Charles de Gaulle, francuski predsjednik, 22. kolovoza 1962. preživio atentat zahvaljujući Citroën DS-u

Autor: Dino Milić-Jakovlić

Bilo je nekoliko pokušaja OAS-a da ubiju generala De Gaullea, a najpoznatiji i najdramatičniji bio je prije 58 godina, skupine koju je vodio Jean-Marie Bastien-Thiry, u pariškom predgrađu Clamart, dok je de Gaulle putovao prema aerodromu Orly….

Desničarska organizacija OAS 1950-ih je i ranih 1960-ih  svim metodama, uglavnom nasilnima, pokušavala spriječiti odcjepljenje Alžira od Francuske.  Najgori im je neprijatelj bio francuski predsjednik general Charles de Gaulle, kojeg su smatrali izdajnikom zato što je pristao na održavanje referenduma o odcjepljenju i odbio vojnom silom spriječiti osamostaljenje Alžira.

Bilo je nekoliko pokušaja OAS-a da ubiju de Gaullea, a najpoznatiji je i najdramatičniji je 22. kolovoza 1962. organizirala skupina koju je vodio Jean-Marie Bastien-Thiry u pariškom predgrađu Clamart, dok je putovao prema aerodromu Orly.

Dvanaestorica članova OAS-a su 22. kolovoza 1962. iz zasjede zapucali na crni Citroën DS, ubivši dva motociklista iz pratnje, dok je predsjednički vozač, premda su gume probušene mecima, uspio iskoristiti prednosti jedinstvenog hidropneumatskog ovjesa DS-a i brzo odvesti De Gaullea i suprugu s mjesta atentata.

Bila je to fantastična reklama za Citroën DS, a Charles de Gaulle će kasnije osobno spriječiti da Fiat preuzme Citroën, želeći da tvrtka ostane francuska. Bastien-Thiry pogubljen je sljedeće godine, nakon što je de Gaulle odbio pomilovanje.

Priča o atentatu inspirirala je Frederica Forsytha (inače strastvenog ljubitelja automobila, koji je posebno volio marku Jensen) na pisanje znamenitog romana Dan šakala, po kojem je snimljen i uspješan film.
Citroën DS zauvijek je ostao povezan s ovim francuskim predsjednikom, pa se i danas modeli do redizajna iz 1967. popularno nazivaju Degolkama.

Mercedes-Benz CLE (2023.): hi-tech coupe-limuzina koja će zamijeniti CLS
 

Autor:Dino Milić-Jakovlić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.