fbpx
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

ŽESTOKI PROTUUDAR, PREMIJER SPREMAN LUPITI ŠAKOM O STOL! Zbog pilota Plenković ozbiljno razmišlja da Pupovca, koji podržava optužnicu, izbaci iz koalicije

Autor: Mirko Jozić/7dnevno

Hrvatska će na ovo uzvratiti istom mjerom, a premijer Andrej Plenković nema namjeru na to gledati prekriženih ruku i bez reakcije. Tim se riječima među suradnicima i prijateljima predsjednika Vlade prepričava odluka o podizanju i potvrđivanju optužnice protiv četvorice pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koje srpska strana tereti za ratne zločine u Oluji. Još otkako se početkom ljeta ta priča počela spominjati u javnom prostoru, premijer Plenković i njegovi suradnici predvođeni ministrom Tomom Medvedom zauzeli su jasan stav i stali uz hrvatske pilote pokazujući otpor prema Srbiji, što je izazvalo trzavice u vladajućoj koaliciji koja djeluje u suradnji sa SDSS-om Milorada Pupovca.

Pupovčevu pobunu u vladajućim redovima očekuju i sada, međutim, Plenkovićevi suradnici kažu da je on spreman na sve i ništa te da bi mu Pupovac, napuštajući koaliciju zbog Plenkovićeva zauzimanja za pilote, učinio uslugu i da bi Plenković time doista postao heroj desnice koja mu dosad nije bila naklonjena. Prema riječima naših dobro upućenih sugovornika, Pupovčeve prijetnje raskidom koalicije pucnjevi su u prazno, a sve i da do toga dođe, vladajuća većina u parlamentu ne bi bila dovedena u pitanje jer Plenković u svakom trenutku u slučaju ugroze može računati na dio takozvanih žetončića iz Socijaldemokrata.

Promašeni postupak

Zanimljivo je, međutim, napomenuti kako Ministarstvo pravosuđa i uprave još od nadležnih srpskih tijela nije zaprimilo službenu informaciju o podizanju ili potvrđivanju optužnice protiv četvorice hrvatskih pilota koje srpska strana tereti za počinjenje ratnih zločina na području susjedne Bosne i Hercegovine. U HDZ-u su uvjereni kako su sve to prljave igre srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, no naglašavaju da Plenković baš zato mora biti na oprezu i promišljati svaki svoj potez jer se i u dijelu vladajuće stranke Pupovca smatra produženom rukom Beograda. Zanimljivo je što Republika Srbija u ovom konkretnom predmetu nije zatražila međunarodnu pravnu pomoć, nego su hrvatskim tijelima informacije o navedenom postupku dostupne uglavnom iz spekulacija, ali i preko poluinformacija koje se plasiraju iz srpskih medija koji su opet produžena ruka srpskog predsjednika Vučića.


U Ministarstvu pravosuđa otkrivaju da ni okrivljenici kojima srpska tijela na teret stavljaju navodna kaznena djela nisu obaviješteni o pokretanju postupka, niti su u bilo kojoj fazi kaznenog postupka ispitani, niti je traženo njihovo ispitivanje preko nadležnih tijela u Republici Hrvatskoj, što u Plenkovićevoj vladi smatraju snažnim adutom za obranu hrvatskih pilota kojima su ovom srpskom metodologijom narušena prava koja proizlaze iz Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, a koja se ostvaruje primjenom instrumenata međunarodne pravne pomoći. Ono što Plenković o kompletnom procesu i srpskom postupanju misli izrečeno je i u Ministarstvu pravosuđa u kojem se tvrdi da Srbija ovime nastoji preuzeti ulogu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, proglašavajući se nadležnom na teritoriju drugih međunarodno priznatih država bez ograničenja koje su temelj međunarodnog prava.

Radikalna opcija

Kako tvrde naši sugovornici, ovaj srpski tvrdi pristup definitivno predstavlja prepreku u rješavanju otvorenih pitanja koja se odnose i na pitanje nestalih osoba, a ako se takav odnos nastavi, Plenković doista razmatra najradikalniju opciju, onu koja bi podrazumijevala blokadu ulaska Srbije u EU, a na što godinama pozivaju predstavnici desnih opcija. Iako desnica godinama poziva na bojkot, nikakvi konkretni potezi nisu poduzeti, niti se o tome ikada javno razmišljalo u službenoj formi, treba, međutim, znati kako ni Plenković nikada s Vučićem nije imao odnos koji bi nadišao formalnu granicu. Kakav god odnos imali, Vučić ne miruje pa je beogradski Apelacijski sud potvrdio rješenje Višeg suda u Beogradu, kojim je potvrđena optužnica srpskog Tužiteljstva za ratne zločine protiv četvorice časnika HRZ-a za ratne zločine počinjene 1995. u Oluji.

