Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

TAJNA MINISTRICE KOJA PREVIŠE ZNA: U ministarstvu poljoprivrede plaču za Tolušićem a svoju šeficu sve više vežu uz uhićenu Rimac

Autor: 7Dnevno

Prva žena na čelu Ministarstva poljoprivrede, tako je u medijima svojedobno predstavljena HDZ-ova Marija Vučković, dama koja je ovaj resor preuzela nakon rekonstrukcije Vlade naslijedivši Tomislava Tolušića. U prošlu Plenkovićevu Vladu Vučković je dovedena kao stručnjakinja koja zna i umije ovaj zapušteni resor dovesti u red. Puno je od nje očekivao i sam Plenković, no da nije lako rukovoditi hrvatskom poljoprivredom, konsolidirati je i postaviti na noge, potvrdilo se već u prvim mjesecima njenog ministriranja. Vučković je naprosto pala u drugi plan. Mediji su se uglavnom bavili njenim sladunjavim odjevnim kombinacijama, a u Ministarstvu poljoprivrede i danas sa žaljenjem progovaraju o Tolušiću te tvrde da je on u usporedbi s Vučković uistinu imao ambicije i želje nešto promijeniti. Tolušića su simpatizirali i poljoprivrednici, što se za Vučković ne može reći.

Utopila se u gomili posla s kojim se nije snašla. Zatim se na naslovnicama našla kao prijateljica Josipe Rimac, uhićene državne tajnice, koja je „pala” zbog afere Vjetroelektrane, a koja, po svemu sudeći, za sobom povlači i niz drugih, daleko zvučnijih imena no što je to ono bivše HDZ-ove kninske gradonačelnice. HDZ se od svoje nekadašnje kolegice Rimac usred kampanje za parlamentarne izbore promptno distancirao izbacujući je iz stranke. Budući da ta afera nije naštetila Plenkoviću, on je prije nekoliko tjedana predstavio svoju novu Vladu. U toj se novoj Plenkovićevoj Vladi na iznenađenje mnogih ukazalo ime Marije Vučković koja je zadržala svoju ministarsku fotelju, iako se u HDZ-u danima govorilo da je mlada ministrica ispala iz premijerovih križaljki te da bi je trebao zamijeniti državni tajnik Tugomir Majdak.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Na rubu suza

I sam Majdak navodno se po kuloarima hvalio da je on definitivno novi ministar poljoprivrede, no kako svjedoče upućeni, Plenković je u posljednjim trenucima uoči predstavljanja nove Vlade prelomio i odlučio zadržati Vučković znajući da se ona nije najbolje snašla ni u ministarstvu, ni u javnosti nakon što su je novinari počeli pritiskati zbog veza s Josipom Rimac. Pogubljena i zbunjena ministrica, na rubu suza predstavnicima medija priznala je svoje veze s donedavnom stranačkom kolegicom. Ako je suditi po posljednjim medijskim napisima, te veze daleko su dublje prirode no što se to činilo na prvu. Navodno je Plenković kolegicu Vučković u Vladi ostavio baš zbog toga što previše zna i što je preduboko involvirana u mrežu koja se granala oko Rimac, a koja seže sve do vrha stranke. Za njen ostanak u stranci žestoko se založila ekipa iz dubrovačko-neretvanskog HDZ-a koji je, usput rečeno, povezan i s Brankom Bačićem. Da je ministricu poljoprivrede u prošlom mandatu uistinu okružila korupcijska mreža Josipe Rimac, može se iščitati i iz transkripta razgovora objavljenih u Nacionalu. Premda u ministarstvu kojim Vučković rukovodi medijske napise demantiraju tvrdeći da njena sposobnost pa ni uspjesi nisu upitni, ali i da se dijelovi napisa iz Nacionala vremenski ne podudaraju, dojam je da se u Ministarstvu poljoprivrede pripremala pljačka „teška” više milijuna kuna, a

Vučković je blisko surađivala sa ženama koje su bile na izravnoj liniji s Rimac. Tu prije svega valja spomenuti šeficu njenog kabineta Ružicu Njavro, ali i savjetnicu ministrice Anitu Validžić, koja je ujedno supruga pomoćnika ministra Ćorića. Ćorić je pak u novoj Plenkovićevoj Vladi jedan od najključnijih ministara budući da mu je prepustio Ministarstvo gospodarstva. Ne treba zaboraviti da je zbog afere Vjetroelektrane u medijski prostor prije nekoliko tjedana dospjela Plenkovićeva najbliža suradnica Tena Mišetić, što daje naslutiti da su pipci ove hobotnice doista široko rasprostranjeni, daleko šire no što bi se to prosječnom promatraču na prvu učinilo. S obzirom na sve koji se spominju u toj „pljačkaškoj” mreži, nemoguće se ne zapitati je li Vučković naivna, posve nesposobna ili je pak i sama bila dio te mreže koja se razgranala na vrhu Plenkovićeve Vlade.

