Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Država dijeli poticaje za električne aute: Evo kako i kada počinje

Autor: Dnevno.hr/ I.L

Kreću novi poticaji što se tiče električnih automobila. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je javni poziv vrijedan 15 milijuna eura kojim će se građanima sufinancirati kupnja energetski učinkovitih vozila. Prijave će biti do 22. travnja.

Energetski učinkovitim vozilima čiju kupnju će sufinancirati Fond smatraju se vozila kategorija L1, L2, L3, L4, L5, L6, L7 na električni pogon, što uključuje i mopede i motocikle, kao i vozila kategorije M1 na električni, plug-in hibridni pogon ili pogon na vodik, što podrazumijeva osobna vozila koja osim sjedišta vozača imaju još najviše osam sjedišta.

“U smislu ovog poziva vozilom se smatra isključivo novo motorno vozilo homologirano za cestovni promet u Republici Hrvatskoj koje će nakon kupnje u RH biti prvi put registrirano”, navode iz Fonda.

Foto: Damir Krajac / CROPIX, Ilustracija

Od 2,5 do 9 tisuća eura

Zatim nastavljaju: “Korisnici sredstava mogu biti punoljetne fizičke osobe s prebivalištem na području Hrvatske. Ukupno raspoloživ iznos sredstava Fonda po ovom pozivu je 15 milijuna eura.”

Fizička osoba može ostvariti sredstva za kupnju najviše jednog vozila, najviša cijena vozila može biti 50 tisuća eura s PDV-om, a najviše postotno učešće 40 posto. Ograničenje najviše cijene vozila ne primjenjuje se na vozila s pogonom na vodik.

Najviši iznos sredstava Fonda po vozilima na električni pogon iz kategorija L1 do L7 tako iznosi 2.500 eura, a devet tisuća eura za vozila M1 kategorije na električni pogon. Nadalje, za vozila M1 kategorije na pogon na vodik također se može dobiti najviše devet tisuća eura, dok se za kupnju vozila na plug-in hibridni pogon može ostvariti pet tisuća eura poticaja.

Foto: Vojko Basic / CROPIX

Prijava mora sadržavati uvjerenje o prebivalištu prijavitelja, ponudu za kupnju vozila izdanu od strane prodajnog mjesta, račun za predujam te dokaz o primitku uplate obveznog minimalnog predujma na račun prodajnog mjesta, to jest dokaz prodajnog mjesta o primitku sredstava na račun u vidu ispisa iz transakcijskog računa ili fiskalizirani račun iz kojeg je vidljiva uplata sredstava.
Vrućine su pogodile Hrvatsku, evo trikova kako najbolje rashladiti automobil i iskoristiti klimu
Autor:Dnevno.hr/ I.L
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.