Foto: Unsplash/Ilustracija

Evo kolika je kazna za vozače bez zimske opreme: Policija pojačala kontrole

Autor: I.G.

Od sutra, vozači u Republici Hrvatskoj morat će imati zimsku opremu na svojim vozilima ili se suočiti s ozbiljnim novčanim kaznama. Ta nova regulativa obuhvaća dionice autocesta i većinu državnih cesta u kontinentalnom dijelu zemlje i odnosi se na sve vrste motornih vozila, izuzev vozila oružanih snaga RH, ističe Hrvatski autoklub (HAK).

Prema informacijama objavljenim na službenoj stranici HAK-a, obavezna zimska oprema vrijedit će od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Za motorna vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3.5 tona, zimska oprema podrazumijeva četiri zimske gume (M+S) ili četiri ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm, uz lanci za snijeg spremne za postavljanje na pogonske kotače.


Foto: Unsplash/Ilustracija

Pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3.5 tona podrazumijevaju se:

  • četiri zimske gume (M+S) ili
  • četiri ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg spremnim za postavljanje na pogonske kotače.

Obvezni lanci za autobuse

Za autobuse, obavezni su lanci na pogonskim pneumaticima ili zimski pneumatici (M+S) postavljeni na pogonske kotače. U slučaju tehničkih ograničenja za postavljanje lanaca na pogonske kotače, autobusi i teretna vozila moraju imati zimske gume (M+S) na istim kotačima.

Vozači se također podsjećaju da je zabranjen promet motornim vozilima bez odgovarajuće zimske opreme i teretnim vozilima s priključkom tijekom zimskih uvjeta na cestama. Prije ulaska u promet, vozači su dužni očistiti vjetrobranska stakla od leda i snijega.

Foto: Unsplash/Ilustracija

Policija će aktivno nadzirati provedbu ovih mjera, a vozači koji budu uhvaćeni bez propisane zimske opreme suočavat će se s novčanim kaznama od 132.72 eura. Pravne ili fizičke osobe koje dopuste korištenje vozila bez odgovarajuće opreme bit će kažnjene iznosom od 660 do 1990 eura.

Ogromne kazne

Odgovorne osobe u pravnim subjektima ili tijelima državne i lokalne samouprave suočit će se s kaznama od 190 do 660 eura, dok će sami vozači biti kažnjeni s 130 eura za nepoštivanje ovih propisa. Ukoliko policija zatekne vozilo bez zimske opreme na cestama gdje je obvezna, vozaču će biti naređeno zaustavljanje vozila ili korištenje odgovarajuće opreme, a nepoštivanje ovih naredbi može rezultirati novčanim kaznama, negativnim prekršajnim bodovima i zabranom vožnje.

Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno ili se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu, objavila je policija.

Popularni lanac trgovina zatvara svoja vrata: Hrvati više u njemu neće moći kupovati
Novčanom kaznom u iznosu od 390 do 920 eura, ako postupi suprotno naredbi policijskog službenika (odnosno pokuša vozilom upravljati iako je isključeno iz prometa), kaznit će se za prekršaj vozač motornog vozila, uz određivanje tri negativna prekršajna boda i izricanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom na rok od najmanje šest mjeseci ako je prekršaj počinjen drugi put, odnosno najmanje 12 mjeseci ako je prekršaj počinjen treći i svaki sljedeći put.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.