Neugodna situacija

Neovisno o tome koji je odgovor na ovo pitanje ispravan, posve je jasno da situacija nije ugodna za Plenkovića koji je tek preuzeo novu Vladu. I on sam kao glavni i odgovorni morao je ako ništa drugo barem površno znati što se događa u Ministarstvu poljoprivrede. Kada je već uvidio do kuda seže ova čudna afera, morao se riješiti ministrice s kojom pleše po rubu priče koja duboko kompromitira i njega, i Mariju Vučković. Budući da ju je odlučio zadržati, ostavlja prostor za sumnju u to da i on ima neke veze s aferom koja mu je skoro kontaminirala kampanju. Transkripti koji su procurili u medije otkrivaju da je Vučković osobno u jednom trenutku preuzela komunikaciju s dekanom s Agronomskog fakulteta Zoranom Grgićem, za kojega je vjerovala da je neovisni stručnjak jer joj ga je tako prezentirala Njavro. Nakon toga, ona ga čak i Plenkoviću predlaže u stručno povjerenstvo, i sve to u dogovoru s Rimac, kako bi Grgić podržao njen plan da sepomogne Anti Sladiću koji je želio da se promijeni jedna uredba o šumskom zemljištu u vlasništvu RH. Transkripti otkrivaju da je Sladić gomilu novca dao samom HDZ-u, a osim
toga saznaje se i koje je sve usluge činio i kome da bi došao do uredbe koja mu je trebala.
„Ja sam potrošio na HDZ sigurno šest milijuna eura, a političke veze nećemo uopće komentirati koje”, govori Sladić prijateljici Rimac s kojom je po svemu sudeći često komunicirao. „Bila sam s našom prijateljicom, Marija je nju stavila u skrivenu kopiju. Maksimalno ju je isforsirala, uvjerila da se treba čuti s dekanom, da je on važan, da će joj on pomoći, on je sada u najužem timu”, dio je razgovora Josipe Rimac sa Sladićem.

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Afera Vjetroelektrane

Inače, Rimac je uhićena krajem svibnja. Mjesec dana nakon toga istražni zatvor produljen joj je na 60 dana zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. S njom je u Remetincu zadržana i načelnica Gračaca Nataša Turbić, koju je Plenković u drugom krugu posljednjih lokalnih izbora osobno posjetio i podržao. S ovim dvjema damama ljetne praznike u Remetincu provodi i Njavro, dok su poduzetnici Sladić i Turubić u međuvremenu izašli iz istražnog zatvora. Osim njih pušten je i kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija. U međuvremenu sud u Bosni i Hercegovini odbio je zahtjev za određivanje pritvora vlasniku tvrtke Lager, Milenku Bašiću, drugoosumnjičeniku koji je po hrvatskom nalogu uhićen zajedno s izvršnim direktorom te firme Draganom Stipićem. U aferi Vjetroelektrane sumnjiči se i predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića koji je blizak s Gordanom Jandrokovićem, a osim toga, osumnjičen je i šef splitske ispostave Hrvatskih šuma Ivan Melvan te direktor Here Tomislav Jureković kojemu je nadređeni bio Ćorić. Prijavljeni su i poduzetnici Josip Ravlić te Nikola Lapčić, ali i Ana Mandac iz Ministarstva gospodarstva. Da bi ministrica Vučković o aferi ipak ponešto morala znati, vjeruje i USKOK koji je najavio njeno ispitivanje, dok je ona prije nekoliko tjedana odbacivala povezanost s protagonistima ove mučne priče. „Tijekom izrade svih programa, dokumenata, natječaja i propisa u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede savjetujem se sa suradnicima i članovima povjerenstva za izradu dokumenata”, govorila je Vučković tvrdeći da nikada ne bi sudjelovala u koruptivnim radnjama. I prije nekoliko godina Vučković je sličnom retorikom morala braniti svoju poziciju. „Pravnici su me pogrešno savjetovali”, isticala je kada joj je Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa u studenom 2013. godine izreklo kaznu od 4.000 kuna. U to je vrijeme obnašala funkciju predsjednice NO tvrtke Komunalno održavanje d.o.o. iz Ploča, ali je istodobno bila zamjenica župana te članica Upravnog vijeća Lučke uprave Ploče. Vučković je inače prema službenoj biografiji političarka kojoj je uz pokojnog Tuđmana uzor Margaret Thatcher. Prije no što je postala nacionalno prepoznatljiva političarka, oporba u njenom, pločanskom kraju, optuživala ju je za kadroviranja HDZ-ovaca i obitelji, ali i zbog netransparentnosti u poslovanju.
No, Vučković je sve te prozivke vješto odbacivala zalažući se za HDZ-ovce pogođene aferama. Četiri je godine bila zamjenica dubrovačko- neretvanskog župana, a kada je postala ministrica, Branko Bačić među prvima detektira da je Vučković u županiji radila sjajan posao. Za taj sjajan posao Vučković je imala više no dobru startnu poziciju. Naime, njen otac, pokojni Luka Šiljeg, jedan je od osnivača HDZ-a u dolini Neretve. Devedesetih je obnašao funkciju dožupana, a na tu poziciju godinama kasnijezasjela je njegova kći. Šiljega se u javnom prostoru spominjalo kao povjerenika Vlade RH nakon raspuštanja Županijske skupštine 1998. godine u jeku krize s aferom Dubrovačka banka. Nakon što je u rodnim Pločama (odakle dolazi i ministar Ćorić) završila srednju školu, u Zagrebu se školuje na Ekonomskom fakultetu gdje stječe zvanje magistra znanosti iz područja međunarodne ekonomije. Po završetku studija zapošljava se u Luci Ploče. Radila je u Ministarstvu vanjskih poslova, a o njenoj zamjeničkoj poziciji u Dubrovačko- neretvanskoj županiji svojedobno je pisao DuList.

