Foto: Patrik Macek/PIXSELL

PLENKOVIĆ POKAZAO ZUBE ANGELI MERKEL: Odnosi nikad lošiji, Hrvatska se okreće novom savezništvu!

Autor: Iva Međugorac

Mandat prepun izazova još od prošlog ljeta obilježava vladavinu premijera Andreja Plenkovića kojega krize ne zaobilaze. Uz to što državom rukovodi u jednom od najizazovnijih razdoblja od Domovinskog rata, Plenković u koronakrizi koja je snašla cijeli svijet mora balansirati između afera svojih ministara i HDZ-ovih lokalnih šerifa. U isto vrijeme vodi računa o nacionalnoj ekonomiji i gospodarstvu, pazeći na ionako krhak zdravstveni sustav, a paralelno s time brani se od predsjednika Milanovića i njegovih naleta.

Učestala nervoza

Da je Plenković ovom krizom načet, pa i ranjiv, postalo je jasno nakon drugog kruga lokalnih izbora, na kojima njegov HDZ nije ostvario očekivani rezultat, no unatoč tome, opći je dojam da se on, bez obzira na tu unutarstranačku krizu, nema namjeru predati i odustati od politike koju zagovara još od početka prvog mandata. Vrlo je jasno iz svih Plenkovićevih istupa i javnih nastupa da je on mnogo prihvatljiviji europskoj negoli domaćoj političkoj sceni. I sam priznaje kako se teško nosi s medijskom nepristranošću i prozivkama koje u posljednje vrijeme rezultiraju učestalom nervozom i retorikom koja ne dolikuje njemu koji je na političku scenu ušao kao političar s pozamašnim diplomatskim stažem i komunikacijskim vještinama na kojima su mnogi zavidjeli.

Dok se u HDZ-u opet polako budi struja nezadovoljnika, prema anketama Plenković i dalje svoju stranku drži na vrhu liste popularnosti, premda će zlobnici reći kako taj status može zahvaliti Peđi Grbinu i nikad lošijoj oporbi. Koliko je u Hrvatskoj loša oporba, toliko je Plenković u posljednje vrijeme u sve lošijim odnosima sa svojom nekadašnjom zaštitnicom, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ženom koju je dočekivao na unutarstranačkim skupovima, a koja mu je davala vjetar u leđa ne samo sada u hrvatskoj politici nego i kada se gradio kao briselski europarlamentarac.

Ovih je dana Plenković, na iznenađenje europske, ali i hrvatske javnosti, prvi put u svojoj političkoj karijeri javno iskazao neslaganje s jednom od najmoćnijih žena svijeta. “Svaka zemlja članica EU-a treba samostalno donositi odluke o mjerama za suzbijanje pandemije na temelju svojih procjena”, izjavio je Plenković. Ta reakcija uslijedila je nakon što je dio članica EU-a, uključujući i Njemačku, zauzeo stav da se na razini Unije dogovori stroža, ali i dosljednija ograničenja za putovanja s područja pogođenih novim sojevima koronavirusa, pri čemu je Merkel kritizirala Portugal zbog odluke da dopuste ulazak britanskim turistima premda ondje prevladava indijska varijanta koronavirusa, odnosno takozvani delta soj.

Prazna blagajna

Države članice koje u većoj mjeri ovise o turizmu, što uključuje i Hrvatsku, sklone su nešto liberalnijem pristupu, a Plenković ovaj put u replikama kancelarki to otvoreno potencira. “Sloboda kretanja omogućuje normalan život, normalnu cirkulaciju ljudi, kapitala, trgovinsku razmjenu i u konačnici turizam. Za nas je turizam vrlo važan, očekujemo da ova turistička sezona pod motom ‘Siguran boravak u Hrvatskoj’ bude uspješnija i bolja i stoga ćemo se držati stava da ćemo mi procjenjivati odakle nam mogu dolaziti ljudi i kamo se iz Hrvatske vraćaju”, liderski je poručio premijer Plenković otkrivajući time kako će naša zemlja za ovu turističku sezonu primjenjivati ista načela kao i za lanjsku, koja je ipak završila bolje nego što se očekivalo.

