fbpx
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

CIJENE GORIVA ‘DIVLJAJU’! VRIJEME JE DA VAŠ AUTOMOBIL POČNE MANJE TROŠITI: Donosimo vam savjete kako uštedjeti koju litru

Autor: Andrej Jelušić

Cijene goriva, blago rečeno, divljaju. Tako je dizel najskuplji u povijesti i prešao je granicu od 11 kuna po litri.

Jutros su vozače dočekale novije cijene na benzinskim postajama te je prosječan spremnik od 50 litara dizela skuplji za čak 19 i pol kuna. Za spremnik benzina treba izdvojiti 13 kuna više, a plina 15 kuna.

O rastu cijena je govorio i premijer Andrej Plenković.

“Bilježimo rast cijene nafte, a to uzrokuje porast cijene benzine. U strukturi litre benzina imate niz toga. Ministri Marić i Ćorić to intenzivno prate. Biti će i sastanak gospodarskog vijeća na tu temu. Vidjet ćemo postoji li potreba za intervencijom”, rekao je premijer.

Na pitanje postoji li psihološka granica, Plenković je rekao da se nećemo igrati s psiholoških granicama.

Možda ne možemo utjecati na rast cijena goriva, ali možemo na naš automobil. Točnije, možemo prilagoditi našu vožnju tako da naš limeni ljubicam “pije” što manje. Stoga vam donosimo nekoliko savjeta kako voziti ekonomičnije i uštedjeti koju litru.

Redovno održavanje

Loše održavan motor sagorjet će više goriva. Staro ulje, začepljeni filtar zraka i slični nemari odražavaju se i na potrošnju goriva. Ispravan automobil najmanje troši.

Provjerite tlak u gumama

Gume na automobilu uvijek trebaju biti pod tlakom koji je propisao proizvođač nedovoljno napuhane gume mogu smanjiti potrošnju goriva. Taj podatak možete pronaći na unutarnjoj strani vozačevih vrata ili na samom poklopcu za gorivo. Primjerice, tlak 0,5 bara manji od potrebnog znači 2 posto višu potrošnju
Uklonite nepotreban teret

Izbacite iz prtljažnika sve što vam nije taj dan potrebno jer svakih 100 kg opterećenja povećava potrošnju oko 5 posto.

Izbjegavajte naglo ubrzanje ili snažno kočenje

Ovo ne moramo posebno objašnjavati. Teža noga na gasu znači i manje goriva u rezervoaru. Važno je zato držati okretaje u najpovoljnijem rasponu i na vrijeme prebaciti u višu brzinu. Isto vrijedi i s kočenjem jer što više kočite, više ćete i ubrzavati. Stoga, pustite auto da “plovi”.

Izbjegavajte vožnju većom brzinom

Veća brzina znači i veći otpor zraka što dovodi do veće potrošnje. Vozite li 120 po autocesti umjesto 140 km/h, možete smanjiti potrošnju i do 15 posto. Iako je cijena goriva visoka apeliramo na vas da ne vozite debelo ispod ograničenja jer na taj način ometate ostale sudionike prometa.

Smanjite rad električkih dodataka

Klima uređaj kada radi u punom naponu može trošiti do litru goriva na 100 kilometara. Stoga ugasite ga kada nema potrebe za istim. No računajte da i otvoreni prozori stvaraju otpor zraka što dovodi do veće potrošnje. Stoga ih držite otvorenima samo na nižim brzinama. Uostalom, kažu stariji da i propuh ubija.
Održavajte konstantnu brzinu

Kao što smo rekli, što manje kočenja, to manje gasa i to manje potrošnje goriva. Zato probajte što više koristiti konstantu brzinu, a ako imate tempomat – koristite ga.

Ne vozite u leru

Nije dobro prilikom usporavanja ubaciti mjenjač u prazan hod i kočiti do stajanja jer time trošite više goriva nego kada kočite “motorom” prebacivanjem u nižu brzinu. Također, štedite i kočnice. Kad ste već stali ugasite motor ako nećete tako brzo kretati.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.