„Što je to Marija Vučković napravila u četiri godine mandata u županiji, odnosno tko je uopće Marija Vučković? Zamjenica župana ima mnogo sreće. Naime, na svakim izborima mora biti i određeni postotak žena pa tako Vučković ide i na sljedeće izbore bez imalo muke, truda i rada, a za ovakav način obavljanja posla dobiva i bruto plaću od gotovo 27 tisuća kuna”, pisao je DuList krajem 2013. godine. Pisalo se dosta šturo u to doba i o tužbi koju je najavila protiv vijećnika koji je optužio njenog muža da vozi službeni automobil županije. Dok su je drugi kudili, hvalio ju je Bačić koji ju je predložio za drugi mandat zamjenice u županiji nakon čega seli u Zagreb gdje postaje zamjenica ministra regionalnog razvoja kod Gabrijele Žalac. U veljači 2017. skrasila se kod Tolušića kao državna tajnica. Državna tajnica u međuvremenu postaje ministrica, i to prema zagovoru kolege Bačića, ali i europarlamentarke Dubravke Šuice. Navodno se za njen ostanak i u ovom novom mandatu založio Plenkovićev vjerni suradnik Bačić. Dok je Vučković u Ministarstvu poljoprivrede „lovila konce”, njen brat imenovan je pomoćnikom ravnatelja HZMO-a. Odluka je donesena glasanjem na Vladi, međutim, ona se nakon prozivki u medijima oglasila tvrdeći da njen otac nije imao nikakve veze s njenim ulaskom u politiku te da je imenovanje njenog brata samo tehničke prirode. Inače, brat ministrice Vučković prije dolaska u mirovinsko bio je policajac. „Moj brat imenovan je pomoćnikom ravnatelja HZMO-a u siječnju 2017. Imenovanje od prošlog tjedna, i u njegovom i u drugim slučajevima provedeno je na Vladi zbog usklađivanja sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o državnim dužnosnicima. Ostao je pomoćnik jer su njegovi nadređeni tako predložili, a prestao je biti državni dužnosnik. Pogurala sam ga točno onoliko koliko je otac mene (kako piše dio medija) koji je bio u grobu godinama prije nego sto sam pokazala ikakav interes za politički angažman. I, da, brat nije policajac (iako je to, naravno, časno zanimanje), brat je diplomirani pravnik s pravosudnim ispitom.

Teško se snalazi

Bio je policajac jedno kratko vrijeme kad je nezakonito smijenjen s rukovodećeg radnog mjesta pravne struke, što je potvrdilo nadležno tijelo za drugostupanjski postupak. No, radio je i u odvjetničkom društvu i tko kaže da neće opet”, pravdala se tada Vučković koja je u medije dospjela i zbog toga što se preko njenog ministarstva financirao portal Agrobiz.hr koji je nerijetko pisao tekstove u kojima se hvalilo njeno djelovanje u ministarstvu. Vijesti s ovog portala prenosio je i Večernji list koji je Ministarstvo poljoprivrede ove godine potpomoglo s 25 tisuća kuna za usluge promidžbe i informiranja. Lani je pak ovo ministarstvo Večernjaku dalo preko 300 tisuća kuna, no to ionako nije praksa koju je uvela mlada ministrica. Da se Vučković teško snalazi ne samo zbog afera, već i s poljoprivrednom tematikom, uopće u Ministarstvu poljoprivrede, pa i u osječkom HDZ-u – tvrdili su nakon što se Meggle odlučio povući iz Hrvatske.  Iako je od ranije mogla znati što se događa s ovom mljekarom, ali i koji problemi muče mljekare, Mariju Vučković ta je problematika naprosto zatekla pa su shodno tome i pregovori s upravom pali u vodu. Ekipa iz Megglea kofere je u tom času ionako već bila spakirala. Vučković pak, kako za sada stoje stvari, kofere iz Ministarstva neće morati pakirati, ali će Plenković suradnju s njom morati bazirati na oprezu, posebice
stoga što se i sam odnedavno zainteresirao za reforme u poljoprivredi koju u borbi s korona krizom smatra jednim od strateških interesa.

Ministrica Marija Vučković: ‘Mladima ćemo davati subvencije za kupnju zemlje’

Autor:7Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.