Jasno je da Plenković s turizmom ne smije i ne može riskirati jer iz te se gospodarske grane puni prazna državna blagajna od koje mnogi imaju golema očekivanja. Nije, međutim, Plenkovićev državnički stav pokazatelj neke velike političke hrabrosti, treba imati na umu i trenutak u kojem je pokazao zube kancelarki Merkel koja bi se zapravo uskoro trebala umiroviti. Sada kada je evidentno da će njezin utjecaj s umirovljenjem oslabjeti, Plenković je na tome odlučio poentirati i izgleda da mu sasvim solidno ide.

Plenković sada traži svoje nove saveznike i strategiju za Europu, a tu je jedna od ključnih osoba jamačno i njegov prijatelj Jean Michel, na čije se naputke hrvatski predsjednik Vlade nikada ne oglušuje. Do te je mjere sklon suradnji s njime, da su ga zlobnici i kritičari u Lijepoj Našoj prozvali briselskim ćatom i potrčkom. Kako god da ga zvali, jedno je sigurno, bez Plenkovića i njegova europskog utjecaja Hrvatska bi samostalno iz koronakrize teško izašla. Nije za našu zemlju problem samo pandemija nego i činjenica da je pred nama razdoblje oporavka od potresa koji je razorio Zagreb i Banovinu u kojoj se život polako gasi. Da bi sve to spriječio, zaustavio i ponovno izgradio, Plenković je bio prisiljen osloniti se na europske fondove solidarnosti, koji su doista posebno blagonakloni prema Hrvatskoj. Dok će jedni reći kako Europa Hrvatskoj pomaže zato što smo, gospodarski gledano, jedna od najlošijih država u Uniji, Plenković će reći kako je za to zaslužno njegovo lobiranje i utjecaj. Istina bi mogla biti negdje u sredini, s tim da Plenkovićeve izjave valja čitati i između redaka.




Hrvatska se okreće Francuskoj i Macronu

Njemačka kancelarka Angela Merkel planira se povući sa svoje pozicije nakon izbora koji bi se trebali održati u rujnu, a u svojem govoru pred Bundestagom, gdje je davala službeno vladino priopćenje, naznačila je da više neće biti članica parlamenta. I prije nego što se Merkel oprostila sa svojim sugrađanima, iz Plenkovićevih poteza bilo je posve jasno kako Hrvatska mijenja svojeg europskog strateškog partnera. Naravno da nije nikakva nepoznanica da je u Europskoj uniji raspodjela moći takva da postoje samo dvije velesile. Uz Njemačku, to je nedvojbeno Francuska od koje je Hrvatska nedavno odlučila kupiti borbene avione, Rafale, čijoj je nabavi kumovao najuži Plenkovićev tim predvođen Zvonimirom Frkom Petešićem, ključnim premijerovim savjetnikom koji je u njegovu vladu sletio baš iz Francuske.

U istoj je zemlji diplomatski zanat učio i predsjednik Vlade, koji ni ne pokušava skriti prisnost s predsjednikom Macronom, koji ga je zbog dogovora oko Rafalea koji nisu jeftini navodno odlučio čak i odlikovati. Time bi se samo potvrdila priča o novom savezništvu s Francuskom, koja je godinama smatrana strateškim partnerom susjedne Srbije.

Ne misli se, dakako, Plenković istrčavati. Iako se zbližio s Macronom, on vrlo dobro zna da je godinama bio poslušnik kancelarke Merkel i u tom je pogledu svjestan važnosti koju za Hrvatsku ima suradnja s Nijemcima. Tako se može očekivati da će se podjednako zbližiti i s novom kancelarkom ili kancelarom.




Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.