Carlo Abarth, legendarni talijanski tuner, rođen 15. studenoga 1908.

Autor: Dino Milić-Jakovlić

Karl Albert Abarth, rođen u Beču 15. studenoga 1908., u obitelji talijanskih korijena, kasnije će dobiti talijansko državljanstvo te ime promijeniti u Carlo Alberto…

Foto: Fiat

Abarth se u mladosti uspješno bavio moto utrkama, a nakon teške ozlijede na jednoj utrci u Sloveniji ostao je ondje i II. svjetski rat proveo u Ljubljani. Seli u Italiju i sudjeluje u projektu Cisitalia, u kojem mu je partner bio prijatelj Ferry Porsche.

Prva mu je supruga bila tajnica Porscheovog bratića Antona Piëcha, a druga Nadina Žerjav, kćerka slovenskog političara i starojugoslavenskog ministra Gregora Žerjava. Nakon osnutka vlastite tvrtke Carlo Abarth 1949. se upisuje u automobilske legende. Za simbol je odabrao svoj horoskopski znak škorpiona, a najuspješniji su mu trkaći modeli uistinu imali “otrov u repu”.

Nakon prodaje tvrtke Fiatu povlači se u mirovinu, a umire 1979., oko šest tjedana nakon što se i treći put oženio. Carlo Abarth, legendarni talijanski tuner, umro je 24. listopada 1979. U listopadu 2018. u Torinu dobio je ulicu imenovanu po sebi – Via Carlo Abarth.




Autor:Dino Milić-Jakovlić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.