Foto: Vojko Basic / CROPIX

PLENKOVIĆ JE SHVATIO DA MU JE SANADER POTREBAN: Vječni šef dalmatinskog HDZ-a bit će premijerov saveznik

Autor: Mirko Jozić / 7dnevno

Svakodnevno se premijer Andrej Plenković susreće s novim preprekama koje su u vladajućim redovima posebno aktivne u posljednje vrijeme, otkako je Vladi, HDZ-u, ali i samom Plenkoviću počeo padati rejting, zbog čega njegovi neistomišljenici progovaraju o njegovu političkom kraju, u što je, doduše, teško povjerovati. Bez obzira na to što je stranački rejting HDZ-a posljednjih mjeseci ozbiljno poljuljan, Plenković i dalje vodi najmoćniju i najstabilniju političku opciju u državi, a uz to njegovi konkurenti u oporbenim redovima, bez obzira na sav angažman predsjednika Zorana Milanovića, još nisu dorasli Plenkoviću i njegovoj političkoj zrelosti. Ne mogu Plenkovića stoga ugroziti oporbena previranja, ali mu poziciju svakako mogu otežati unutarstranačka previranja u njegovu HDZ-u, kojih je u posljednje vrijeme sve više. Stranačkim turbulencijama još od ljetos svjedoče članovi splitske organizacije HDZ-a, a situaciju je dodatno zakuhala ostavka predsjednika splitskog Gradskog odbora HDZ-a Vice Mihanovića, koji se na taj čin odlučio sredinom srpnja, odnosno dan nakon drugog kruga prijevremenih izbora za gradonačelnika na kojima je kandidata HDZ-a i HSS-a Zoran Đogaša porazio kandidat Centra,  aktualni splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

Krivi trenutak

Kao što je poznato, Đogaš se po splitskim kuloarima nazivao kandidatom premijera Plenkovića, on se osobno zalagao za njegov uspjeh u Splitu, no to se nije dogodilo iz nekoliko razloga. Prije svega, Puljka su HDZ-ovci odlučili rušiti u potpuno krivom trenutku, Splićani su svojem gradonačelniku odlučili dati i priliku i vrijeme za snalaženje, s druge strane, splitski HDZ-ovci nisu bili zadovoljni time što stranačke boje na lokalnim izborima brani nestranački kandidat Đogaš pa su ga odlučili opstruirati kako bi time premijera Plenkovića upozorili na manjkavosti s kojima se susreću u svojoj organizaciji u kojoj godinama glavnu riječ ima Ante Sanader. On je i donio odluku da Vice Mihanović vodi splitski HDZ, a  ujedno je odlučivao o tome da Mihanović bude HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita na redovnim lokalnim izborima koji i jesu otkrili golemu kadrovsku krizu s kojom se Plenkovićeva stranka susreće u srcu Dalmacije. Opstrukcijom izbora na kojima je sudjelovao Đogaš HDZ-ovci iz Splita nastojali su srušiti utjecaj Ante Sanadera u svojoj stranci, a nedugo nakon lokalnih izbora i u Plenkovićevim redovima govorilo se o Sanaderovu umirovljenju, međutim, već nekoliko tjedana nezadovoljni splitski HDZ-ovci na spomen obračuna između premijera i Sanadera nezadovoljno odmahuju rukom, dajući do znanja da od toga neće biti ništa iako se još nedavno, nakon privođenja bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a i načelnika općine Seget Vinka Zulima, vjerovalo da će to Plenkoviću biti snažan motiv za čistku u dalmatinskom HDZ-u i za odstrel Sanaderovih kadrova, što Zulim nedvojbeno jest. S obzirom na to da su premijera Plenkovića sada pritisnuli drugi problemi, on je shvatio da mu obračuni sa Sanaderom ne bi išli na ruku jer u HDZ-u već sada ima dovoljno neprijatelja, objašnjavaju naši sugovornici iz splitske organizacije vladajuće stranke premijerovu poziciju pa naglašavaju da je ona trenutno poljuljana zbog unutarstraničke desnice koju predvode osječko-baranjski župan Ivan Anušić i dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Zabranio raspravu

Njihov kadar u splitskom kraju je zaboravljeni HDZ-ovac Petar Škorić, koji se ozbiljno angažirao na unutarstranačkim izborima u Splitu, iz kojeg se Plenkoviću nastoji poslati poruka da je postao nepoželjan te da desno krilo vladajuće stranke više ne računa na njega. Znajući za ta zbivanja u Dalmaciji, Plenković je shvatio da je za njega bolje u Sanaderu imati saveznika negoli neprijatelja pa je i tijekom nedavnog posjeta splitskom kraju HDZ-ovcima koji su mu spominjali Sanadera zabranio govoriti o njegovoj smjeni i umirovljenju. Sa Sanaderom Plenković u svakom trenutku zna na čemu je, zadovoljan je mrežom koju je stvorio u Dalmaciji i on se definitivno ne bi predao bez borbe, govori se po splitskoj organizaciji vladajuće stranke, u kojoj Plenkoviću po svemu sudeći mnogo veći problem od Sanadera predstavlja Škorić koji se planira vratiti u saborske klupe i ponovno angažirati u politici iz koje je ispraćen kao premijerov protivnik i zagovornik konzervativnih ideja. Inače je Škorića šira javnost imala prilike upoznati na unutarstranačkim izborima u HDZ-u na kojima je u početku podržavao Mira Kovača i njegov tim koji je rušio Plenkovića, da bi se potom u završnici izbora predomislio i potporu dao Plenkovićevoj struji, pri čemu je ujedno povukao vlastitu kandidaturu za potpredsjednika HDZ-a, u kojem je Škorić poznat i kao drogovoljac Domovinskog rata koji je u stranci aktivan još od 1989. kao jedan od utemeljitelja Mladeži HDZ-a. Godinama je Škorić upravljao splitskim HDZ-om, a bio je i potpredsjednik HDZ-a u Splitsko-dalmatinskoj županiji te predsjednik Kluba vijećnika u Gradskom vijeću grada Splita. Jedno vrijeme radio je u MORH-u, a napustio ga je nakon što je ustrojen područni ured Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Splitu, gdje je obnašao dužnost pročelnika, da bi potom postao zapovjednik Državne intervencijske postrojbe i civilne zaštite.

