Amfibijski autobus uskoro na Jadranu?

Autor: Mario Ćužić

Amfibijski autobus AmphiCoach GTS-1 može prevoziti 50 putnika, ploviti po slatkoj i morskoj vodi, a izgrađen je većinom od aluminija.

Tvrtka Amphicoah je nakon šest godina ispitivanja i razvoja spremna lansirati prvi model amfibijskog autobusa. AmphiCoach GTS-1, za čiji je dizajn zaslužan Škot George Smith napravljen je na Malti. Nedavno je testiran konačni prototip u zaljevu Marsaxlokk na Malti.

AmphiCoach GTS-1


Amfibijski autobus AmphiCoach GTS-1 može prevoziti 50 putnika, ploviti po slatkoj i morskoj vodi, a izgrađen je većinom od aluminija. Specijalno razvijeni motor omogućava mu postizanje brzine od osam čvorova u vodi, a na cesti kupci mogu izabrati između dva dizelska motora i pogona na četiri ili dva kotača. Vozilo raspolaže s vrhunskom dodatnom opremom koja uključuje LCD televizore, DVD uređaje i automatsku klimu.

Amfibijski autobus u cijelosti je izrađen na Malti, a trenutno se pregovara s nekoliko tvrtki o pogodnoj tvornici za proizvodnju. Iz Amphicoaha smatraju kako trenutno mogu proizvoditi do 12 amfibijskih autobusa na godinu, a očekuju porast kad krene proizvodnja od pedeset autobusa godišnje. Trenutna cijena AmphiCoach GTS-1 je oko 280.000 funti, a do danas postoji desetak narudžbi za novo cestovno plovilo. Jedna australska tvrtka razmatra kupnju 20 autobusa tijekom petogodišnjeg razdoblja.

Mađari već spremni za putovanje na Jadran

Također je jedna neimenovana njemačka kompanija naručila tri autobusa, a jedan je prodan u Mađarsku. Izgleda da bismo ovo ljeto i na Jadranu mogli vidjeti amfibijski autobus kako prepun mađarskih turista plovi od otoka do otoka. S obzirom da je brzina amfibijskog autobusa kao plovila osam čvorova, taj autobus može prevaliti udaljenost od recimo Jablanca do Mišnjaka na otoku Rabu za nekih dvadesetak minuta.

Autor:Mario Ćužić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.