Foto: Ilustracija/Unsplash

Hrvati u Njemačkoj oprez: Na parkiralištima trgovačkih centara ukida se važno pravilo

Autor: Dnevno.hr

Parkirališta trgovačkih centara osobito su stresna mjesta. Mnoštvo automobila na malom prostoru, ljudi koji jure uokolo punih kolica potrepština, trenutak nepažnje i nesreća se može dogoditi. Upravo je to bio razlog ukidanja jednog važnog prometnog pravila na parkiralištima supermarketa i željezarija u Njemačkoj.

Tamošnji je Vrhovni sud nedavno odlučio da se pravilo desne strane više ne primjenjuje na tim mjestima. Svemu je kumovala nesreća na jednom parkiralištu u Lübecku. Sud navodi kada se pravilo desne strane odnosi isključivo na prometnice.

Ranko Suvar / CROPIX/Ilustracija

Odluka suda

U ovom slučaju parkirališta, prema procjeni suda, nisu prometnice, jer se koriste isključivo za utovar i istovar robe te zaustavljanje vozila, piše Fenix-magazin.de. Dvojici vozača koji su sudjelovali u nesreći u Lübecku, sud je odredio plaćanje troškova nesreće. Jedan će tako platiti 70 posto štete, a drugi svega 30 posto. Utvrđeno je, naime, da su obojica vozila prebrzo, pa će više štete pokriti onaj koji je vozio brže.

Pješacima je najopasniji ovaj tip automobila: ‘Neka vozila su danas dosta zastrašujuća’

Sud je zbog ukidanja pravila desne strane na parkiralištima pozvao vozače na poseban oprez. Pažljiva vožnja, poštivanje prometnih pravila, ali i znakova koji označavaju pravo prvenstva prolaska te međusobna komunikacija i obraćanje pažnje na pješake, ključne su stvari na koje vozači na parkiralištima njemačkih supermarketa u budućnosti trebaju voditi računa.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.