fbpx
Foto: Boris Kovacev / CROPIX

NA POMOLU PROMJENE ZA VOZAČKE DOZVOLE U EU! Nova pravila za sve: Spominje se vožnja na simulatoru, digitalna vozačka, minimalna dob za pojedine kategorije

Autor: Dnevno.hr

Na razini Europske unije uskoro bi mogla vrijediti nova pravila o vozačkim dozvolama. Naime, zasad je na stolu samo nacrt, no već cure neke informacije o prijedlogu koji bi trebala usvojiti europska tijela, piše njemački autoklub ADAC.

Vozačka dozvola B kategorije odnosi se samo na motorna vozila do ukupne dopuštene mase od 3.5 tona. Većinu mobilnih kućica stoga ne smiju voziti vlasnici vozačke dozvole jer su preteške. Zbog toga je planirano povećanje dopuštene ukupne mase na 4.25 tona.

Već nekoliko godina vozačka dozvola B kategorije u Njemačkoj može se produžiti do vozačke dozvole B196. To omogućuje vožnju lakih motocikala do 125 ccm, ali samo u Njemačkoj. To bi se moglo promijeniti s četvrtom Direktivom o vozačkim dozvolama. Naime, propisi koji su se prije primjenjivali samo na nacionalnoj razini bit će u budućnosti priznati u cijeloj EU. Tada bi bilo moguće putovati preko državnih granica s motociklom od 125 ccm.


Ublažavanje određenih pravila

Minimalna dob za vozačke dozvole kamiona ili autobusa mogla bi se smanjiti na 18 godina. U Njemačkoj se, primjerice, C kategorija za kamione može steći tek s 21 godinom, a D kategorija za autobuse tek s 24 godine.

Digitalna vozačka dozvola također bi trebala dobiti drugu priliku: cilj je da odgovarajuća aplikacija na pametnom telefonu bude dovoljna u slučaju policijske kontrole ili prilikom iznajmljivanja automobila. QR kod se također razmatra za umjesto trenutnog čipa kako bi bila otpornija na krivotvorenje.Do sada nije bilo moguće položiti teoretski i praktični vozački ispit u različitim državama članicama Europske unije. Kako bi se uzela u obzir sve veća mobilnost stanovništva, to bi trebalo dopustiti u budućnosti. Za to bi se morali pojednostaviti dosadašnji propisi o boravku.

Dio vozačkog na simulatoru?

Također, postoji mogućnost da se s praktičnom nastavom započne tek nakon položenog teorijskog ispita, a u budućnosti bi se dio vozačkog mogao polagati na simulatorima. Obvezni tečaj osvježenja znanja godinu dana nakon dobivanja vozačke dozvole namijenjen je smanjenju broja nesreća. Stručnjaci za sigurnost na cestama preporučili su ovu mjeru.

Duljina oduzimanja vozačke dozvole (primjerice, zbog vožnje u alkoholiziranom stanju) trebala bi biti standardizirana i međusobno priznata. Zabrana vožnje uvedena u Italiji onda bi se također primjenjivala u Njemačkoj.

U tom kontekstu, piše Fenix Magazin, također se traže jedinstvene granične vrijednosti za konzumaciju alkohola i droga, bodovni sustavi u različitim zemljama trebaju se uskladiti, a podaci o vozačkim dozvolama svih građana EU trebaju se pohraniti u europsku bazu podataka. To bi trebalo olakšati policijske provjere.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.