fbpx

Što bi se dogodilo da su umjesto Glavaša SS gardu predložili Predsjednica Republike ili Tomislav Karamarko?

Autor: Nikica Gović

Simbolično i '91. i danas Slavonija je na prvoj crti obrane: tada od velikosrpske agresije - danas pred najezdom migranata s istoka. Stoljećima je bila predziđe kršćanstva i danas se to sve vratilo na početak. Prije ili kasnije netko će opet morati stati u obranu Starog kontinenta. I po svemu sudeći opet će to biti Hrvati.

Mađari su nakon pola godine intenzivne migrantske krize na kraju podigli zid i poslali vojsku na svoje južne granice. Slovenci užurbano postavljaju žicu i mijenjaju Zakon o obrani po kojem će vojska dobiti posebne ovlasti za mirnodopsko vrijeme u postupanju na granicama prema izbjeglicama i emigrantima. Ovih je dana češko predsjedništvo Višegradske skupine zaprimilo zahtjev Republike Slovenije za vojno-policijsku ispomoć u čuvanju granice s Hrvatskom. Isti zahtjev Slovenija je uputila Austriji i Njemačkoj. U zahtjevu se navodi kršenje međunarodnog prava hrvatskih vlasti koje “slovensku granicu tretiraju kao da ne postoji, a migrantima savjetuju kako je prijeći mimoilazeći službena tijela Republike Slovenije”. Osim toga Slovenija traži i pomoć u izgradnji ograde duž cijele slovensko-hrvatske granice. Nakon najnovijih kaosa na granicama Slovenija, Austrije i Njemačke, pitanje je sata kada će granice za migrante potpuno zatvoriti sve članice EU-a… Svi nešto rade osim Hrvatske.

Isto kao ’91.

Službene hrvatske vlasti, točnije Milanovićeva Vlada, za sada ne čine ništa po pitanje zatvaranja granica. Iako je Predsjednica Republike u nekoliko navrata tražila promjenu dosadašnje politike primanja i tranzitiranja svih koji to žele, Milanović i njegovi tome se uporno opiru. Prije ili kasnije, na kraju ćemo i mi morati učiniti isto, no pitanje je neće li prekasno, odnosno hoćemo li se moći oduprijeti desecima tisuća migranata koje će naravno svi istočni i južni susjedi uputiti prema Hrvatskoj….


I tu, naravno, dolazimo do priče o Slavonskoj sokolskoj gardi. Kako je uvijek bio za korak ispred, tako je i ovoga puta Branimir Glavaš reagirao instinktivno, munjevito i – originalno.

“Slavonija više neće biti poligon za zbrinjavanje 400 tisuća izbjeglica. Ne može Istočna Hrvatska plaćati zbog igara slonova i licemjernih briselskih gusaka. Ako dođemo na vlast, zauzet ćemo stav kakav imaju Češka ili Slovačka i ne skidati gaće pred slonovima, bilo onima iz Zagreba, Bruxsellesa ili Washingtona. Slavonac i Baranjac više neće dopustiti da ga itko više gazi i vrijeđa. Naš zavičaj je bio i ostao gostoljubiv, ali ne i glup i neće plaćati cijenu tuđih loših i zločinačkih politika. Mi smo uvijek znali i znat ćemo dati svoj značajan obol u obrani hrvatskih nacionalnih interesa, izjavio je Branimir Glavaš na prvom predstavljanju Slavonske sokolske garde.

I dok jedni tvrde kako se radi o čistoj predizbornoj dosjetci, oni koji ga bolje poznaju uvjereni su kako će Glavaš i njegovi stranački kolege u mjesecima koji su pred nama inzistirati upravo na stvaranju nečega što za sada ima sportsko-rekreacijski predznak, a uskoro bi moglo postati nešto daleko snažnije i učinkovitije.

Slavonac se uplašio Slavonske garde

Jasno dušobrižnici hrvatskog društva to su odmah poistovjetili s Drugim svjetskim ratom, fašizmom… Samo s tom razlikom što u ovom slučaju “savjest hrvatskog društva” nije bio Žarko Puhovski nego Vladimir Šeks kojeg je SSB podsjetio na neke davne godine i crne košulje kojih se doduše on nikako ne može sjećati, ali kod njega je sve to već toliko uznapredovalo da sada više ne vidi bijelo nego samo crno…

Drugi su mudro šutjeli. Tu i tamo poneki politički komentator i neuspješni samoubojica vidio je tu SS oznake ili čudne sportaše u čizmama, no uglavnom većina je u Hrvatskoj prešutno dočekala ovaj događaj. Dakle tko se jedini uplašio Slavonske sokolske garde? Jasno Slavonac Šeks! Milanović i Vesna Pusić… Karamarko je barem šutio.
Je li to strah od ‘garde’ ili Glavaša? Bit’ će prije ovo drugo. Naime, svatko tko malo bolje pozna Branimira Glavaša dobro zna kako kod njega ništa nije slučajno. Kao što nije bilo slučajno da je 1991.godine osnovao onaj famozni BOB (Bojnu osječkih branitelja) koju su kolokvijalno zvali ‘Branimirovom osječkom bojnom’. Čak i najljući politički protivnici danas će nevoljko priznati da nije bilo te prve osječke vojne formacije (dok su ZNG i HV na istoku Hrvatske još bili u povojima), pitanje je kako bi sudbinu doživio Osijek, odnosno da li bi na kraju prošao kao Vukovar.

Simbolično i ’91. i danas Slavonija je na prvoj crti obrane: tada od velikosrpske agresije – danas pred najezdom migranata s istoka. Stoljećima je bila predziđe kršćanstva i danas se to sve vratilo na početak. Prije ili kasnije netko će opet morati stati u obranu Starog kontinenta. I po svemu sudeći opet će to biti Hrvati.

Zadnje postrojavanje prije 70 godina na Trgu sv. Marka
Koji je bio pravi cilj stvaranja Slavonske sokolske garde to znaju samo Glavaš i njegovi najbliži suradnici. Ono što se od njega moglo izvući zadnjih dana je namjera širenja garde i na druge dijelove Hrvatske. SSG će – dok netko od njih ne bude zahtijevao i nešto drugo – pomagati u svim nesrećama koje (i) ovih dana pogađaju Hrvatsku: pomaganjem izbjeglicama, čišćenjem terena, pomaganjem poplavljenima, “radnim akcijama” i slično.

Zapravo Slavonska sokolska garda bi trebala imati uzor u američkoj nacionalnoj gardi koja je uvijek na raspolaganju kada je najteže. I vjerojatno bi mnogi u Hrvatskoj potpisali ovakvu jednu ideju da nije došla od Branimira Glavaša. I to baš sada pred izbore. Da ju je kojim slučajem izmislila i predložila Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović ili “budući premijer” Tomislav Karamarko, pa čak i domoljubno probuđeni Milanović, pa čak i Ostojić vjerojatno bi u ovim teškim trenucima za Hrvatsku naišla na bezrezervnu podršku. Ovako će izazivati prijepore sve do trenutka dok ne bude trebala braniti hrvatske nacionalne interese, jer dok se premijer i predsjednica usuglase tko zapovijeda vojskom i kakve su njene ovlasti u miru, može proći još 70 godina koliko je prošlo od posljednjeg postrojavanja garde na Trgu Svetog Marka do danas.

Autor:Nikica Gović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.