Foto: Damjan Tadic / CROPIX

PANIKA MEĐU HDZ-ovim ‘LOKALNIM ŠERIFIMA’! Vlada ne može baš svakome uskočiti: ‘Nitko s nama nije razgovarao, strahujemo kako će podijeliti pomoć’

Autor: Ivana Violić/7dnevno

Nastavu prebaciti online, ugasiti javnu rasvjetu, svjetleće reklame i izloge, skratiti radno vrijeme trgovina i smisliti što s vrtićima – to je tek dio planova koji se iz vladajućeg vrha šire prema načelnicima, gradonačelnicima i županima iz HDZ-ovih redova, no ako se kriza koja nam predstoji doista pokaže u punom svjetlu, mjerama štednje bit će podvrgnute sve sredine, što je, prema tvrdnjama upućenih, neizbježan scenarij.

Prema riječima našeg dobro upućenog sugovornika, Vlada bi u primjenu mjera štednje trebala krenuti već od početka idućeg mjeseca, a ovaj mjesec razmotrit će se kako će funkcionirati jedinice lokalne samouprave sada kada se djeca vrate u škole i vrtiće te kada postane jasnije koliki su stvarni troškovi za normalno funkcioniranje sustava. Oni koji se sa stvarnim troškovima susreću, kao lokalni vođe, već sada svjedoče enormnom poskupljenju od gotovo sto posto i najavljuju kolaps i bankrot od kojega strahuju posebno oni koji upravljaju siromašnim sredinama u kojima su nezaposlenost, socijala i kriza i bez ovih problema dio svakodnevice.

Paketi pomoći

Niz je slavonskih HDZ-ovaca s kojima smo razgovarali i koji nam i sami priznaju kako Vlada premijera Andreja Plenkovića za ono što nam predstoji nije spremna, niti su se o mjerama koje nam predstoje ministri i ostali članovi Vlade koordinirali s lokalnim predstavnicima niti lokalni predstavnici i sada znaju što im je činiti. Pripajanje općina po principu dobre volje mjera je koja vrlo vjerojatno neće dati rezultata, reformu lokalne samouprave trebalo je davno provesti, no kako se s time zakasnilo, tako će ova neizbježna poskupljenja u praksi pokazati koliko nam je takvo što potrebno i koliko se ta reforma nije smjela odgađati i gurati pod tepih.

U nekim sredinama došlo je do tako velikog skoka cijena struje i grijanja da su neke lokalne jedinice morale poništiti natječaje za nabavu električne energije i plina, a prava kriza još nije ni stigla pa se na lokalnoj razini pitaju što točno radi Vlada te ujedno kritiziraju ministre Marka Primorca i Davora Filipovića koji već pokazuju kako se s faksa baš i ne može uskočiti u ministarsku fotelju, osobito u ovako teškim vremenima. Problem je i u tome što nemaju svi gradovi i županije iste mogućnosti, a to je posebice vidljivo kada su u pitanju vrtići na koje se val poskupljenja već odrazio pa su tako u Oroslavju, Križevcima i Dugom Selu cijene vrtića već narasle, ali oni koji pomno prate situaciju na lokalnoj razini kažu da je ovo tek početak, no da i ovakav početak može rezultirati pobunama, vidjelo se neki dan u Čepinu, gdje su se roditelji pobunili zbog rasta cijena vrtića.

Naime, cijena vrtića za cjelodnevni boravak ondje je iznosila 640 kuna, dok nova cijena iznosi 965 kuna, na što nezadovoljni roditelji ne pristaju. Razumljivo je da će uz ovakav pritisak u malim sredinama i među stanovnicima lokalnih jedinica načelnici, gradonačelnici, pa i župani, kako bi zaštitili svoje pozicije, pritisak vršiti na premijera Plenkovića, od kojega se, uz upute o mjerama štednje, očekuju i konkretne mjere kojima bi se trebalo pomoći i građanima i poduzetnicima, s tim da se iz Vlade može čuti kako je jedna od ideja da bolnice, škole i vrtići te druge javne institucije plin plaćaju po istoj cijeni kao i kućanstva ili da dobiju niže fiksne cijene struje i plina, čime bi se donekle mogla sanirati kriza u lokalnim jedinicama, međutim, pitanje je što će u ovom kaosu biti s umirovljenicima i najugroženijim skupinama društva, a u Ministarstvu gospodarstva govori se o energetskom dodatku koji bi takvima trebao pomoći da podmire račune.

Vlada premijera Plenkovića za ovu krizu sprema paket mjera, no na lokalnoj razini nisu sigurni koliko će i hoće li to biti dostatno i na koji će se način ta sredstva preraspodjeljivati. U Vladi su pak spremni pomoći mikropoduzetnicima, i to tako što će oni plaćati fiksnu cijenu struje, međutim, problem su i velike tvrtke koje imaju dvostruko veće račune nego prošle godine i od Vlade također očekuju određene pakete pomoći kako bi oni pomogli državi da se ne susretne s valom nezaposlenosti, što u ovim teškim vremenima Plenkoviću ne treba. Da se na lokalnoj razini teško nose s poskupljenjima, otkrio je i Plenkovićev koalicijski partner, bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, koji je objasnio da su proračuni županija, gradova i općina pred velikim izazovom baš zbog enormnog poskupljenja struje i plina, uz napomenu da su cijene u pojedinim slučajevima veće i do osam puta.

“Jednoj bjelovarskoj školi ponuda za plin skočila je sa 180.000 na 1,4 milijuna kuna, a struja za komunalnu tvrtku Vodne usluge, prema prijedlogu novog ugovora, stajat će sedam umjesto dosadašnjih 2,3 milijuna kuna”, upozorio je Hrebak na svojoj stranici na Facebooku, spomenuvši i troškove javne rasvjete koji će s dva milijuna kuna narasti na deset milijuna kuna.




Strategija i pomoć

“Svi koji tvrde da se sve može riješiti postavljanjem solara neozbiljni su jer nitko ne može postaviti ogromnu količinu solara u tako kratkom roku u sve gradove i županije, na sve javne ustanove. Mi smo imali sreće kao grad da nam je većina javnih ustanova energetski obnovljena, da smo dosta dobro zaštićeni i ugovorima, ali razmišljam i o drugim gradovima, pogotovo županijama. Sad je vrijeme da se rade planovi, da radimo strategiju kako da se s ovim problemom ozbiljno uhvatimo ukoštac”, poručio je šef HSLS-a koji će očito i sam s kolegom Plenkovićem biti prisiljen sjesti za stol i smisliti strategiju za izlazak iz krize. Mnogo je onih koji ovih dana od Plenkovića očekuju strategiju i pomoć, a kriza je tek počela, pred nama je period stezanja remena, nestašica i doba velike krize kakva se ne pamti još od ratnih dana. Pred Plenkovićem su izazovi u sklopu kojih će se morati suočiti i sa svojim koalicijskim partnerima, ali i s lokalnim HDZ-ovcima koji strahuju od toga kako će izdržati poskupljenja u svojim sredinama u kojima su novac dosad rasipali šakom i kapom bez ikakve kontrole i bez ikakvih kriterija.

Autor:Ivana Violić/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.