Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX/Ilustracija

Dolaze nove promjene za vozače: Mijenja se naplata, stižu i strože kazne

Autor: Dnevno.hr

U srijedu su predstavnici Vijeća EU-a i Europskog parlamenta postigli privremeni politički sporazum o direktivi koja bi trebala olakšati izvršenje kazni za vozače koji počine prometne prekršaje u drugoj državi članici.

Ovaj privremeni sporazum, koji još moraju odobriti Vijeće i Parlament prije nego što postane zakon, odnosi se na izmjenu direktive iz 2015. o prekograničnoj razmjeni informacija o prometnim prekršajima u cestovnom prometu.

“Revidirani zakon osigurat će jednak tretman za sve vozače u EU bez obzira na njihovo državljanstvo”, izjavio je belgijski ministar za mobilnost Georges Gilkinet.

Foto: Pexels/Ilustracija

Strože kazne

Nova direktiva proširit će se na dodatne prekršaje, osim već poznatih kao što su prekoračenje brzine ili vožnja pod utjecajem alkohola i droga.

Među novim prekršajima su nepoštivanje razmaka između vozila, ignoriranje zabrane pretjecanja, opasno pretjecanje, prekršaji pri parkiranju poput parkiranja preblizu raskrižju ili zebri, prelazak pune bijele crte, vožnja u suprotnom smjeru, nepoštivanje pravila o korištenju koridora za hitne slučajeve ili korištenje preopterećenog vozila.

Stigle dobre vijesti za vozače: Objavljene nove cijene goriva




Kada nova pravila budu formalno usvojena, države članice će imati dvije i pol godine za prenošenje direktive u svoje nacionalno zakonodavstvo.

Podsjetimo, loša vijest ranije je stigla za vozače koji vole malo prejako nagaziti na papučicu gasa. Naime, počevši već od ljeta broj fiksnih radara koji vrebaju neoprezne i prebrze vozače dramatično će se povećati. U Ministarstvu unutarnjih poslova još prošle su godine naručili ukupno 86 fiksnih uređaja i 194 kućišta. Sav bi materijal trebao biti isporučen zaključno s 2026. godinom. Tako bi 2024. trebala biti zapamćena kao godina u kojoj će se dogoditi najveći porast radara na hrvatskim prometnicama otkako se nalaze u uporabi.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.