Hrvatski prototip naelektrizirao automobilsku industriju

Autor: dnevno.hr

Konceptno vozilo zagrebačke tvrtke Doking privukao je veliku pozornost posjetitelja i investitora Auto salona u Ženevi, a tu je vijest kao udarnu objavio i portal kanadske automobilističke mreže 'auto123.com'.

Vozilo XD izdvojeno je i u službenim izvješćima organizatora kao primjer dobrog pristupa konceptu električnog automobila, koji prkosi općem mišljenju da su ta vozila spora i neudobna.

Početak svjetske premijere izgleda više nego ohrabrujuće, kazali su u Dokingu. Njihova vizija da svijetu treba ponuditi privlačan, udoban i živahan gradski automobil, pokretan “akumulatorom” velike autonomije, pokazala se ispravnom, ističe portal “auto123.com”.

U kratkoj ali atraktivnoj karoseriji XD-a, krije se snaga sportskog automobila koji se dodirom na zaslonu može promijeniti u ekonomično prometalo za gradsku vožnju, kada se na 100 kilometara potrošnja kreće se u rasponu od sedam kuna za električnu energiju, a s jednim punjenjem može prijeći do 250 km.

Najimpresivnije obilježje koncepta XD je samouvjeren izgled njegove simpatično zaokružene karoserije. Svi redom ističu okomito otvaranje vrata nalik na krila, jedinstveno stražnje svjetlo u obliku slova ‘X’ i prostrana unutrašnjost, zahvaljujući zanimljivom rasporedu sjedala. Vozač sjedi ispred u sredini automobila, a putnici bočno iza njega, što svima daje puno prostora.

Iako je rano davati potpunu procjenu uspjeha među 250 eksponata iz tridesetak zemalja sudionica 80. Međunarodnog salona automobila u Ženevi, na kojem se očekuje preko 700,000 posjetitelja, smatramo da je početno priznanje Hrvatskoj kao jednoj od zemalja koje su ponudile automobilskom svijetu novu, svježu ideju, velika čast za naš tehnički i intelektualni kapital, istakao je Doking u priopćenju, koje prenosi kanadski automobilistički portal “auto123.com”.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.