GM iz bankrota pobjegao u njedra države

Autor: dnevno.hr

Država je od GM-a kupila Chevrolet i Cadillac, koji će biti pod okriljem druge kompanije, a otkaze će u GM-u dobiti oko 6.000 menadžera.

Automobilistički div General Motorsu, na opće se iznenađenje, uzdigao iz pepela nevjerojatnom brzinom, u samo četrdeset dana, ponajviše zahvaljujući prodaji dvaju svojih ključnih brendova Chevroleta i Cadillaca Američkoj državnoj riznici, odnosno novoj tvrtci koja će biti u većinskom vlasništvu države.

– Smatram da se ovakvoj kompaniji ne bi dobro pisalo u dugom razdoblju bankrota. Gubici u poslovanju znatno su smanjeni izvlačenjem ovih poduzeća iz bankrota što je brže moguće – rekao je Richard Mikels, stečajni odvjetnik u jednoj američkoj firmi.


Prodaja u SAD-u za GM u lipnju je pala za 36 posto, u vrijeme proglašenja bankrota, a čelnici kompanije nadaju se da će brz izlazak iz krize vratiti povjerenje potrošača u njihove automobile, te da će se prodaja ubrzo vratiti na staru razinu.

Kadrovski rezovi tvrtku će spustiti na zemlju

Uz to, aktualni predsjednik Fritz Henderson već je sastavio plan za daljnje poslovanje. Naime, GM će do kraja rujna otpustiti oko šest tisuća radnika iz menadžmentskog kadra, a s vrha tvrtke bit će uklonjeno oko 35 posto zaposlenika.

To je pozdravila i posebna Obamina radna skupina za autoindustriju, priopćivši kako će takav potez tvrtku spustiti na zemlju te poboljšati poslovanje.

Radikalni su pothvati unutar firme rezultat golemih gubitaka tijekom protekle četiri godine, u kojima je GM izgubio oko 80 milijardi dolara. Ipak, više je od polovice te štete pokrila država, uloživši u GM 50 milijardi, što joj je i kupilo 60-postotni udio u novoj kompaniji u sklopu koje će biti Cehvrolet i Cadillac.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.