Screenshot/YouTube

BRODAR ZABRANIO ELEKTRIČNE AUTE NA SVOJIM LINIJAMA: ‘Strah nas je požara od baterija’!

Autor: Dnevno.hr/P.V.

Zanimljiva odluka stigla je iz zemlje u kojoj je čak 80 posto novih prodanih automobila na struju. U Norveškoj je jedan brodar zabranio električne automobile na svojim linijama.

Riječ je o prijevozničkoj kompaniji Havila Kystruten iz Norveške. Ova tvrtka je upravo zabranila prijevoz električnih automobila, hibrida i vozila na vodik na svojim trajektima. Inače prometuju na liniji popularne turističke rute od Kirkenesa do Bergena.

Razlog? Kažu da bi požar na brodu podrazumijevao posebno složenu operaciju spašavanja, za koju posada nije obučena. Okidač za zabranu očigledno je bilo zapaljenje i potonuće teretnog broda za prijevoz automobila Felicity Ace početkom 2022. godine.

Ne žele riskirati

Brod, natovaren s nekoliko tisuća vozila VW Grupe na putu za SAD, potonuo je kod Azora, a okidač su možda bili električni automobili koji su se zapalili.

“Generalno, električna vozila ne predstavljaju veći rizik od požara od automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem, ali različito izgaraju i teže ih je ugasiti”, piše njemački Auto Bild.

Goruće vozilo na benzin ili dizel može se ugasiti s 1600 do 2000 litara vode, za požar električnog automobila često je potrebno do 11.000 litara – uglavnom za hlađenje goruće baterije.
To su napori koji se teško mogu savladati na brodu, a ne postoji niti prikladna oprema u rezervi za takve slučajeve.

“Znamo koliko je prijevoz vozila važan za ljude duž obale i za putnike, no odluka se temelji na našoj sigurnosnoj procjeni. Zaključak analize rizika pokazuje da bi moguće požare kod vozila pokretanih fosilnim gorivima mogli riješiti sustavi i posada koju imamo na brodu”, rekao je Bent Martini, direktor tvrtke i dodao:

“Mogući požar na električnim, hibridnim ili automobilima na vodik zahtijevali bi vanjske napore spašavanja i mogao bi ugroziti ljude na brodu i sam brod.”
Zanimljiva odluka, a koja će možda potaknuti i neke druge brodare na slične odluke.

Autor:Dnevno.hr/P.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.