Dacia Spring Electric (2021.): prvi rumunjski električni auto, za samo 10.000 eura (uz poticaje)!?

Autor: Auto Doktor

Dacia Spring Electric će biti uspjeh, jer nudi racionalni strujni koncept s elektromotorom od 33 kW (45 KS), na temelju modela Renault City K-ZE, koji se u Kini prodaje od 2019., što bi cijenu, kad se odbiju poticaji, trebalo spustiti na samo 10.000 eura…

Renault je rumunjskim brendom Dacia napravio velik biznis, što potvrđuje blizu sedam milijuna proizvedenih primjeraka u 15 godina. Sada u prvi plan dolazi elekktrični model Dacia Spring Electric, simpatična izvedenica i umanjenica Stepway modela, prvi rumunjski auto na struju i prvi koji bi električni pogon mogao približiti širokim masama.

Cilj je da se na EU tržište ponudi električni modl koji bi, kad se odbiju davanja, trebao stajati 10.000 eura. Racionalizaciji proizvodnje pomoći će što je simpatičan povišeni hatchback, na granici A i B segmenta dugačak 373, širok 177 i visok 151 cm biti napravljen na temelju već aktivnog modela Renault City K-ZE, koji se od sredine 2019. uspješni prodaje u Kini.

Tajna je u konceptu prostranog i funkionalnog (za pet osoba, uz prtljažnik od 300 do 500 litara), a razmjerno malog i ne teškog električnog vozila kojiemu je za pogon dovoljan elektromotor od 33 kW, odnosno 45 KS (za usporedbu Volkswagen ID.3 je upregnut sa 150 kW, 204 KS). Zbog toga mu litij-ionske baterij kapaciteta 27 kWh omogućavaju pristojne performanse.

Zahvaljujući okretnom momentu od 125 Nm koji je dostupan već od nula okretaja (zbog toga ne treba mjenjač) omogućava ubrzanje do stotke za 14 sekundi i najveću brzinu od 125 km/h te doseg od 225 km prema WLTP ciklusu. Priiskom na tipku Eco, uz ograničavanje snage na 24 kW (31 KS), a brzinu do 100 km/h, doseg se može povećati na 250 km.




Autor:Auto Doktor
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.