Foto: Foto: Ronald Gorsic, Duje Klaric/CROPIX

Aute će moći voziti i 17-godišnjaci: Stižu i nova pravila zbog kojih možete ostati bez vozačke

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Europska unija (EU) planira uvesti jedinstvenu digitalnu vozačku dozvolu koja bi vrijedila za sve članice. Osim toga, predlaže se usklađenost u kažnjavanju neprimjerenog ponašanja za upravljačem vozila u svim zemljama EU.

Jedna od ključnih promjena odnosi se na mlade vozače, koji bi ubuduće mogli polagati vozački ispit već sa 17 godina, ali bi do punoljetnosti morali voziti u pratnji starije osobe.

Foto: Duje Klaric / CROPIX

Poboljšanje sigurnosti

Siniša Pšeničnik, stručni voditelj i predavač u autoškoli, u razgovoru za Dnevnik Nove TV istaknuo je važnost jasnog definiranja tko može biti pratnja mladim vozačima. “Zakonodavstvo treba dobro razjasniti tko su te osobe koje bi bile u pratnji, koje imaju pravo biti pratnja, da li su kažnjavani, nisu kažnjavani, u krajnjoj liniji trebali bi biti članovi obitelji, roditelji”, navodi Pšeničnik.

Pet zlatnih savjeta za sigurniju i odgovorniju vožnju

Predloženi zakon o razmjeni informacija o prekršajima omogućit će oduzimanje vozačke dozvole bez obzira na zemlju članicu EU u kojoj je prekršaj počinjen. Ova mjera će se primjenjivati na sve vrste prekršaja, osiguravajući dosljednu sankciju unutar EU.

Cilj svih predloženih promjena je smanjenje broja smrtno stradalih u prometnim nesrećama. Sve inicijative usmjerene su ka poboljšanju sigurnosti u cestovnom prometu na razini Europske unije.
 

 
 

 

 

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.