Na današnji dan 1871. u Zagrebu rođen Ferdinand Budicki, hrvatski automobilski pionir

Autor: Dino Milić-Jakovlić

Ferdinand Budicki (1871. – 1951.), rođen na današnji dan prije 149 godina u Zagrebu, bio je vatreni pobornik novih tehnologija.

Na biciklu je proputovao Europu i sjever Afrike, balonom letio od Zagreba do Baške, od 1898. trgovao šivaćim strojevima, gramofonima, biciklima, a kasnije motociklima i automobilima.

U Beču je 1901. kupio rabljeni automobil marke Opel, u dva dana savladao umijeće vožnje te se njime zaputio natrag u Zagreb. Bio je to prvi automobil u gradu te je izazvao izniman interes.

U sljedećih 30-ak godina prvi je zagrebački automobilist preko svoje radionice i prodajnog salona značajno pridonio motorizaciji grada i države, sudjelovao u prvim automobilskim utrkama, osnivanju prve autoškole, autobusne i taksi službe.

Jedan je od osnivača Prvog hrvatskog automobilnog kluba i Zagrebačkog zbora, preteče današnjeg Zagrebačkog velesajma. Između dva rata posao mu ide sve slabije, a nakon Drugog svjetskog rata ostaje gotovo bez imetka i umire 1951.

U Zagrebu danas djeluje muzej automobila nazvan po njemu.




Autor:Dino Milić-Jakovlić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.