Foto: Pixabay

Njemačka razmišlja o ograničenju brzine na autocestama, a razlog je neočekivan

Autor: Dnevno.hr/P.V.

U Njemačkoj se opet priča o ograničenju brzine na autocestama. No razlog zašto bi se ta tema mogla opet potaknuti poprilično je neočekivan u odnosu na ono što se zadnjih godina pisalo…

Svakih par godina aktualizira se pitanje uvođenja ograničenja. nekada je to bilo zbog sigurnosti, zatim zbog buke, a posljednjih godina je argument zagovornika ograničenja – klima. Savezni ministar prometa Volker Wissing poziva na reformu Zakona o zaštiti klime, ali prije svega slabljenje klimatskih ciljeva koji se odnose na prometni sektor, koji su po njegovom mišljenju nedostižni.

“Ako reforma klimatskog zakona ne napreduje, onda bi se emisije stakleničkih plinova CO2 morale smanjiti ograničenjima vožnje.”, rekao je ministar.

YouTube/screenshot

Ni ankete im ne idu u prilog

Naime, Wissing je pozvao na pojačane reformske korake jer klimatski ciljevi u prometnom sektoru zahtijevaju uštedu dodatnih 22 milijuna tona CO2 ove godine. To se ne bi moglo učiniti bez zabrana vožnje, tvrdi Wissing. Prometni sektor godinama ne ispunjava zahtjeve zaštite klime koje je donijela njemačka vlada.

Međutim, Wissing se protivi mjerama poput ograničenja brzine na autocestama ili ukidanja povlastica za službena vozila. Njemačka savezna uprava za okoliš s druge strane, kao kontru ministru, preporučuje uvođenje ograničenja brzine na autocestama, jer bi se “time do 2030. godine moglo uštedjeti 38 milijuna tona CO2”. Savezna agencija za okoliš zagovara ograničenje brzine na autocestama od 120 km/h, no ministar se tome protivi i tvrdi da “ljudi to ne žele”.

No ankete ne idu u prilog ministru i drugima koji se protive uvođenju ograničenja. Većina ispitanika se već više puta izjasnila za opće ograničenje brzine na autocestama. Nedavno je reprezentativno istraživanje koje je naručio Bild pokazalo da bi 57 posto željelo ograničenje brzine od 130 km/h na njemačkim autocestama. Samo oko trećine (36 posto) bilo je protiv.

Najsporiji Ferrari na svijetu ide samo 24 km/h, a stoji gotovo pola milijuna eura
U njemačkoj koalicijskoj vladi oko svega ovoga već neko vrijeme tinja spor. Savezna ministrica okoliša Steffi Lemke poziva na ograničenje brzine na njemačkim autocestama.”S klimatskom krizom se ne može pregovarati”, bila je jasna Lemke. Ona je nedavno izjavila da bi ograničenje brzine moglo značajno doprinijeti zaštiti klime. To je i stav mnogih stručnjaka.

O općem ograničenju brzine u ovoj se zemlji raspravlja već desetljećima. Zagovornici se zalažu za povećanje sigurnosti prometa i bolju zaštitu klime, protivnici govore da se tu radi samo o “simboličkoj politici” koja ne bi imala nikakvog efekta u praksi. Nakon saveznih izbora 2021. kada su Zeleni ušli u vladu činilo se da će se ograničenje uvesti, no Autobahni su i taj napad izdržali.
 

Autor:Dnevno.hr/P.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.