fbpx
Foto: Honda

HONDA IDE KORAK DALJE: Osim pregršt sigurnosne opreme novost je i opcija koja će vas spasiti gužve na cesti

Autor: Andrej Jelušić

Honda ima misiju koja se krije iza slogana “Sigurnost za sve” s ciljem da ostvari cestovni promet bez sudara.

Ovaj japanski div već je dugo predvodnik po planu istraživanja i razvoja sigurnosnih tehnologija. Predstavljanje Honde Legend Hybrid EX opremljene sustavom Honda SENSING Elite predstavlja veliki korak naprijed u području napredne sigurnosne tehnologije.

Honda SENSING Elite nadovezuje se na funkcionalnosti Honda SENSING sustava prethodne generacije, koja se standardno ugrađuje u kompletnu paletu Hondinih modela automobile na europskom tržištu.


Foto: Honda

Jedna od najznačajnih novih tehnologija je funkcija “Traffic Jam Pilot“, napredna tehnologija koja omogućuje autonomnu vožnju prilikom gužve na cesti. Sustav skenira okruženje vozila pomoću nekoliko vanjskih senzora te istodobno prati vozača pomoću nadzorne kamere u vozilu. Sustav će sam pokretati i zaustavljati automobil kada je u koloni među drugim vozilima, a za to vrijeme vozač može uživati gledajući video na glavnom ekranu.

Foto: Honda

Ključne značajke Honda SENSING Elite sigurnosnih sustava:

Hands-off

Tijekom vožnje s Adaptive Cruise Control (ACC) s aktiviranim sustavom LKAS, kada su zadovoljeni određeni uvjeti na brzoj cesti, sustav će pomoći u vožnji čak i dok vozač ne drži ruke na kolu upravljača.

Adaptive in Lane Driving

Sustav pomaže u vožnji i praćenju automobila sprijeda u istoj voznoj traci. Sustav upravlja vozilom sredinom voznog traka, zadržavajući unaprijed zadanu brzinu vozila. Kada je automobil sprijeda, sustav pomaže u praćenju zadržavajući odgovarajuću distancu.
Active Lane Change Assist with Hands-off Function

Tijekom vožnje pomoću Adaptive in Lane Driving sustava, kada vozač potvrdi sigurno okruženje i uključi žmigavac, sustav pomaže ubrzanju / usporavanju i upravljanju za promjenu vozne trake.

Active Lane Change with Hands-off Function
Tijekom vožnje koristeći Active Lane Change, kada vozač uključi aktivnu promjenu trake s funkcijom Hands-off, sustav procjenjuje situaciju i pomaže u promjeni trake i prolasku drugog vozila pod određenim uvjetima. Kad sustav otkrije da se automobil u istoj voznoj traci sprijeda vozi malom brzinom, sustav obavještava vozača, a zatim pomaže u prolazu drugog vozila i povratku na izvornu voznu traku.

Traffic Jam Pilot

Tijekom vožnje koristeći Adaptive in Lane Driving, kada vozilo zaglavi u gužvi u prometu, pod određenim uvjetima sustav preuzima kontrolu nad ubrzanjem, kočenjem i upravljanjem, dok u ime vozača nadzire okolinu vozila. Sustav vozi, zaustavlja se i nastavlja vožnju istim trakom zadržavajući odgovarajuću udaljenost u skladu s brzinom vozila ispred. Dok je vozilo pod nadzorom sustava, vozač može gledati televiziju / DVD na navigacijskom zaslonu ili upravljati navigacijskim sustavom u potrazi za odredišnom adresom, što pomaže ublažiti umor i stres vozača tijekom vožnje u prometnoj gužvi.

Emergency Stop Assist

Kada vozač ne reagira pravovremeno na prometnu situaciju, sustav pomaže usporavanju i zaustavljanju vozila. Sustav će upozoravati vozača pomoću vizualnih i zvučnih upozorenja te vibracija na vozačevom sigurnosnom pojasu. Ako vozač i dalje ne reagira, sustav će pomagati pri usporavanju i zaustavljanju vozila, upozoravajući druga vozila u blizini korištenjem sigurnosnih svjetala i sirene.

Human-Machine Interface (HMI)

Sučelje omogućava vozaču da trenutno prepozna radni status sustava, situaciju u vozilu i zahtjeve za primopredaju koje izdaje sustav. Svjetlosni indikatori Honda SENSING Elite sustava postavljena su na upravljač, te u gornjem dijelu navigacijskog zaslona. Kad je aktivirana funkcija Hands-off, indikator na upravljaču svijetli, a kad je aktiviran Traffic Jam Pilot, i ostala indikatorska svjetla svijetle plavom bojom. Kada sustav zatraži primopredaju, sva svjetla indikatora mijenjaju svoju boju u narančastu i trepću kako bi vozaču poslali lako razumljivu poruku. Veliki LCD ekran dijagonale 12,3 inča također na jednostavan, ali izražajan način prikazuje radno stanje sustava, situaciju u vozilu i zahtjeve za primopredaju.

Prvi model u koji je ugrađen novi sustav Honda SENSING Elite je Honda Legend Hybrid EX koji je upravo krenuo u prodaju u Japanu.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.