Foto: Goran Mehkek / CROPIX

SVIMA JE POČEO IĆI NA ŽIVCE, VODI PRIVATNE RATOVE! Milanović više ne pazi na svoje ponašanje, ima veliki razlog za brigu: Protukandidati mu ne mogu ništa, ovo je njegov najozbiljniji problem

Autor: Mirko Jozić/7dnevno

Nagla transformacija koja se kod predsjednika Zorana Milanovića odvija već nekoliko mjeseci mnoge je iznenadila, međutim, sada kada je prošlo određeno vrijeme od te njegove transformacije, može se zaključiti kako Milanović i sada sudjeluje u pretkampanji koja bi trebala rezultirati osvajanjem još jednoga mandata. Pogledaju li se rezultati raznih rejting-anketa, moglo bi se reći da Milanović iduće izbore dobiva bez previše naprezanja, no ne treba zaboraviti da je i Ivo Josipović kao predsjednik bio iznimno popularan, ali ga je na koncu potukla Kolinda Grabar-Kitarović koja je na te izbore ušla kao jedno od najvećih iznenađenja. Iznenaditi bi se stoga mogao i Milanović na idućim izborima koji ga očekuju jer na njega po svemu sudeći kreće britka mostovka Marija Selak Raspudić, s tim da dobro upućeni sugovornici iz HDZ-a razvijaju i teoriju o svojem predsjedničkom kandidatu pa se ovih dana u tom kontekstu počeo spominjati bivši ministar financija Zdravko Marić koji je nedavno iznenada napustio svoju poziciju, što su mnogi protumačili kao odlazak s Plenkovićeva broda koji tone. Iako se Marić u HDZ-u do prije nekoliko tjedana spominjao i kao potencijalni Plenkovićev nasljednik, upućeni svjedoče da je jedan od najuspješnijih ministara financija otišao da bi se vratio kao predsjednik Republike.

Poljuljana pozicija

Naši sugovornici bliski Plenkoviću navode da su on i Marić bili i ostali u iznimno bliskim odnosima te da Marić ne misli ugrožavati taj odnos ni na bilo koji način dovoditi u pitanje Plenkovićevu poziciju, ali zato u HDZ-u vjeruju da je on njihova najsnažnija karika koja bi mogla dovesti u pitanje Milanovićevu poziciju. Marić se pokazao kao uspješan i umjeren ministar, o njemu biranim riječima i danas govore najveći Plenkovićevi kritičari iz oporbe, hvale ga i razni analitičari, a simpatiziraju ga i građani. Iza sebe nema ni jednu ozbiljniju aferu, na glasu je kao vrhunski stručnjak i menadžer, a pred Hrvatskom je ozbiljna kriza, nakon koje bi doista bilo od koristi i na predsjedničkoj poziciji imati stručnjaka na Marićevoj razini. Dio HDZ-ovih teoretičara zavjere ide tako daleko u svojim tezama da tvrde da je plan o Marićevoj kandidaturi za predsjednika toliko detaljno razrađen da se već sada zna da će se nakon njegova jednog odrađenog mandata za predsjednika države kandidirati i sam premijer Plenković, što je dakako nešto što će se razmatrati u dalekoj budućnosti.

U sadašnjosti treba priznati kako bi Marićeva kandidatura za predsjednika uistinu poljuljala stabilnu poziciju Zorana Milanovića jer on za sobom može povući i dobar dio glasača desnice, ali i dio liberalnog biračkog tijela te glasače takozvanog centra. S druge strane, Milanović se svojim nastupima sve više odmiče od ljevice, nerado to priznaju i u njegovu SDP-u, u kojem tvrde da su uz predsjednika ostali samo oni članovi stranke koji se nadaju da će se njihovo ime naći na popisu za popunjavanje diplomatskih fotelja, o čemu se, doduše, Milanović tek treba usuglasiti s premijerom Plenkovićem s kojim je neprestano na ratnoj nozi. Zamjerao je Milanović i mnogim Plenkovićevim ministrima štošta, no na Marićev račun kritike nikada nije iznosio.

Pucanj u prazno

Do predsjedničkih izbora ostalo je nešto više od dvije godine, a Milanovićeva napadačka retorika polako se od njegove vodeće karakterne osobine koja mu je osigurala popularnost pretvara u njegovu najveću prijetnju, uvrede na razini uličnih obračuna građanima su postale zamorne, a mnogi od njih u Milanovićevim posljednjim nastupima prepoznaju nepristojnost. Pogubio se predsjednik i kad je riječ o odnosima prema Bosni i Hercegovini, iako je prijetio da će na NATO-ovu summitu u Madridu blokirati ulazak Finske i Švedske u NATO ako se ne izmijeni izborni zakon u toj susjednoj zemlji, to se ipak nije dogodilo, Hrvati u BiH i na ovim će izborima vrlo vjerojatno dobiti Komšića kao svojeg nelegitimno izabranog predstavnika pa će tada i njima koji ne prestaju veličati Milanovića postati jasnije kako je njegova priča pucanj u prazno, kako od nje nema baš nikakve koristi. Jasno je da je Milanoviću ovdje u Hrvatskoj rejting odnedavno ozbiljno poljuljan, afera s prvom damom, odnosno prvom mamom Sanjom Musić Milanović koja je intervenirala za više ocjene u školi svojega sina dugoročno je naštetila predsjedniku u očima civiliziranih građana koji su spoznali da između Milanovića i HDZ-ovaca koje tako rado kritizira nema neke velike razlike te da se na svim razinama i on bori za vlastite interese zaobilazeći redovne procedure i postavljena pravila.

