fbpx
Foto: Guliver/AP Photo/LIBKOS

SILOVIT USPON U SJENI RATA! Ova je zemlja ušla u svjetski vrh u izvozu oružja: Div je SAD-u isporučio sumanute količine streljiva

Autor: Mario Stefanov / 7dnevno

Ruska invazija na Ukrajinu i pokretanje rata punog opsega u srcu Europe potaknuli su nakon hladnoga rata novu utrku u naoružavanju. Nitko ne može predvidjeti kako će se rat dalje odvijati i u kojoj će mjeri eskalirati pa svi koji su posljednjih desetljeća zapostavili održavanje i razvoj svojih obrambenih sposobnosti, posebice europske članice NATO-a, pokušavaju u što kraćem roku nadoknaditi propušteno.

Narudžbe su u proteklih godinu dana zapljusnule američku i europsku vojnu industriju koje ne mogu zadovoljiti potražnju pa se stvaraju duge liste čekanja, a proizvođači naoružanja i vojne opreme bilježe rekordne iznose ugovorenih poslova. Nove narudžbe naoružanja potaknula je i dostava američkog i europskog naoružanja Ukrajini iz ratnih zaliha članica NATO-a, a nerijetko i izravno iz postrojbi američke i europskih vojski, čime nastaje potreba za zamjenom isporučenog naoružanja novim, uz istodobnu modernizaciju oružanih snaga.

Uz to, nekadašnje članice NATO-a koje su bile u Varšavskom ugovoru dostavile su Ukrajini naoružanje iz sovjetske ere pa je nastala potreba hitne isporuke američkog i europskog naoružanja koje bi nadomjestilo ono koje je isporučeno. Taj proces ima pozitivnu stranu jer je praktički potaknuo ubrzano prenaoružavanje novih članica NATO-a standardnim zapadnim naoružanjem i rješavanjem onog sovjetskog i istočnog porijekla.


Kratak rok

No učinak svega je nemogućnost američke i europske industrije da u kratkom roku isporuči ono što se od nje traži. Kako američka i europska industrija očito ne mogu zadovoljiti potražnju, na tržište naoružanja i vojne opreme ubacuju se države koje su proteklih desetljeća, za razliku od europskih država, održavale i razvijale vojnoindustrijske potencijale. Slično kao na tržištu autoindustrije – gdje također nastaju liste čekanja na isporuku, što zbog nedostatka proizvodnih komponenti, što zbog preorijentacije automobilskih giganata u Europi na proizvodnju za potrebe vojske uz usporedno provođenje zelene tranzicije – priliku koristi i svoje proizvode na tržištu nudi Južna Koreja.

Njihove tvornice spremne su za isporuku potrebnog naoružanja, a one države koje ne robuju predrasudama i pritiscima europskih i američkih proizvođača potpomognutih politikom prihvatile su proizvode na koje ne moraju čekati godinama i mogu ih dobiti u kratkom roku. Predvodnik novog trenda je Poljska, koja je od Južne Koreje naručila tenkove, samohodna topnička oružja i drugu tešku vojnu tehniku u vrijednosti od više milijardi dolara. Prve isporuke već su izvršene, a dio proizvodnje prebacuje se u Poljsku.

Iako Ukrajini nije isporučila ni jedan jedini proizvod svoje vojne industrije, u nastaloj utrci za pribavljanje oružja Južna Koreja je ušla u sam vrh natjecanja u proizvodnji i izvozu oružja.

Unatoč tomu što je blizak saveznik SAD-u koji predvodi globalne napore u naoružavanju Ukrajine, Južna Koreja je odbila izravno sudjelovati u transferu oružja prema Ukrajini. Međutim, prema raspoloživim saznanjima, azijski vojnoindustrijski div prodao je SAD-u velike količine streljiva od početka ruske invazije koje je potom bilo isporučeno Ukrajini. Seoul je zadržao oprezan stav kako ne bi zaoštrio odnose s Moskvom, za koju još očekuje da će podržati daljnje nametanje sankcija Sjevernoj Koreji.

Više nego ikada

No unatoč posrednoj ulozi u naoružavanju Ukrajine i velikoj konkurenciji koju čine američki i europski proizvođači, Južna Koreja je izvršila proboj u sam vrh tržišta naoružanja i vojne opreme.

