Foto: Unsplash

Nekad bio krntija, a sada blago: Ovaj auto su ljudi bacali na smeće, a danas ga svi žele

Autor: I.G.

Prodaja ruske Lade obara nove rekorde u Ruskoj Federaciji. Naime, krajem ožujka 2024. godine prodaja putničkih i lakih komercijalnih vozila u Ruskoj Federaciji iznosila je 42.840 jedinica – najviše u posljednjih 11 godina.

Kako prenosi Avtovaz, rezultati prodaje u ožujku veći su za 53,6 posto nego u veljači 2024. i 83,6 posto veći nego u ožujku 2023. godine. U samo tri mjeseca 2024. prodano je 91.563 vozila ove marke.

Također, kako bi se bolje pratio tempo tržišta, u prvom kvartalu proizvodnja Lade povećana je za više od 70 posto, na gotovo 116 tisuća jedinica, odnosno da kompanija nastavlja realizaciju plana proizvodnje za 2024. godinu, prenosi RT Balkan.

Foto: Unsplash

Problemi s isporukom

Od početka rata u Ukrajini mnoge strane kompanije napustile su rusko tržište, a među njima su i velike zapadne autoindustrije. Tu rupu na tržištu su iskoristili domaći proizvođači i kineska autoindustrija, stoga ne čudi da je Lada, kao najpoznatiji ruski automobil, ostvarila ovakve rezultate.

Najveći ruski proizvođač automobila AvtoVAZ objavio je da će se problemi s isporukom automobila u određenim bojama nastaviti, a posljednji model koji se našao u problemima je Lada Granta.

Naime, iz kompanije AvtoVAZ su ranije istaknuli da će modeli ovog automobila koji su završeni početkom 2023. godine biti dostupni samo u crnoj ili bijeloj boji. Međutim, situacija se od tada pogoršala.

Foto: Unsplash

Kompanija je objavila da je najpopularnija Lada Granta u Rusiji sada dostupna samo u bijeloj boji. AvtoVAZ je saopštio da ne može predvidjeti kada će se ponovo moći isporučivati modeli ovog automobila u drugim bojama – piše ruski Carsweek.
Poteškoće vezane uz boje za automobile pojavile su se kao rezultat međunarodnih sankcija Rusiji, jer je većina ovih proizvoda zapravo bila uvozna.
Kompanije u ruskoj autoindustriji od tada su bile primorane preći na boje domaće proizvodnje, ali zbog poteškoća u proizvodnim kapacitetima ovaj projekt još nije u potpunosti zaživio.

Ovo su u HŽ Cargu čekali više od 10 godina: Bili su na rubu stečaja i imali velike probleme
Ugovor o proizvodnji

Ruska kompanija Lada Export, koja je izvozni partner koncerna AvtoVAZ, sklopila je ugovor s Ethio Engineering Group za proizvodnju automobila Lada u Etiopiji, objavila je Federalna agencija za korištenje resursa (Rosnedra) na kraju rusko-etioopskog poslovnog foruma i međuvladine komisije.

Ugovor o proizvodnji Lade u Etiopiji su sklopili ruska kompanija Lada Export, izvozni partner koncerna Avtovaz, i tvrtka Ethio Engineering Group iz Etiopije, a potpisivanju sporazuma prisustvovao je i direktor Rosnedre Jevgenij Petrov, prenosi Komersant.

Avtovaz je u 2023. godini nekoliko puta prilagođavao plan prodaje Lade u inozemstvu. U siječnju je planirao izvesti oko 30.000 automobila za 12 mjeseci, a mjesec dana kasnije direktor Avtovaza Maksim Sokolov izjavio je da će kompanija u roku od godine dana isporučiti 20.000 vozila u druge zemlje. Tijekom ljeta se prognoza izvoza Lade u 2023. godini dodatno korigirala naniže, na 10.000 – 15.000 automobila.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.