Foto: Niksa Stipanicev/CROPIX

NOVI UDAR NA DŽEP HRVATA: Šok na punionicama, ali ima i olakšavajuća stvar za neke!

Autor: Dnevno.hr/ I.L

Iako se to nije očekivalo na kraju se dogodilo. Cijena struje na punionicama je narasla. Prijašnja cijena 5 kn/kWh odnosno 0,66 eura više nije tako niti skupa jer je cijena jednog kWh električne energije na javnim punionicama u Hrvatskoj skočila na čak 8,59 kuna, odnosno 1,14 eura.

Nije sve tako crno jer ima i olakšavajuća stvar za neke korisnike na dijelu punionica – u slučaju da do njih mogu doći. Ima još punionica gdje su cijene od 0,31 eura odnosno 2,44 kune, također za 50 kW DC punjenje. Treba naglasiti kako se obje cijene odnose na gradske punionice. Na autocesti bi cijene mogle biti i veće.

Na nekim se lokacijama u gradu Zagrebu jedan kW naplaćuje 0,53 eura odnosno 4,00 kune (za AC 22 kW punjenje). Vozeći se posljednjih dana po hrvatskim prometnicama i gradovima pronašli smo DC 50 kW punjenje preko CCS punjača za 0,44 eura po kWh odnosno 3,32 kn.

Veliki rast

Vožnja dionice od 100 kilometara na benzin će  koštati 9,31 eura odnosno 70,15 kuna, na dizel 10,29 eura odnosno 77,53 kuna. Napunite li bateriju kod kuće, uz cijenu noćne tarife od oko 0,08 eura (oko 0,60 kn) po kWh, prijeđenih 100 kilometara koštat će samo 9 kuna odnosno 1,19 eura. Punjenje na javnom punjaču s cijenom kilovata od 4 kune (0,53 eura) u konačnici će koštati 60 kn (7,96 eura). Dopadne li vas punjač s cijenom od 8,59 kn (1,14 eura) u tom ćete slučaju za 100 prijeđenih kilometara platiti 128,85 kn (17,10 eura).

Francis Joseph Dean/Guliver Image/Ilustracija

Vlasnici električnih vozila imaju na svojim pametnim telefonima najmanje pet ili šest aplikacija te nekada korištenje aplikacije davatelja usluge ne jamči da ćete proći jeftinije. Postoje aplikacije poput Plugsurfing uz koje možete puniti vozilo na različitim punionicama.

Kako je približila HAK Revija, važna stvar je što većina vlasnika električnih vozila bateriju puni kod kuće ili na poslu te punjenje na javnim punjačima koristi samo kao rijetku alternativu, što se već neko vrijeme može vidjeti po cijeloj Hrvatskoj. Punionice su prazne, trenutno stanje s cijenama punjenja izaziva veliku zabrinutost.




Autor:Dnevno.hr/ I.L
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.