Foto: GuliverImage/Hommes Eibner-Pressefoto/ilustracija

Evo zašto brzinomjer i aplikacije za navigaciju ne pokazuju istu brzinu

Autor: Dnevno.hr/P.V.

Živimo u svijetu u kojem je gotovo pa i nepoznato putovanje automobilom bez neke aplikacije. Karte se više ne kupuju po benzinskim postajama, svi se oslanjamo na tehnologiju, satelite…

Među tim informacijama je i brzina kojom putujete. Ali ako ste ikada uspoređivali brzinu s takve aplikacije i brzinu koja piše na brzinomjeru automobila, shvatili ste da se često ne podudaraju.


“Kako bi bili u skladu s međunarodnim standardima prihvaćenima i u Europi, brzinomjeri u automobilu ne smiju pokazivati ​​brzinu nižu od stvarne”, piše Elpais.

Postoji određena razlika

Dakle, brzinomjeri mogu pokazivati brzinu veću i do deset posto, ali nikada ne smiju pokazivati manju od prave, aktualne brzine. Budući da brzinomjeri u pravilu prikazuju veću brzinu, to je glavni razlog zašto dolazi do razlike između brzine koju prikazuje automobil i one koja se prikazuje na navigacijskim aplikacijama.

Foto: GuliverImage/ilustracija

Aplikacije, s druge strane, izračunavaju brzinu pomoću GPS sustava koji prati lokaciju vozila. Samim time, brzina prikazana u aplikacijama koju pruža satelitska navigacija puno je preciznija od one koja se prikazuje na brzinomjeru automobila.

Kći nazvala oca u Bosnu i šokirala ga: ‘Naplatili su mi zrak za pumpanje guma’

U svakom slučaju, dobro je znati ovaj podatak, ako već niste to primijetili…
Autor:Dnevno.hr/P.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.