fbpx
Foto: SDASM Archives

21. veljače 1937.: prvi dokumentirano uspješan let letećeg automobila

Autor: Dino Milić-Jakovlić

Doduše, američki konstruktor Waldo Waterman (1894. – 1976.) konstruirao je Arrowbile otprilike istodobno kad je slične eksperimente radio i njegov sunarodnjak Joseph M. Gwinn, Jr.

Arrowbile je hibrid automobila s tri kotača i aviona, aluminijske konstrukcije, dugačak 5,89 m, raspona krila (dakle širok) 11,58 m. Pokreće se 6-cilindarskim rednim motorom Studebaker-Waterman, snage 100 KS, koji je, preko razvodnika snage i dvije spojke, pokretao, alternativno, propeler ili stražnje kotače (dio stajnog trapa tipa tricikl).

Mogao je letjeti brzinom 100 čvorova (oko 190 km/h), a na zemlji potegnuti 113 km/h. Krstareća brzina u zraku mu je bila 164 km/h, a na zemlji 90 km/h. Prazan je imao masu 880 kg, kapacitet dvije osobe i ukupnu masu 1134 kg. Ukupno je napravljeno pet primjeraka.

I Gwinn Aircar je prvi puta poletio početkom 1937., no kako se za njega ne zna točan datum, zapravo je nemoguće sa sigurnošću utvrditi tko je bio prvi. Obojica su planirala komercijalizaciju, no koncept nikada nije napravljen dovoljno praktičnim i još uvijek samo maštamo o letećim automobilima.
Autor:Dino Milić-Jakovlić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.