Tijekom 2022. godine južnokorejski izvoz naoružanja i vojne opreme porastao je za 140 posto u odnosu na prethodno razdoblje i dosegnuo vrijednost od 17,3 milijarde dolara. Pritom značajan udio čine ugovori u vrijednosti od 12,4 milijarde dolara sklopljeni s Poljskom, koja je u Europi najbliži saveznik SAD-a, ali istodobno uspješno zadržava slobodu donošenja vlastitih odluka neovisno o interesima SAD-a. Varšava je ugovaranjem poslova s Južnom Korejom uspjela postići da je velik dio naoružanja koje joj je potrebno u planiranoj modernizaciji i kvantitativnom jačanju oružanih snaga izvukla s lista čekanja američkih i europskih proizvođača i oružje dobila odmah.
Prema Stockholmskom institutu SIPRI, Južna Koreja je zabilježila najveći rast izvoza među 25 najvećih svjetskih izvoznika oružja zauzevši osmo mjesto s tržišnim udjelom od 2,8 posto. Najveći proizvođač naoružanja u Južnoj Koreji, gigant Hanwha Aerospace, sklopio je više ugovora nego ikada prije, tako da do kraja 2023. godine namjerava utrostručiti svoje proizvodne kapacitete kako bi ispunio obveze iz sklopljenih ugovora. Južna Koreja postala je očito primamljiva alternativa u situaciji u kojoj se države članice NATO-a u istočnoj Europi utrkuju u ponovnom opremanju i modernizaciji svojih oružanih snaga nakon što su Ukrajini isporučile oružje iz svojih arsenala koje potječe još iz sovjetske ere.

Samo je Poljska prošle godine potpisala ugovore s Južnom Korejom o kupnji stotine tenkova K2 Black Panther, proizvođača Hyundai, samohodnih haubica K9 i višecijevnih raketnih sustava Chunmoo.

Prihvatljive cijene

Na zadovoljstvo Poljske i ostatka zainteresiranih, južnokorejska obrambena industrija Poljskoj je isporučila prve tenkove i haubice u roku od samo nekoliko mjeseci od potpisivanja ugovora. Prva isporuka Južne Koreje u prisutnosti poljskog predsjednika Andrezeja Dude izvršena je 7. prosinca 2022. godine. Predsjednik Duda tom je prigodom na svečanosti pristajanja broda s južnokorejskim naoružanjem izjavio: “Kada se primi pošiljka ovakve opreme, obično se kaže da smo dugo čekali ovaj dan. S velikim zadovoljstvom želim naglasiti da u ovom slučaju nismo dugo čekali na ovaj dan”.
Bila je to situacija win-win za obje strane jer je ogromna poljska narudžba bila idealna prilika za probijanje puta na europsko tržište jednog azijskog proizvođača naoružanja. Dio proizvodnje naručenih tenkova i samohodnih haubica preselit će se u Poljsku. Jačanje izvoza korištenjem otvorenih prilika u skladu je s nastojanjima južnokorejskoga predsjednika Yonna Suka Yeola koji je proklamirao da će Južnu Koreju do 2027. godine učiniti četvrtim najvećim izvoznikom naoružanja i vojne opreme odmah nakon SAD-a, Rusije i Francuske.

Osim naoružanja za kopnenu vojsku, Južna Koreja je postigla i dogovor o prodaji Poljskoj borbenih aviona FA-50, a spekulira se da je Poljska zainteresirana i za kupnju budućeg južnokorejskog borbenog aviona KF-21 Boramae sa stealth karakteristikama.

Južnokorejska obrambena industrija u situaciji u kojoj se rat u Ukrajini nastavlja s malo izgleda za brzo okončanje računa da će se potražnja za proizvodima njezine vojne industrije i dalje nastaviti, tim prije što je riječ o oružju prihvatljive cijene, visoke kvalitete i učinkovitosti, oružju koje može biti isporučeno u rekordno kratkom roku uz mogućnost zajedničke proizvodnje između južnokorejskih tvrtki i tvrtki partnera.

Autor:Mario Stefanov / 7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.