Foto: Damir Krajac / CROPIX

NAJMOĆNIJI POLITIČARI ODREDA NIJEČU SVOJE KONTAKTE! Ova afera mnogo je ozbiljnija od svih kriza koje su potresale aktualnu Vladu: Plenković drhti zbog ‘hvarske veze’

Autor: Iva Međugorac/7dnevno

Posljednja velika akcija USKOK-a i policije rezultirala je uhićenjima zbog zloporabe i pranja novca na štetu INA-e u trgovini plinom, a od petero uhićenih zbog sumnje u pranje novca i zloporabe u trgovini prirodnim plinom blokirano je oko 813 milijuna kuna, dok je šteta koju su pritom počinili INA-i procijenjena i na više od toga. Uhićenima su blokirana sumnjiva sredstva na bankovnim računima, kao i udjeli u investicijskim fondovima, a u akciji na meti istražitelja našao se, uz direktora u INA-i Damira Škugora, i predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Josip Šurjak te njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je vlasnik tvrtke OMS Upravljanje.

Na popisu osumnjičenika našao se i Škugorov otac Dane koji je nakon 24 sata pušten iz pritvora, a tu je i predsjednica Uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić. Nakon uhićenja u Zagrebu, Šibeniku, Vinkovcima i na Hvaru istražitelji su pretresli domove i poslovne prostore, a pretražen je i Škugorov ured u INA-i, kao i zagrebački odvjetnički ured Josipa Šurjaka, koji je priveden na Hvaru. Prema toj informaciji očito je kako predsjednik HOK-a Josip Šurjak dan prije nije bio na sprovodu dopredsjednika HOK-a, križevačkog odvjetnika Mladena Klasića, koji je preminuo 23. kolovoza.

Prema informacijama iz izvora bliskih istrazi, INA je vjerojatno oštećena za više nego što se prvotno mislilo te iznos doseže do milijardu kuna, a tek sada provjerava se ima li još sličnih ugovora. Prve informacije iz istrage ukazivale su na to da je Marija Ratkić priznala krivnju i nagodila se s USKOK-om, međutim, njezin odvjetnik Petar Pavković ustvrdio je kako ti podaci nisu točni. “Ona je već na ispitivanju u USKOK-u iznosila podatke o svojoj imovini i dala relevantne isprave. Nikakvu imovinsku korist ona nije pribavila”, rekao je odvjetnik, dodajući da ne zna je li ona znala što se zapravo iza brda valja, te da je dala neopozivu ostavku.

Tajna donacija

Istražitelji su uvjereni da je ovu pljačku povijesnih razmjera omogućio uhićeni direktor sektora prirodnog plina Damir Škugor, koji je Šurjaku i Husiću omogućio da od INA-e kupe plin po smiješno niskim cijenama, od oko 19 eura, te da ga onda preprodaju na tržištu po više od deset puta višoj cijeni od 210 eura. Istražitelji tvrde da su osumnjičenici novac iz INA-e izvlačili preko tvrtke OMS Ulaganja koja je osnovana krajem 2019. godine. Tvrtka do lani nije imala prihoda, a prošle godine prijavljuju prihode veće od 220 milijuna kuna, s tim da u toj istoj 2021. nisu povećavali ni smanjivali broj zaposlenika, a imali su samo jednog zaposlenog.

