fbpx
Foto: Pixabay

ZA ELEKTRIČNE AUTE PREMIJE OSIGURANJA SVE SKUPLJE: Neki ih otpisuju i kod manjih problema s baterijom

Autor: Dnevno.hr/ I.L

Osiguravajuća društva sigurno će još povisivati premije na električne automobile, koje su u SAD već sada skuplje i za 27 posto u odnosu na konvencionalan automobil.

Kuće otpisuju električne aute zbog i najmanjeg problema u baterijskom sklopu. Tek indicija da bi baterija mogla biti oštećena, ili da ima grešku dovodi do toga da osiguravatelji proglašavaju “totalku” i kod najnovijih primjeraka EV-ova i ne šalju ih na popravak.

Ova odluka ne treba čuditi. Popravak čak i manjih kvarova kod električnih vozila može biti izuzetno težak i skup jer čak  polovica vrijednosti električnog auta otpada na bateriju.


Problem podataka

Osiguravatelji pozivaju proizvođače automobila da olakšaju pristup podacima i popravku baterija. Neki su odgovorili, a GM, Ford i Nissan tvrde da su razvili načine kako omogućiti popravke.

Foto: Francis Joseph Dean/Deanpictures/Ilustracija

Ne žele svi tek tako srediti podatke. Nisu svi proizvođači automobila spremni na takav ustupak. Tesla, najveći američki proizvođač električnih vozila, s druge strane trenutno ulaže u novu tehnologiju baterija s većim ćelijama koje su zalijepljene u paket. U principu Tesla radi na automobilu koji se neće moći jednostavno popraviti.

Veliki je problem i ekologije jer baterija šteti okolišu. Usto, s velikom količinom neiskorištenih baterija na otpadima koje se moraju posebno zbrinuti, prednosti tih električnih vozila potpuno gube smisao, a ona sama svrhu.

Autor:Dnevno.hr/ I.L
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.