Koliko se god činilo da je Milanović možda ponekad u pravu kada proziva ministra obrane Marija Banožića, izgleda da su se građani i tih sukoba zasitili. Dvije su godine značajan vremenski period u kojem ćemo od Milanovića, kako zasad stvari stoje, dobivati nove napadačke istupe, što za održavanje popularnosti nije dovoljno. Milanović se počeo predstavljati kao svadljiv i drzak, ali i brzoplet političar koji se ne može kontrolirati, a s druge strane u ring bi mu mogao doći promišljeni, smireni Marić koji vodi računa o svakoj svojoj riječi i koji je naciji ušao pod kožu premda je u kriznim vremenima vodio jedan od najnezahvalnijih resora.

Brzoplet političar

Svjesni su u HDZ-u da Marić nije član njihove stranke, ali su isto tako svjesni da u svojim redovima nemaju nikoga tko bi bio spreman za obračune s Milanovićem pa stoga tvrde kako bi Plenković bio oduševljen Marićevom kandidaturom na predsjedničkim izborima, za koju bi se ozbiljno založio, to više što se i iz njegova odabira ministara vidi da njemu stranačka pripadnost nije preduvjet za suradnju i potporu. Dok bi Marić u slučaju kandidature mogao privući šaroliko biračko tijelo, kandidatura Marije Selak Raspudić na predsjedničkim izborima svojevrsni je mamac za desno biračko tijelo, kojem se Most okrenuo posljednjih godina, otkako je u svoje redove privukao bračni par Raspudić. Budući da Milanović i sam računa na glasove desnog biračkog tijela, kandidatura Marije Selak Raspudić to bi mogla dovesti u pitanje, ako ništa drugo, onda barem zbog toga što bi se glasovi dijelili između nje, aktualnog predsjednika i Marića kojega nedvojbeno, u slučaju da se odluči okušati u toj avanturi, očekuje drugi krug izbora iz kojega bi mogao izaći kao pobjednik. To bi značilo da je sav Milanovićev angažman koji je usmjerio prema desnom biračkom tijelu bio uzaludan, iako se oko toga ozbiljno potrudio, tako je primjerice na Pantovčaku ugostio Tihomira Blaškića, osporavao je Haški sud tvrdeći kako su presude toga suda za ratne zločine Blaškiću i Milivoju Petkoviću političke, a onda je javnost imala prilike doznati da je predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga vratio ratna odlikovanja i čin general-bojnika Branimiru Glavašu, kojemu je ta odlikovanja oduzeo njegov prethodnik i nekadašnji stranački kolega, bivši predsjednik Ivo Josipović.

Ono što bi Milanovića, osim konkurencije, moglo udaljiti od desnice jest pomilovanje osuđenih udbaša Perkovića i Mustača, za što su se založili hrvatski generali, a na čemu inzistira njihova obrana predvođena Antom Nobilom koji navodno u posljednje vrijeme sve češće pritišće Milanovića zahtijevajući od njega da se u taj proces upusti već nakon Oluje, što njemu izaziva nelagodu jer je svjestan da je taj potez ogroman rizik i da bi time sam sebi mogao zabiti gol. Oni koji Milanovića dobro poznaju tvrde da je ovo što danas vidimo izvorni Milanović koji više ne krije svoj karakter i svoja stajališta, njemu pozicija na kojoj se nalazi laska i on se za nju misli boriti po svaku cijenu.




Opasno pomilovanje

Po svaku cijenu za poziciju predsjednika Republike htio se boriti i HDZ-ov predsjednik Sabora Gordan Jandroković, premda u vladajućoj stranci Jandrokovića opisuju kao ozbiljnog i zrelog političara, uvjereni su da on debatama s Milanovićem nije dorastao te da ne bi mogao stranci donijeti pobjedu na predsjedničkim izborima, baš kao što su u HDZ-u uvjereni da se ni bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na idućim predsjedničkim izborima neće suprotstaviti Milanoviću s kojim je danas u boljim odnosima nego s Plenkovićem. S Milanovićem Grabar-Kitarović navodno često kontaktira, on je njezine simpatije osvojio kada ju je poveo sa sobom na američku turneju.

Sama Grabar-Kitarović nedavno je potvrdila da nije u kampanji i da je zasad domaća politika ne zanima, s tim da nije potpuno odbacila mogućnost kandidature u slučaju da je netko na to nagovori. Nagovaranja su odnedavno počela, a navodno ih predvodi grupacija bliska Milijanu Brkiću, međutim, bivša predsjednica svoje stajalište još nije promijenila, što ne znači da neće. Sve u svemu, iz imena koja se već sada počinju spominjati u kontekstu predsjedničke kandidature vidljivo je da Milanovića za nešto više od dvije godine očekuje snažna konkurencija, posebice na desnoj fronti, pred Milanovićem je značajan vremenski period, ali je pred Milanovićem i on sam koji će se, želi li ostati na Pantovčaku, prije ili poslije morati suočiti s vlastitim karakterom i staviti ga pod kontrolu jer oni sukobi koji su mu donedavno dizali rejting više ne prolaze i nije moguće da na njima održi pretkampanju dvije godine, odnosno do idućih predsjedničkih izbora.




Autor:Mirko Jozić/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.