REUTERS/Jan Schwartz/Guliver Image

VELIKI PROBLEMI U INDUSTRIJI ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA? Nema sirovina, jedan materijal je ključan, a nikako ga nema dovoljno za sve

Autor: Dnevno.hr/P.V.

I dok se Hrvati pomalo privikavaju na električne automobile, već se piše o problemima na globalnom nivou. Naime, problem su sirovine, a kojih nema, preciznije, jedna je ključna…

Dakle, problem su baterije. Bez baterija nema elektromobilnosti, a da bi njihova proizvodnja već do kraja desetljeća mogla biti ugrožena najavljuje Njemačka državna agencija za sirovine.

Naime, prema njihovim očekivanjima uz povećanje proizvodnje baterija za automobile do 2030. mogla bi nastati svjetska nestašica litija, glavne sirovine za proizvodnju modernih baterija za automobile ali mobitele, prijenosna računala.

Treba povećati proizvodnju

Ta je agencija izračunala da bi 2030. godine svjetska potrošnja litija mogla biti između 316.000 i 558.800 tona. 2020. godine je svjetska proizvodnja litija iznosila 82.000 tona od kojih je samo 50 posto dovoljne čistoće da bi se koristilo za proizvodnju baterija.

Matematički gledano, da bi se zadovoljilo sve veće potrebe automobilske industrije proizvodnja litija bi u idućih sedam godina trebala narasti sedam puta što je teško izvedivo s obzirom na to da posljednje četiri godine proizvodnja stagnira na razinama između 80 i 100 tisuća tona.

Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Tko ga najviše proizvodi? Australija, gotovo polovicu svjetske proizvodnje, a tu su još i Čile, Kina, Argentina.

Što se još može učiniti? Priča se o recikliranju baterija, ali to je još u povojima…




Autor:Dnevno.hr/P.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.