Foto: Robert Fajt / CROPIX

Evo što napraviti ako vam se stakla na autu smrzavaju s unutarnje strane

Autor: Dnevno.hr/P.V.

Minusi su već odavno stigli, pa je korištenje strugalice za led standardna vozačka jutarnja praksa. No, automobil vas je dočekao sa zaleđenim vjetrobranom s unutarnje strane? Evo nekoliko trikova…

Led se, naime, stvorio jer se vlaga u kabini kondenzirala na staklu, a zatim se smrznula kada je temperatura pala ispod nule. Najbolji savjet za početak je na licu mjesta ukloniti vlagu otvaranjem vrata i provjetravanjem automobila.

Potom uzmite strugalicu za led i upotrijebite ventilaciju s toplim zrakom usmjerenu maksimalno na vjetrobran, ali prije toga, položite krpu ili ručnik preko gornje plohe instrumentne ploče kao bi upile otopljenu vodu iz leda.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Postoje neki trikovi

Pritom nikako nemojte koristiti tekućinu za odmrzavanje iznutra, jer pare kemikalije mogu biti štetne za zdravlje.

Brojni noviji automobili imaju integrirani senzor registriranja vlage koji pomaže sustavu klimatizacije procijeniti količinu rose na vjetrobranskom staklu s unutarnje strane što bi trebalo spriječiti zamagljivanje.

Isto tako, korištenje recirkulacije zraka ili isključen klima uređaj (ako ga automobil ima) također može uzrokovati zamagljivanje vjetrobranskog stakla. Da biste to spriječili, koristite klima uređaj u “automatskom” načinu rada.

Aute će moći voziti i 17-godišnjaci: Stižu i nova pravila zbog kojih možete ostati bez vozačke
Dobar savjet je da suhom krpom češće prebrišite vjetrobran s unutarnje strane nakon vožnje što će pomoći kod sprječavanja stvaranja leda tijekom noći.

Isto tako, pookušajte kabinu održavati sa što manje vlažnosti preko noći što znači da uklonite snijeg s cipela prije nego uđete u automobil jer upravo vlažni tepisi koji ostaju iza vas pospješuju kondenziranje stakala. Isto tako i vlažna odjeća u kabini pospješuju zaleđivanje unutarnje strane vjetrobrana i stakala, pa ih ne ostavljajte u automobilu kao ni druge vlažne stvari.
Možete čak i izvaditi tepihe kako biste ih osušili u svom domu preko noći ili koristiti gumene prostirke tijekom zimskih mjeseci. Jutra će vam sigurno biti ugodnija i s manje problema prije vožnje.

Autor:Dnevno.hr/P.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.