fbpx
Foto: Neja Markicevic / CROPIX

DONOSIMO SAVJETE ZA SIGURNIJU VOŽNJU: Neke stvari zanemarujemo, a jako su bitne

Autor: Dnevno.hr GIŠ

Prije kretanja na put potrebno je napraviti dosta predradnji, koje ponekad u žurbi zaboravimo učinit, a neke stvari mogu nam olakšati putovanje i napraviti ga sigurnijim.

Prva stvar je provjeriti tlak u gumama i napumpati ih na zadani tlak koji se nalazi u bočnom dijelu vrata, i pri tome odrediti hoće li auto biti pun ili ne pošto od toga zavisi kako ćete napumpati gume. Pravilan tlak u gumama štedi gorivo i trakcija na cesti je optimalna za vaše vozilo.

Po sjedanju u auto, ako imate djecu morate ih smjestiti u prikladne sjedalice, a sve osobe koje se nalaze u vozili moraju biti vezane. Podesite sjedalo i nagib naslona kako bi vam retrovizori bili lako vidljivi.


Smještanje prtljage

Pravilna raspodjela prtljage u gepeku izuzetno je važna za stabilnost samog vozila, a najvažnije sigurnosno pravilo je kako se teške stvari trebaju smjestiti na dno prtljažnika te ih se mora nagurati što bliže stražnjem sjedalu kako bi se smanjila mogućnost da ulete u kabinu u slučaju naglog kočenja ili sudara.

Ostale lakše stvari koje nosimo s koferima poput sportskih torbi, ležaljki, madraca za napuhavanje i ostalog, najbolje je spakirati tako da ispune prazan prostor oko teže prtljage, i to što je čvršće moguće, a pakiranje iznad linije stražnjih sjedala trebalo bi izbjegavati.

Foto: Vlado Kos/CROPIX

Ono što vas može dodatno zaštiti je mreža koja se može dokupiti kod većine automobila, a preporučuje se učvrstiti prtljagu posebnom užadi. Ako vas na put ide samo dvoje preporučuje se stražnje sigurnosne pojaseve križno zakopčati kako bi dali stražnjem sjedalu dodatnu stabilnost.

Prijevoz bicikla

Za siguran prijevoz bicikala i sličnih tereta u ponudi je cijeli niz praktičnih sustava za prijevoz kao što su nosači i krovne kutije, kojima ćete sigurno prevesti bicikle na željenu destinaciju.
Nikako ne smijete zaboraviti trokut, signalizacijski prsluk kao i pribor za prvu pomoć koji moraju u svakom trenutku biti smješteni na lako dostupnom mjestu.

Autor:Dnevno.hr GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.