Osumnjičenici su, kako zasad stvari stoje, koristili stalan rast cijena plina na globalnom tržištu, a preko tvrtke Plinara istočne Slavonije koja je otprije imala ugovor za kupnju plina od INA-e po povoljnoj cijeni OMS je kupovao plin također ispod tržišne cijene te ga zatim po realnim cijenama prodavao i na svjetskom tržištu. Ekipa koja je na taj način poslovala zarađeni novac ulagala je u nekretnine, a najveći dio novca završio je na računu oca Damira Škugora, koji živi u Dubravi kod Šibenika. Na računu Škugorova oca pronađeno je oko 500 milijuna kuna, a riječ je o umirovljeniku koji se bavi uzgojem maslina te skuplja lemozinu u lokalnoj crkvi, što i jest bilo okidač za posljednja uhićenja. Smatra se da je spomenutih pola milijarde kuna, koliko je uplaćeno na račun umirovljenika, veći dio dobiti koji je osumnjičeni šef INA-ine Službe za trgovinu plinom ostvario preprodajom plina. No otkriveno je i da je Damir Škugor u proteklih godinu i pol dana postao vlasnik brojnih nekretnina u Zagrebu: dviju zgrada u centru od 662 m2 i 554 m2, kuće u od 162 m2, kao i zemljišta u Primoštenu, dok je njegov otac postao vlasnik zemljišta u Šibeniku. Osim toga, kod Šurjaka je navodno završilo još 68,9 milijuna kuna, a kod Husića 90-ak milijuna. Otkriveno je i da je Šurjak kupio stan na Murteru od 136 m2 te da je ulagao u investicijske fondove, dok je Husić postao vlasnik zgrade u centru Zagreba od 445 m2 te zemljišta i hostela, koji je srušio, u Dubravi.

Nova ekipa

Šurjaka, koji je nekoliko dana nakon uhićenja dao neopozivu ostavku na sve svoje funkcije u HOK-u, kolege opisuju kao tipa koji je kao predsjednik Zagrebačkog zbora u Komori 2015. uveo donacije bolnicama za kupnju aparata, a s tom praksom nastavio je i kada je 2018. postao predsjednik Hrvatske odvjetničke komore. Donacije su dane Dječjoj bolnici Srebrnjak, Dječjoj bolnici Zagreb, KB-u Sestre milosrdnice i KB-u Merkur. Nakon tih donacija Odvjetničke komore Josip Šurjak, odnosno njegov odvjetnički ured, zastupa neke od tih bolnica.  Zbog toga su u Hrvatskoj odvjetničkoj komori ukinuti božićni pokloni za djecu odvjetnika, što je prije bila dugogodišnja praksa.

Tijekom ove godine doznali smo da je Josip Šurjak spiritus movens “specijalne operacije” u kojoj je jedna državna bolnica, čije je vodstvo oduzelo predmete drugim odvjetnicima i dodijelilo ih njegovu uredu, trebala izgubiti sudski postupak povrata imovine, čime bi se ispunili uvjeti za “nagodbu” u kojoj državi prijeti gubitak atraktivnih nekretnina vrijednih više od sto milijuna eura. U toj istoj bolnici Šurjak je naglašavao da ne želi male sporove, nego isključivo velike. Prije nego što je postao njihov odvjetnik, Šurjak je u ime Komore donirao iznos za nabavku opreme za odjel pedijatrije.




Žale se u odvjetničkim krugovima i na informatički sustav koji je Šurjak odlučio modernizirati, no unatoč tomu stalno pada i rijetki su u Komori njime zadovoljni. U tom kontekstu spominju Šurjakova prijatelja Damira Drugovića, glavnog tajnika Komore, koji je najviše od svih inzistirao na informatizaciji Komore. Ima li to veze s time što je prije nego što je postao glavni tajnik Komore Drugović i sam imao vlastitu informatičku tvrtku, pitanje je koje si postavljaju i u odvjetničkim krugovima u kojima prozivaju i Marija Jankovića, Šurjakova prijatelja koji je postao blagajnik Komore nakon smrti Marijana Hanžekovića koji je godinama upravljao blagajnom HOK-a, čiji je stvarni vladar uistinu i bio. Premda Hanžeković u hrvatskoj javnosti ne uživa prevelike simpatije, oni koji su s njim surađivali preko Komore reći će kako je ona u to vrijeme u svakom smislu funkcionirala besprijekorno.

Čija zaštita

Interni problemi u Komori počinju kada predsjednik postaje Robert Travaš i za prvu poslovnu tajnicu dovodi Mirnu Skelin, nepoznatu odvjetnicu koja je prijateljica s njegovom suprugom Lucijom Reicher Travaš. Ona preuzima odvjetnički ured Mirne Skelin, a Skelin postaje poslovna tajnica Komore i na tom mjestu zamjenjuje ikonu hrvatskog odvjetništva, dugogodišnju poslovnu tajnicu Komore Biserku Barac. Zanimljivo da je Skelin u mladim danima, 90-ih godina, bila u vezi s ubijenim Davorom Zečevićem Zecom, jednim od “dečki s Knežije”.

