Artur Widak/Guliver Image

ZATO SE ONI NE BOJE RUSA! Poljaci su moćni, pred njihovom vojskom drhtat će mnogi: Uz pomoć SAD-a postaju jedna od najsposobnijih vojski Europe

Autor: Mario Stefanov/7dnevno

Poljska planira u sljedećem desetljeću izgraditi najmoćniju kopnenu vojsku Europe. Usporedno, ratno zrakoplovstvo namjerava podignuti na sasvim novu razinu uključivanjem u naoružanje američkih borbenih aviona F-35. U cjelini gledano, prema planovima Varšave, poljske oružane snage trebale bi biti među najmoćnijima na europskom kontinentu.
Ministar obrane Poljske Mariusz Blaszczak objavio je krajem srpnja da će Poljska, zahvaljujući povećanim ulaganjima Vlade u obranu, vrlo brzo imati najmoćnije kopnene snage na europskom kontinentu. U tom cilju, prema izjavi poljskog ministra obrane, Poljska je podigla obrambeni proračun na tri posto BDP-a, jednu od najviših razina u NATO-u, a u dogledno vrijeme namjerava ga povećati na čak pet posto BDP-a.

Domovinska obrana

Poljska je posljednjih desetljeća kontinuirano podizala vojnu potrošnju i već sada su njezine oružane snage među najsposobnijima unutar NATO-a s velikim brojem modernih tenkova, oklopnih borbenih vozila i borbenih zrakoplova. No od ruske invazije na Ukrajinu Varšava je pokrenula ambiciozni program praktičkog pretvaranja poljske vojske u najmoćniju vojsku NATO-a nakon SAD-a. Pritom je značajan naglasak na jačanju kopnene vojske koja po ocjeni poljskih stratega mora biti sposobna na otvorenim prostorima povijesno poznatog “koridora ratova”, kasnije nazvanoga i “koridorom tenkova” ili “autostradom tenkova”, odbiti napad masivnih ruskih snaga u bilo kakvoj strateškoj i operativnoj situaciji.

Poljska je svjesna da u slučaju potrebe za nju nitko neće ratovati ako ona sama ne izdrži prve udare i obrani svoj teritorij. Pomoć saveznika uvijek je sekundarna u ratovima, nikada nije odlučujući čimbenik i ne može funkcionirati ako ne postoji snažan vojni odgovor napadnutoga. Poljski stratezi vjeruju saveznicima, prije svega svom strateškom savezniku SAD-u, ali iz povijesnog iskustva znaju da eventualni rat na svom teritoriju moraju sami prevenirati, a ustreba li, i učinkovito se obraniti.

Odmah nakon ruske invazije na Ukrajinu u ožujku Poljska je donijela novi zakon o domovinskoj obrani koji predviđa udvostručenje njezinih oružanih snaga na oko 300 tisuća pripadnika. U svibnju je pokrenula novi oblik dragovoljnog služenja vojnog roka uz novčanu naknadu kako bi motivirala pristupanje oružanim snagama i stvorila preduvjete za povećanje broja vojnika prije svega u kopnenim snagama. Zakon o domovinskoj obrani povećao je proračun za obranu na tri posto BDP-a, po čemu je Poljska unutar NATO-a odmah iza Grčke koja izdvaja 3,82 posto BDP-a i SAD-a s izdvajanjem od 3,52 posto BDP-a.

Drugi donator

Predsjednik vladajuće stranke Jaroslaw Kaczynski krajem srpnja je najavio da će ukupni izdaci za obranu vrlo brzo dosegnuti i pet posto BDP-a pa će Poljska u tom slučaju biti rekorder unutar NATO-a. Poljska u ovom trenutku u sastavu vojske ima 114 tisuća pripadnika, a zadani cilj je 300 tisuća. Za usporedbu, Turska ima 355.200 vojnika, Francuska 203.250, Njemačka 183.500, Italija 165.500, Velika Britanija 148.500, Grčka 142.700, Španjolska 122.850, Rumunjska 68.500 i Bugarska 36.950. Tih prvih 10 država NATO-a ukupno imaju 1,9 milijuna vojnika.

Plan Varšave je da, zahvaljujući novim većim ulaganjima u poljsku vojsku, ne samo kvantitativno poveća oružane snage nego ih usporedno i modernizira zamjenom starog sovjetskog naoružanja i opreme, kao i onoga za hladnoga rata proizvedenog u Poljskoj, modernim oružnim sustavima i opremom zapadnog porijekla.

