Carl Benz, tvorac prvog automobila iz 1886., umro 4. travnja 1929.

Autor: Dino Milić-Jakovlić

Njemački konstruktor, pionir autoindustrije, rođen je 25. studenog 1844. kao Karl Friedrich Michael Vaillant. Postavši poznat, potpisivao se kao Carl Friedrich Benz te ga se najčešće navodi kao Carl Benz, ali i kao Karl Benz

Karijeru je, ipak, počeo loše. S Augustom Ritterom 1971. je osnovao tvrtku za proizvodnju strojnih komponenti i trgovinu metalima, koja je ubrzo bankrotirala. Spas je donio miraz Berthe Ringer, kojom se 1972. oženio te potom imao petoro djece.

Otkupio je Ringerov udio, sanirao gubitke i krenuo u poslovni uspjeh, kojim će trajno ostati upisan u povijesti tehnike. Sve se spojilo u tvrtki Benz & Cie., osnovanoj 1883. Čovječanstvo je zadužio 29. siječnja 1886. patentom prvog motornog vozila (automobila), Benz Patent Motorwagen.

Bila je to motorna kočija s tri kotača, koja se pokretala 4-taktnim motorom obujma 958 ccm i snage 0,8 KS, koja je postizala 16 km/h (tržišni model: 1600 ccm, 0,75 KS, 13 km/h). Za tržišni uspjeh i budućnost tog projekta, osporavanog od mnogih, zaslužna je njegova supruga Bertha.

Benz Patent Motorwagenom je 5. kolovoza 1888., sa sinovima Eugenom i Richardom, odvozila put od 106 km, od Pforzheima do Mannheima, u posjet majci. Time je uklonila početnu nevjericu prema konceptu vozila pokretanog motorom s unutarnjim izgaranjem (bio je jak lobi vlasnika kočija s konjskom zapregom) te nakon pozitivnih novinskih izvješća, pokrenula lavinu narudžbi.

Carl Benz je postao imućan prvenstveno zahvaljujući proizvodnji statičnih benzinskih motora, a potom i automobila. Patent Motorwagen postao je dostupan kupcima već 1888., kao prvi produkcijski automobil u povijesti. Tijekom 1890-ih, uspješni modeli Victoria i Velo, pretvorili su tvrtku Benz & Cie. u najvećeg svjetskog proizvođača automobila.




Proizvodili su ih nekoliko stotina godišnje. I u starijoj je životnoj dobi Benz zadržao mjesto u upravnom odboru tvrtke koju je osnovao, i nakon udruživanja s Daimlerom 1926. Njegova je tvrtka zaslužna za razvoj prvog bokserskog motora, eksperimente s aerodinamikom, postavljanje motora trkaćeg automobila u sredinu i niz drugih inovacija.

Sve to nesumnjivo potvrđuje Benzov status jednog od istinskih velikana automobilske povijesti. Umro je 4. travnja 1929.




Autor:Dino Milić-Jakovlić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.