Graham Edgar, tvorac oktanskog mjerenja goriva, rođen 19. rujna 1887.

Autor: Dino Milić-Jakovlić

dr. Graham Edgar, znanstvenik iz Ethyl Gasoline Corporation, tada u vlasništvu GM-a i naftne kompanije Standard Oil, sredinom 1920-ih je osmislio učinkovitu metodu ispitivanja otpornosti benzina na detonantno izgaranje…

Među najvećim problemima s kojima su se susretali rani automobilisti bila je nekvaliteta, odnosno da budemo precizniji, nekonzistentnost kvalitete goriva.

Nije bio problem proizvesti benzin, pa niti nabaviti ga, no nisu postojali odgovarajući sustavi za kontrolu njegove kvalitete, odnosno upotrebne vrijednosti.

Taj je problem sredinom 1920-ih godina riješio  iz tvrtke Ethyl Gasoline Corporation, koja je tada bila u vlasništvu General Motorsa i naftne kompanije Standard Oil, rođen na današnji dan prije 132 godine.

Njegova metoda određivanja oktanskog broja u velikoj se mjeri, mora se napomenuti, naslanjala na radove Sir Harryja Ricarda.

Automobilisti su se tako riješili neugodnih detonacija, koje su svakako uništavale užitak vožnje, a u najgorim slučajevima mogle i permanentno oštetiti ili čak uništiti motor vozila.

No sam problem nekontroliranih detonacija benzinskih (otto) motora riješio je američki kemičar dr. Thomas Midgley Jr. (1889. – 1944.), izmislivši olovni benzin koji je prvi put proizveden 9. prosinca 1921.

Autor:Dino Milić-Jakovlić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.