Lamborghini Huracán STO (2021.): genima trkaćih model najuzbudljivija cestovna jurilica iz Sant’Agata Bolognese

Autor: Auto Doktor

Lamborghini Huracán STO s visokoturažnim atmosferskim benzincem 5.2 V10 snage 640 KS, poboljšane aerodinamike i mase smanjene na 1339 kg do stotke ubrzava za tri sekunde i postiže 310 km/h…

Slavna talijanska jurilica s Audijevom mehanikom aerodinamičke postavke može promijeniti pomicanjem stražnjeg krila te se Lamborghini Huracán STO može prilagoditi različitim stilovima i uvjetima vožnje.

Ultrasportski geni dokazani u ultrasportskim modelima Lamborghinija Huracán Super Trofeo EVO i GT3 EVO, s kojima su Talijani slavili ‘žarili i palili’ na 24 sata Daytone. Pri razvoju vozila inženjeri su glavni fokus stavili na laganu konstrukciju i aerodinamiku.

U usporedbi s Lamborghini Huracán Performante, kontaktni pritisak (Downforce) iznad 200 km/h povećan je za 53 posto. Te se prilagodbe primjećuju i vizualno: prednji razdjelnik, razni otvori za zrak, ‘peraja morskog psa’ na krovu i stražnje krilo koje se može ručno podesiti optimiziraju aerodinamičnu ravnotežu sportskog automobila.

Istodobno je korištena sendvič tehnologija visokočvrstog kompozita s ugljičnim vlaknima, koja zadržavajući strukturnu čvrstoću masu smanjuje za 25 posto. Unutrašnjost Lamborghinija Huracán STO (2021.) odražava lagani konstrukcijski pristup vanjštine: od sportskih sjedala do podnih prostirki možete vidjeti karbon.

Čak je i ploča vrata, uključujući otvor za otvaranje, izrađena od žilavih karbonskih vlakana. Ovako opremljen Lamborghini Huracán STO ima masu samo 1339 kilograma, nevjerojatnih 43 posto manje od Huracana Performantea. Srce je i dalje visokoturažni atmosferski benzinac s direktnim ubrizgavanjem, 5.2 V10, snage 640 KS.




Ta snaga, uz najveći okretni moment od 565 Nm usmjerava se na stražnje kotače, odnosno ‘valjke’. Fo 100 km/h ubrzava za tri sekunde, do 200 km/h za devet sekundi, a najveća je brzina 310 km/h. Podjednako impresivne su kočne mogućnosti: pri 100 km/h zaustavlja se u samo 30 metara.

Vozač ima na raspolaganju tri paketa dinamičkih postavki motora, automatskog mjenjača i podvozja: STO, Trofeo i Pioggia. Lamborghini Huracán STO nadahnut moto sportom s atmosferskim V10 motorom bit će lansiran na proljeće 2021. Najsnažniji Lamborghini Huracan u Njemačkoj stoji 232.098 eura, a kod nas će trebati dodati trošarinu…

foto: Lamborghini




Autor:Auto Doktor
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.