Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

PRVI U REDU ZA TRAJNI OTPIS! Dva ministra su na udaru, Plenković više ni sam ne pokušava skriti svoje nezadovoljstvo

Autor: 7dnevno

Kada je prije nešto više od dvije godine preuzeo kormilo svoje vlade, s neupitnom većinom, premijer Andrej Plenković najavio je četiri godine reformi koje su trebale osigurati bolji životni standard svim hrvatskim građanima. Nije u to doba Plenković mogao ni pretpostaviti da najveći dio HDZ-ova predizbornog plana neće moći realizirati, svoju je vladu bazirao na mladim lavovima i ljudima od velikog povjerenja, balansirajući s ponešto iskusnijim ministrima kao što su Vili Beroš i Davor Božinović, koji su u to vrijeme zbog Nacionalnog stožera i straha od koronavirusa bili na razini nacionalnih heroja. Nedosljedne mjere Stožera koje je javnost s vremenom sve intenzivnije počela propitivati, krivi potezi i greške u komunikaciji Beroša su od nacionalnog heroja dovele na vrh ljestvica najomraženijih političara u zemlji.

Greška u koracima

U borbi s koronavirusom izostala je prijeko potrebna i dugo najavljivana reforma zdravstva, Beroš je uspio u sukobe ući s ponajboljim Plenkovićevim ministrom i prvim blagajnikom Lijepe Naše Zdravkom Marićem. I kao da mu taj serijal gafova sam po sebi nije bio dovoljan, Beroš je u posljednjih nekoliko tjedana svojim istupima uspio zbuniti i vaksere i antivaksere, i maskere i antimaskere, izjavivši kako se “zasad neće cijepiti trećom dozom jer je izmjerio da njegovo tijelo još ima visok broj antitijela” najavljujući da će se bez problema cijepiti kada struka to procijeni.

Na te Beroševe riječi idućeg dana reagirao je Hrvatski zavod za javno zdravstvo objašnjavajući da broj antitijela ne može biti preduvjet za cijepljenje. Nakon reakcije Zavoda uslijedila je nova reakcija Beroševa ministarstva iz kojega je priopćeno da će se Beroš ipak cijepiti s ostalim članovima Vlade. Iz tog se priopćenja moglo zaključiti kako se Beroš testirao u klinici “Fran Mihaljević” kod svoje kolegice iz Stožera Alemke Markotić, gdje mu je i rečeno da se zbog viška antitijela još neko vrijeme ne mora cijepiti trećom dozom. Drugim riječima, Beroš je uvažio preporuke liječnika iz “Frana Mihaljevića”, no ispostavilo se da epidemiolozi iz Capakova zavoda ne dijele mišljenje sa svojim kolegama sa Zarazne. Na takvu zbrku nedugo nakon toga u medije dospijeva fotografija Vilija Beroša u zatvorenom prostoru i bez maske. Je li ministar doista pio mineralnu, teoretičarima zavjera više nije bilo bitno, društvene mreže preplavila je njegova ljetošnja pobuna protiv konobarice s kojom je ušao u sukob zbog toga što ga je htjela poslužiti bez maske, a zbog tih kratkih podsjetnika koji su kružili Facebookom, Beroš je potpuno izgubio kredibilitet.

Zakašnjela reakcija

Da je Beroš doista odavno trebao biti bivši, vjeruju već neko vrijeme i u samom HDZ-u, u kojem su njegovo ime spominjali i tijekom ljeta, kada se polemiziralo o mogućoj rekonstrukciji Vlade. Tada je Plenković navodno na sve strane ravnateljima bolnica nudio Beroševu fotelju, no u to doba nitko na takav rizik nije htio pristati. Priče o rekonstrukciji Vlade tada su stale, no prije nekoliko dana ponovno su se aktualizirale, Plenković je navodno doista na polovici svojega mandata spreman ući u značajne rezove te se riješiti ministara koji mu postaju opterećenje. Na tom popisu ministara s kojima više ne želi surađivati nalazi se Beroš, a upućeni svjedoče kako premijer pregovore vodi s dvojicom liječnika koji bi mogli doći na njegovu poziciju te kako je samo pitanje vremena kada će se to dogoditi. Tko su ta dvojica liječnika, Plenković odbija otkriti i svojim najprisnijim suradnicima, ali se zato među njima spekulira kako bi uz Beroša mogao pasti i ministar graditeljstva Darko Horvat.