Apelacijski sud time je potvrdio optužnicu kojom se hrvatske pilote tereti za ratni zločin nad civilima tijekom akcije Oluja, čime su stečeni uvjeti za početak procesa koji bi vjerojatno trebao biti vođen u Beogradu u odsutnosti optuženih. Uvjereni su naši sugovornici iz Vlade da je ova odluka beogradskog suda jedan od razloga zbog kojih se ove godine u Kninu na obilježavanju 27. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja nije pojavio nitko iz SDSS-a, pa ni potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga koju u vladajućim redovima opisuju kao osornu ženu s kojom Plenković sve teže surađuje i čiju ostavku već neko vrijeme priželjkuju predstavnici takozvanog desnog krila HDZ-a koje nikada i nije bilo sklono Plenkovićevu koketiranju s Pupovcem, s kojim je mnogo kvalitetnije surađivao dok je poziciju potpredsjednika Vlade držao fleksibilni Boris Milošević. S njim se premijer o svemu i u svakom trenutku vrlo jednostavno dogovarao bazirajući suradnju na kompromisu.

Nastavak provokacija

Kompromisa zato iz Beograda nema, nakon što je nediplomatski pokušao ući u Jasenovac, Vučić Plenkovića nastavlja provocirati nastavkom sage koju je još krajem ožujka pokrenulo srpsko Tužiteljstvo za ratne zločine optuživši Vladimira Mikca iz Ptuja, Zdenka Radulja iz Osijeka, Željka Jelenića iz Pule i Danijela Borovića iz Varaždina da su 7. i 8. kolovoza 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kraj Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kraj Novoga Grada. Smatra ih se odgovornim za kazneno djelo ratnog zločina u supočinjenju te se navodi da je u tim napadima identificirano 13 poginulih, među kojima je bilo šestero djece.

Premijer Plenković je, reagirajući još u lipnju na rješenje o potvrđivanju optužnice, odbacio utemeljenost srpskih optužbi protiv hrvatskih pilota uz opasku da je Hrvatska dogovorom htjela riješiti taj problem te da se srpska strana na to oglušila. Na te Plenkovićeve poruke reagirao je srpski ministar unutarnjih poslova, zloglasni Aleksandar Vulin, poručivši kako bi, da hrvatska Vlada nije 17 godina odbijala suradnju s tužiteljstvom BiH u slučaju granatiranja izbjegličke kolone, Srbija možda mogla povjerovati da će Hrvatska ipak jednom suditi za zločine počinjene nad Srbima. “Nadam se da će hrvatsko tužiteljstvo ili sud podići optužnicu protiv predsjednika susjedne države koji toliko agitira da se sudi hrvatskim pilotima, a koji je, ako se dobro sjećam, a jako se dobro sjećam 95-e, itekako agitirao i dizao bunu u Glini. Dakle, huškao je narod, ako se netko bavi huškanjem, taj je ratni zločinac”, izjavio je pak na ovu temu pilot Ivan Selak, dok Pupovac beskompromisno navodi kako je riječ o neprijepornom zločinu za koji je odgovorna hrvatska strana, što je demantirao i odvjetnik Luka Mišetić koji je na sudu u Haagu branio generala Antu Gotovinu. On je svojedobno objasnio kako se ovim slučajem bavio i Haški sud koji zbog nedostatka dokaza nije uspio utvrditi tko je pucao na kolonu Srba na Petrovačkoj cesti.

Avion JNA

“Ako postoje dokazi da je pilot s namjerom pucao u civile, to je ratni zločin za procesuiranje, ali ni Human Rights Watch ni tužiteljstva BiH, ni Hrvatske ni Haaga u 20 godina nisu našla dokaze o takvoj namjeri hrvatskih pilota, ako su oni pucali. Iznenađen sam što Srbija sad tvrdi da imaju bolji pristup informacijama o namjeri hrvatskih pilota od haškog tužiteljstva”, rekao je Mišetić koji je uz svoje objašnjenje priložio poveznicu na emisiju u kojoj je gostovao bivši srpski oficir iz takozvane Vojske Krajine Miroslav Bjegović koji je trenutno dekan na beogradskom Fakultetu za studije sigurnosti, a tijekom gostovanja u srpskim medijima govorio je baš o ovom slučaju. “Zašto se dogodio i onaj avion na žalosnoj Petrovačkoj cesti? Taj avion je imao oznaku – zvijezdu petokraku. JNA. Neću reći čiji je avion, nisam siguran, ali ono što sam siguran sada kažem: da je taj avion poletio negdje iz Hrvatske, ne vjerujem baš da bi nosio zvijezdu petokraku. Ponovit ću još jednom: taj avion je imao zvijezdu petokraku, jugoslavensku zastavu i pisalo je na njemu: JNA. Avion koji se našao na Petrovačkoj cesti”, poručio je Bjegović. Poruke vezane uz tu temu po svemu sudeći stižu sa svih strana, a sada je na potezu premijer Andrej Plenković koji napokon ima priliku lupiti šakom o stol i pokazati kako Pupovcu, tako i svim ostalim kritičarima njegove vlade tko je uistinu gazda u ovom hrvatskom političkom dvorištu.
Autor:Mirko Jozić/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.