Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Evo kako naplatiti štetu ako vam je drvo palo na automobil zbog oluje

Autor: Dnevno.hr/ I.L

Zagreb je jučer zadesila velika oluja koja je nosila sve pred sobom. Od drveća, krovova, stupova i svega ostaloga što je rezultiralo velikim materijalnim štetama, a nastradali su i brojni automobili.

Službeni podaci još nisu objavljeni, po onome što smo vidjeli jučer samo u Zagrebu nastradale su stotine, ako ne i tisuće automobila. I što sada učiniti?

Ako je vaš automobil kasko osiguran najprecizniju informaciju o tome možete dobiti od svoje osiguravajuće kuće. Ako imate puni kasko problema za nadoknadu štete ne bi trebalo biti, no ako imate djelomični kasko šteta vam možda neće biti isplaćena. Ako ste osigurani pod “viša sila” problema nebi trebalo biti.


Postoji rješenje

Uvjeti i “politika” rješavanja šteta u ovakvim izvanrednim okolnostima se razlikuju od osiguranja do osiguranja, tako da o tome ne možemo govoriti generalno.

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

 

Što ako nije osiguran? Ako vam je automobil uništilo drvo s javne površine, štetu bi vam morala platiti lokalna samouprava, a ako je štetu izazvalo drvo s privatnog zemljišta ili dvorišta odgovoran bi trebao biti vlasnik. Isto se može dogoditi i s crijepom iako je teže ustanoviti čiji je crijep.

S naplatom štete od lokalnih samouprava ne bi trebalo biti previše problema jer oni ionako plaćaju svoja osiguranja baš za takve slučajeve. Ako je na vaš auto palo drvo s javne površine u Zagrebu to bi se trebalo platiti iz gradskog osiguranja.

Kompliciranije je kada se radi o privatnom zemljištu neke zgrade. Od svih suvlasnika zgrade mnogo je teže dobiti odštetu jer se oni rijetko mogu dogovoriti te stvari često u ovakvim slučajevima završavaju na sudu. Isto može biti s dvorištima i zemljištima koja imaju samo jednog vlasnika. I on može odbiti isplatiti štetu te put do vaše odštete može biti dosta mukotrpan.

Iz policije naglašavaju kako nije na odmet imati svjedoke, za slučaj da se stvari zakompliciraju i završe na sudu. Svakako fotografirajte mjesto nesreće te vrlo je važno imati neki službeni dokument.
Autor:Dnevno.hr/ I.L
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.