Konačni obračun

Bio je Škorić tijekom političke karijere i u Saboru, a u stranci se istaknuo i po protivljenju ratifikaciji Istanbulske konvencije te ga se u svakom slučaju smatra jednim od istaknutijih predstavnika takozvane desne struje s kojom Plenković sukobe po svemu sudeći nije okončao premda je bio uvjeren da su obračuni s HDZ-ovom desnicom završeni na posljednjim stranačkim izborima. Nakon njih je s političke scene nestao Milijan Brkić, koji je također u korektnim odnosima s kolegom Škorićem zbog kojega se Plenković danas ne smije i ne može odreći Sanadera. To mu u ovom trenutku nije u interesu, posebice kada se zna da se preko Škorićevih splitskih kadrova u središnjicu stranke šalje poruka o nezadovoljstvu Plenkovićem i njegovim vođenjem države, što podrazumijeva i suradnju sa SDSS-ovim šefom Miloradom Pupovcem, kojega na desnoj političkoj sceni ionako ne podnose. Kako Plenković mora balansirati sa Sanaderom tako ni Sanader u dalmatinskoj političkoj areni nije posve neovisan pa je i on prisiljen balansirati sa Škorićem jer kao u kakvom zamračenom labirintu, ovaj zaboravljeni HDZ-ovac svoje kadrove ima i u dvojici županijskih vijećnika iz Domovinskog pokreta s kojima je u odličnim odnosima, a zahvaljujući kojima HDZ zadržava vlast na razini Splitsko-dalmatinske županije. Iz toga pak proizlazi da Škorić na jedan način u šaci drži župana Blaženka Bobana, a time i Sanadera, koji nema namjeru voditi Plenkovićeve ratove, već kani zadržati svoju poziciju te u dogovoru sa Škorićem pronaći idealno vodstvo za splitsku organizaciju stranke u kojoj su se zbog ovih peripetija otegnuli izborni procesi. Prema tvrdnjama upućenih, Škorićev kandidat za preuzimanje splitskog HDZ-a je gradski vijećnik Vide Popović, koji je na glasu kao veliki konzervativac i domoljub, a ujedno je i ugledni splitski liječnik te dugogodišnji predsjednik Hrvatske udruge Benedikt koja promiče kršćanske, domoljubne i rodoljubne vrijednosti.

Provjereni kadar

Iako Plenković nema vlastitu mrežu u dalmatinskom kraju, kao njegov favorit za vođenje splitskog HDZ-a spominje se Domagoj Maroević, koji je u stranci na glasu kao iznimno utjecajan. Premda je u eri bivšeg šefa stranke Tomislava Karamarka nekoliko mjeseci obnašao dužnost političkog tajnika HDZ-a, on je u iznimno dobrim odnosima i s premijerom Plenkovićem. Da je Maroević utjecajan član HDZ-a, jasno je i iz toga što je riječ o dugogodišnjem ravnatelju Županijske lučke uprave, a njegovo se ime spominjalo i u kontekstu preuzimanja nekog od ministarstava kada su vlade sastavljali Tihomir Orešković, ali i premijer Plenković. Spominjalo se Maroevića i kao Plenkovićeva favorita na ovim, ali i na redovnim lokalnim izborima, no on se u to nije želio upuštati, ali je zato preuzeo poziciju u NO-u Košarkaškog kluba Split te ga je u svojem mandatu financijski stabilizirao. Nedavno se Maroević povukao iz lokalnog političkog života, no čini se da bi ga Plenković rado vidio u vodstvu splitske organizacije stranke u kojoj stasa i mlada struja predvođena Antom Mihanovićem i bivšim tajnikom Tomislavom Prljevićem, dvojcem koji je također nešto skloniji Anušiću i njegovoj desnoj struji negoli premijeru Plenkoviću. Sanaderovim kadrom zato se smatra splitsko-dalmatinski dožupan Stipe Čogelja, koji zasad još razmišlja o svojoj kandidaturi te će na nju pristati samo ako postoji opcija da on bude jedini kandidat na stranačkim izborima u Splitu, u kojem dio članstva zaziva i povratak bivšega gradonačelnika Andre Krstulovića Opare. On je sve donedavno slovio kao Plenkovićev kadar, no kako Plenković ni prstom nije maknuo kada se u splitskom HDZ-u kovao plan o Mihanovićevoj kandidaturi na lokalnim izborima, tako se i Opara razočarao u premijera Plenkovića te se distancirao i od vodstva svoje stranke i od tih lokalnih izbora na kojima Puljak i jest preuzeo vlast u gradu pod Marjanom koji bi mogao biti početna točka HDZ-ova unutarstranačkog puča za koji Plenkovićevi suradnici ne žele ni čuti jer smatraju da, bez obzira na sve nevolje s kojima se premijer bori, samo on stranku može zadržati na vlasti u još jednom, trećem mandatu.

Autor:Mirko Jozić / 7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.