Netcarshow

KLUB PET ZVJEZDICA DOBIO DVA NOVA ČLANA: Leon i Defender briljirali na zahtijevanim testovima sigurnosti

Autor: Andrej Jelušić

SEAT Leon i Land Rover Defender posljednji su modeli koji su osvojili maksimalnih pet zvjezdica u zahtjevnom Euro NCAP testu sigurnosti.

Tako je pet zvjezdica dodijeljeno novoj generaciji modela SEAT Leon. To je rezultat napora uloženih tijekom razvoja modela Leon kako bi se stvorilo jedno od najsigurnijih vozila dostupnih na tržištu, posebno ako se u obzir uzme da su metode ispitivanja organizacije Euro NCAP u 2020. godini postale još izazovnije.

Ključna je promjena u pogledu postupaka testiranja organizacije Euro NCAP u 2020. godini uvođenje pokretne zapreke u okviru testa frontalnog sudara. Taj test organizaciji omogućuje analizu stupnja zaštite putnika unutar vozila, no također procjenjuje kako toj sigurnosti pridonose strukture prednjeg dijela automobila.

To nije jedina promjena u postupku ispitivanja. Bočni su udari unaprijeđeni kako bi se uključile prilagodbe u pogledu brzine i sile bočnog udara, čime se težina te kategorije testiranja dodatno povećava. Euro NCAP po prvi put procjenjuje i bočni udar na daljinu, čime se usredotočuje na zaštitu i potencijalnu interakciju između vozača i suvozača.

Organizacija Euro NCAP dodatnu je pozornost posvetila najnovijoj generaciji sustava za sprječavanje sudara i potpora za vozača te je uvela nove scenarije kako bi se ocijenila tehnologija autonomnog kočenja u nuždi (AEB), uključujući vožnju unatrag i skretanje na raskrižjima.

Cijeli niz najsuvremenijih sigurnosnih sustava temelji se na kombinaciji senzorskih podataka, zbog čega SEAT Leon može vidjeti cestu pred sobom kao nikada prije i, što je najvažnije, prilagoditi se promjenjivim situacijama u vožnji. Na primjer, sustav Pre-Crash Assist može reagirati za svega 0,2 sekunde ako prepozna predstojeći sudar – zatezanjem sigurnosnih pojaseva, aktivacijom uređaja za svjetlosno upozorenje te zatvaranjem prozora i panoramskog krova – čime pomaže zaštititi putnike u vozilu.

Pridodaju li se tomu integracija sedam zračnih jastuka, uključujući novi serijski prednji središnji zračni jastuk, Front Assist s prepoznavanjem vozila, pješaka i biciklista, Emergency Steering Assist i Junction Assist, Lane Assist i sustav poziva u nuždi e-Call,  jasno je da je potpuno novi SEAT Leon jedno od najsigurnijih vozila na tržištu.




Novi serijski prednji središnji zračni jastuk onemogućuje eventualni kontakt između vozačeve i suvozačeve glave, na primjer, u slučaju bočnog sudara.

Također, i nagrađivani Land Rover Defender zaradio je još jedan osvrt s pet zvjezdica.Defender kombinira vrhunske pomoćne tehnologije s izuzetno krutom aluminijskom konstrukcijom karoserije izrađenom da se nosi sa surovim krajolicima. Pametne tehnologije dostupne na Defenderu uključuju kočenje u nuždi, pomoć pri zadržavanju traka i nadzor stražnjeg sudara.




Šest zračnih jastuka dizajnirano je za zaštitu vozača i putnika, dok su na raspolaganju do tri ISOFIX točke pričvršćenja. Novi Defender postigao je 85 posto za zaštitu odraslih i djece, 79 posto za sigurnosnu asistenciju i postigao je 71 posto ocjene za ranjive putnike na putu do ukupne ocjene s pet zvjezdica.

Organizacija Euro NCAP iznova procjenjuje svoje prakse testiranja svake dvije godine, a one za 2020. godinu najstrože su i najtemeljitije do sada.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.