fbpx
Foto: Goran Sebelic /CROPIX/ilustracija

NA SEMAFORU TRAJNA PREDNOST PJEŠACIMA, EVO I KAKO! ‘Spremaju malu revoluciju, jedan grad već čeka

Autor: Ivor Krapac

Pješaci u prometnim zonama u jednom njemačkom gradu uskoro bi mogli biti upoznati s novitetom koji će im davati prednost pred automobilima na način da više neće morati čekati na zeleno svjetlo ako mogu sigurno prijeći cestu.

Za takvu opciju koja će se testirati u praksi odlučili su se u Wiesbadenu, u jednom od njemačkih gradova koji je bio uključen u projekt naziva ‘Let it go’, s naglaskom na prednost pješacima u prometu.

U testnom razdoblju koje je najavljeno, bili bi uvedeni semafori koji bi pješacima držali zeleno automatski, bez promjene na crveno u pravilnim vremenskim intervalima, ali pritom je bitno da je automatika osmišljena tako da pješake neće ugroziti.


Pazi se na dolazak automobila

U ovoj situaciji se pazi na dolazak automobila do semafora, sa zelenim svjetlom koje pješacima ostaje dok nijedan auto nije u blizini.

Foto: Ranko Suvar/CROPIX/ilustracija

Tehnologija je preklani bila testirana u Karlsruheu, a isprobava se i na jednom raskrižju u Hamburgu. U Wiesbadenu bi se, pak, otišlo i korak dalje, s uvođenjem takvog rješenja za prometnu budućnost u tom gradu.

“Uvede li Wiesbaden doista trajno zeleno svjetlo za pješake u svim zonama, kao što se planira, bila bi to mala revolucija”, piše o tome njemački RTL.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.