foto: ilustracija/unsplash

Još jedan automobilski div u problemima: Moraju platiti više od 700 milijuna dolara zbog emisija dizelskih vozila

Autor: Dnevno.hr

Američki i kalifornijski regulatori pojačali su nadzor nad dizelskim vozilima nakon što je Volkswagen AG priznao 2015. godine da je godinama ilegalno instalirao softvere u američkim vozilima kako bi izbjegao emisijske standarde.

Fiat Chrysler Automobiles NV platit će više od 700 milijuna dolara kako bi riješio tužbe američkog ministarstva pravosuđa i vlasnika dizel vozila zbog tvrdnji da je koristio nelegalni softver koji je prikrivao stvarne razine štetnih emisija njegovih 104.000 dizelskih vozila.

Fiat Chrylsler od tog iznosa 311 milijuna dolara platiti američkim i kalifornijskim regulatorima, oko 75 milijuna dolara državama koje istražuju više razine emisija, kao i dodatna sredstva za nadoknadu viška emisija iz starijih dizelskih automobila. Također će platiti 280 milijuna dolara za nagodbu s vlasnicima vozila, rekli su izvori za Reuters.

Fiat Chrysler je zanijekao bilo kakvu zloporabu, priopćivši ranije da nikad nije bilo pokušaja da se stvori softver kojim bi se kršila pravila o emisijama.

Očekuje se da će Robert Bosch GmbH, njemački dobavljač auto-dijelova koji je izradio neke dijelove dizelskog motora Fiat Chryslera, priopćiti kako će podmiriti troškove tužbe američkim vlasnicima u visini od 30 milijuna dolara.

Američko Ministarstvo pravosuđa tužilo je Fiat Chrysler u svibnju 2017. godine zbog ilegalnog korištenja softvera kojim se prikrivaju više emisije štetnih plinova u 104.000 američka dizelska vozila, modela iz razdoblja od 2014. do 2016.

Fiat Chrysler je u srpnju 2017. od američkih regulatora dobio odobrenje za prodaju dizelskih vozila s ažuriranim softverom. Vlasnici vozila trebali bi dobiti prosječno 2.800 dolara po završetku ažuriranja softvera.




Američki i kalifornijski regulatori pojačali su nadzor nad dizelskim vozilima nakon što je Volkswagen AG priznao 2015. godine da je godinama ilegalno instalirao softvere u američkim vozilima kako bi izbjegao emisijske standarde.

VW je tada pristao platiti više od 25 milijardi dolara SAD-u za potraživanja od strane vlasnika, regulatora okoliša, država i trgovaca. Regulatori su također ispitivali emisiju dizelskih goriva u Daimlerovim Mercedes Benz vozilima.

VW je također, 2017. godine, platio 4,3 milijarde dolara američkih parničkih i kaznenih novčanih kazni te se izjasnio krivim za tri kaznena djela povezana s istragom ministarstva pravosuđa.




Fiat Chrysler još je suočen s kriminalističkom istragom koju provodi američko Ministarstvo pravosuđa.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.