Poljska je dosad Ukrajini donirala više od 250 svojih tenkova T-72 sovjetskog porijekla, kao i veći broj tenkova vlastite proizvodnje PT-91 Twardy koji su poljska modifikacija tenka T-72. Isporuka tog naoružanja Ukrajini uklapa se u proces prenaoružavanja poljskih oružanih snaga. Poljska je drugi najveći donator naoružanja i vojne opreme Ukrajini, odmah iza SAD-a. Predsjednik Poljske Andrzej Duda još je u lipnju izrazio uvjerenje da će poljski saveznici pomoći popuniti nastale praznine u poljskom arsenalu, pri čemu je optužio Njemačku da se nije držala ranijih dogovora i da je prekršila obećanje nadoknade tenkova koje je Poljska donirala Ukrajini njemačkim tenkovima Leopard. Berlin pak tvrdi da je do nesporazuma došlo jer je Poljska postavila nerealne zahtjeve za najnovijom verzijom tenka Leopard 2 koji se tek uvodi u naoružanje njemačke vojske. Premijer Mateusz Morawiecki također je upozorio da je Europska komisija pristala nadoknaditi velik dio poljskih troškova koji se odnose na isporuku naoružanja Ukrajini i da Varšava očekuje ispunjenje obećanog.




Prva runda

U međuvremenu, Poljski ministar obrane je za posjeta SAD-u s američkim ministrom obrane Lloydom Austinom dogovorio toliko poslova nabave naoružanja i vojne opreme od SAD-a, da je američki ministar obrane izjavio kako će američka pomoć omogućiti “poljskoj vojsci da postane jedna od najsposobnijih u Europi”. Poljska je sa SAD-om ugovorila isporuku 32 američka borbena aviona F-35 Lightning II i pregovara o nadogradnji 48 borbenih aviona F-16 kojima raspolaže na razinu Glock 72. Poljska traži i način za proširenje postojeće flote borbenih aviona F-16, ali je problem što SAD ne može u ovom trenutku zadovoljiti potražnju za F-16 jer su usporili njihovo povlačenje iz vlastitog naoružanja. Danska je, primjerice, također odgodila smanjenje broja aviona F-16 u naoružanju, a Norveška će svoje F-16 predati rumunjskom zrakoplovstvu kada od SAD-a dobije naručene borbene avione F-35. Poljska će stoga teško povećati broj raspoloživih borbenih aviona F-16 u svome naoružanju, no zato je naručila 48 borbenih aviona FA-50 od Južne Koreje. Poljska je sa SAD-om ugovorila isporuku 250 moderniziranih tenkova M1A2 Abrams (SEPv3) u vrijednosti od 1,15 milijardi dolara. Također je dogovorena prodaja protuzračnih raketnih sustava Patriot, raketnih bacača HIMARS i bespilotnih letjelica.

Poljska je u skladu s planom kvantitativnog jačanja i modernizacije sklopila s Južnom Korejom, odnosno tvrtkama Hyundai Rotem Co. i Hanwa Corp., ugovor u vrijednosti od 5,76 milijardi dolara za kupnju tenkova K2-Black Panther i samohodnih haubica K9 uz predviđeu licencnu proizvodnju u Poljskoj. U prvoj rundi južnokorejske tvrtke će već tijekom ove godine Poljskoj isporučiti prvih 180 tenkova i 48 haubica. U drugoj fazi predviđena je isporuka više od 800 tenkova i 600 haubica, što iz korejske produkcije, što iz poljske licencne proizvodnje, i to sve do 2026. godine.

Strateški saveznik

Nema dvojbe da će rastuće poljsko gospodarstvo i geopolitička pozicija u kojoj se Poljska nalazi utjecati na realizaciju donesenih planova modernizacije i kvantitativnog jačanja poljskih oružanih snaga. Pritom će Varšavi kao i dosad strateški partner za opremanje poljske vojske biti SAD, dok će europski proizvođači biti u drugom planu. To, dakako, izaziva nezadovoljstvo Bruxellesa i Berlina, ali riječ je o realizaciji same biti poljske obrambene doktrine prema kojoj je SAD strateški saveznik Poljske i stoga ima prednost u sklapanju obrambenih poslova s Poljskom. Planirana preobrazba poljske vojske u jednu od najmoćnijih u Europi odraz je i narasle poljske geopolitičke moći i utjecaja.




Autor:Mario Stefanov/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.