Poznato je da se obnova Banovine već godinu dana nije pomakla s mrtve točke, uvelike kaska i obnova Zagreba, ministar Horvat zapleo se u toj složenoj situaciji, a dobrim dijelom i u vlastitoj bezidejnosti. Premijer je svjestan kako Horvatova nesposobnost za njegovu vladu postaje sve veći uteg, pognute glave neki dan prošetao je Banovinom na godišnjicu potresa, a obnova sama po sebi postaje jedna od najbolnijih i najslabijih točaka njegove Vlade pa je stoga jasno kako za ministarsku poziciju treba nekoga tko je spretan i operativno sposoban, jer Hrvatskoj velika blamaža slijedi i zbog neiskorištenih sredstava iz Europskog fonda solidarnosti iz kojeg se i trebala financirati obnova. To je grijeh koji je Plenković spreman prebaciti na Horvata kojemu ionako nije bio naklonjen od početka mandata. Osim toga, na lošem je glasu i nezamjetna ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja se pozicija domogla po zagovoru Plenkovićeva kolege Branka Bačića, no ako europski tužitelji doista u skladu s najavama počnu češljati po tom resoru, teško da će Plenković svoju kolegicu Vučković držati na poziciji na kojoj se nalazi, posebice kada se zna da poljoprivredi nedostaju prijeko potrebne reforme, na koje se i sam Plenković oslanjao u koronakrizi.

Sve veća distanca

Oslanjao se Plenković u koronakrizi i na svojeg ministra gospodarstva Tomislava Ćorića, no umjesto njega, radna mjesta spašava mladi Josip Aladrović, dok Ćorića u javnosti uglavnom spominju zbog njegove bahatosti, a odnedavno i zbog toga što je Hrvatska odustala od otkupa INA-inih dionica od mađarskog MOL-a, što se smatra jednom od najvećih Plenkovićevih kapitulacija. Premda se predsjednik Vlade odavno distancirao od Ćorića, on je na glasu kao kadar Mate Granića pa će se njega ipak nešto teže riješiti premda je on i među samim HDZ-ovcima na listi najomraženijih ministara. Listu najneuspješnijih ministara drži i Plenkovićev mladi lav, ministar pravosuđa Ivan Malenica, koji ni u pravosuđu ni u upravi nije učinio ništa što se od njega očekivalo pa ako Europa od Plenkovića bude zahtijevala konkretne poteze i pravu reformu pravosudnog sustava, tada nije nemoguće da se u svojoj mini rekonstrukciji Plenković i Malenici zahvali na suradnji.

Ako se pak zbog Marija Banožića nastave rastezati sukobi s Milanovićem te ako on bude problem za imenovanje veleposlanika, tada bi, kako tvrde upućeni, i ovaj Vinkovčanin mogao nastradati od Plenkovićeve metle. No dok se o pojedinim ministrima nagađa, Horvat i Beroš su prema tvrdnjama upućenih definitivno u nezavidnoj situaciji jer Plenković više ni sam ne pokušava skriti svoje nezadovoljstvo njima i njihovim angažmanom u sektorima koje predstavljaju, razočaran je njihovim nesmotrenim izjavama koje se negativno odražavaju i na njegov rejting, koji je u posljednje vrijeme sve nestabilniji. Svjesni su tog nezadovoljstva i u vladajućoj stranci, u kojoj smatraju da su Plenkoviću hitno unutar Vlade potrebni rezovi i veliki zaokret, kako bi nesmetano odradio ovaj mandat koji obilježava mnogo problema i kriza, ali i izostanak reformi, a njih ne očekuju samo hrvatski građani nego i Plenkovićevi briselski šefovi, kojima su upravo provedene reforme preduvjet za to da Hrvatskoj odriješe kesu i svojim milijunima pripomognu izlasku iz ovih nezavidnih vremena.
Hitni rezovi

Kako od reformi zasad nema ništa, tako je i Plenkovićeva situacija sve neugodnija, njegov je veliki problem ujedno i stara HDZ-ova boljka s manjkom kvalitetnih kadrova, a osim toga, i pri sastavljanju Vlade, bez obzira na neupitan status koji je nakon izbora imao, Plenković je bio prisiljen zadovoljavati zahtjeve stranačkih organizacija pa su u ministarske fotelje sjeli oni za koje se lobiralo, a ne nužno oni koji su to zaslužili svojim radom, znanjem i sposobnostima. Umoran od takvih rješenja i od takvih pritisaka, Plenković je ovaj put ministre odlučio izabrati samostalno, i u strogoj diskreciji, a dok on slaže svoju novu kadrovsku križaljku, među njegove aktualne suradnike ponovno su se uvukli strah, panika i neizvjesnost koji će se odraziti i na ono malo reformi koje su možda i mislili provesti.

Autor:7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.