fbpx
Foto: Vlado Kos / CROPIX, Ilustracija

NA OVO MORATE POSEBNO PRIPAZITI: Od 15. studenog kažnjavat će vas i zbog ovog, a neki se vesele

Autor: Dnevno GIŠ

Dolaskom mjeseca studenog nastupaju i zimska pravila u prometu koja se uvode parcijalno, tako da su od 1. studenog obavezna upaljena svjetla na automobilima, a od 15. studenog na snagu nastupa i novi zimski propis na koji morate posebno paziti.

Tako će vulkanizeri do sredine ovog mjeseca, a i malo kasnije, imati izuzetno povećani promet, pošto na snagu stupa zakon o obaveznoj zimskoj opremi na vozilima, što je prava mala “berba” za vulkanizerske radnje.

‘Od 15. studenoga na prometnicama u zimskim uvjetima, kad je kolnik prekriven snijegom ili kada je na njemu poledica obvezna će biti i zimska oprema na vozilima, a ta će obaveza na snazi biti do 15. travnja’, kažu iz MUP-a.


Paprene kazne

Zakon kaže kako za vrijeme trajanja zimskih uvjeta na cestama, zabranjuje promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom.

Nikako se ne smije zaboraviti da su vozači su dužni, prije uključivanja u promet, na vozilu očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu.

Za ona vozila koja ne budu imala propisanu zimsku opremu kazna je od 5000 kuna do 15.000 kuna za pravne ili fizičke osobe. Za isti prekršaj kaznit će se od 1500 do 5000 kuna odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne ili područne samouprave. Vozaču će zbog tog prekršaja biti izrečena kazna od 1000 kuna.

Policija će vozačima čija vozila neće imati odgovarajuću zimsku opremu narediti da odmah prekinu vožnju ili da nastave kretanje na cesti na kojoj je to dopušteno ili da upotrijebe zimsku opremu.

 
Autor:Dnevno GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.