Smrću Marijana Hanžekovića i dolaskom Šurjaka, stvari u HOK se rapidno počinju mijenjati. Šurjak uz pomoć Mirne Skelin i Marija Jankovića smjenjuje stare članove Izvršnog i Upravnog odbora te postavlja svoje prijatelje za nove članove. Navodno se i u disciplinaru Komore štite prijatelji vladajuće garniture. HOK se, s dolaskom Josipa Šurjaka, Davora Drugovića i Marija Jankovića, zatvara prema članstvu te odvjetnici više nisu dobrodošli u Komoru i uglavnom se primaju na porti te ne mogu više slobodno dolaziti u svoj klub na kavu, što je prije bilo dobrodošla praksa. U klub sada dolaze samo njihovi prijatelji.




Zanimljivo je i kako je Šurjak, samo dvije godine nakon što je Komora posve obnovljena, htio da se ide u ponovnu obnovu, ali to je među onima koji poznaju događaje u Komori sekundarna tema, ono o čemu se priča jest to da je Šurjak blizak prijatelj premijera Plenkovića iz Jelse na Hvaru, a kao dokaz za to navodi se da je kao student tri godine bio dopredsjednik hrvatske podružnice Europske udruge studenata prava (ELSA) kada je njezin predsjednik bio Plenković. Priča se i da je Šurjak kumski povezan s glavnim tajnikom HDZ-a Krunoslavom Katičićem koji je, usput budi rečeno, Plenkovićev prijatelj iz djetinjstva. Katičić je priznao kumski odnos sa Šurjakom. Zanimljivo je da je Šurjak član i bivši predsjednik Rotary kluba Hvar, čiji je član i ministar zdravstva Vili Beroš.

Druga verzija

Kako to obično kod ovakvih uhićenja u našoj zemlji biva, svaka priča ima neku pozadinu pa se tako u kontekstu ove priče spominje svađa zbog raspodjele pozicija. Upućeni svjedoče da je Škugor kao član zagrebačke gradske organizacije HDZ-a bio glavni Plenkovićev favorit za novog predsjednika Uprave HEP-a. No priča se da je navodno policija krenula u akciju tek nakon što se ova družina posvađala oko velikog posla. Nudi se među HDZ-ovcima u kontekstu ove priče druga verzija prema kojoj su ova uhićenja početak sukoba između premijera Plenkovića i ministra prometa Olega Butkovića koji mu je ovime pokazao što se može dogoditi ako se nastavi proces njegove eliminacije. Ono što Plenkovićeve suradnike dodatno zabrinjava jest to što je nakon ovih uhićenja počeo likovati menadžer Damir Vanđelić koji je i sam bio u Nadzornom odboru INA-e.

Iako su Vanđelića HDZ-ovci nastojali etiketirati kao jednoga od onih koji je za ove mutne poslove znao, Vanđelić se u startu od toga ogradio te objasnio kako NO vodi kontrole uz pomoć određenih službi. “Za posljednji kvartal 2021. izvještaj je napisan tek u prvom kvartalu 2022., što znači da je NO razmatrao izvještaj 23. ožujka 2022.”, poručio je Vanđelić, otkrivajući da je i sam primijetio da INA negdje konzistentno gubi novac, o čemu je osobno izvijestio članove Uprave i NO-a, ali i bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Ćorića koji ga je u to vrijeme optužio za politizaciju. Optužuje, pak, oporba ovih dana viceguvernera Ćorića da je on taj koji se zauzeo za Škugora, koji je ujedno blizak Niki i Martini Dalić, a uživao je i simpatije samog premijera Plenkovića. Kada se Ćorić kod predsjednika Uprave INA-e zalagao za Škugora, navodno mu je rekao da samo prenosi želju premijera Plenkovića za kojega ova zbivanja uistinu i jesu jedna od neugodnijih u karijeri. Ćorić je, naravno, sve te navode demantirao.

Luksemburška tvrtka

Mora da je ovih dana neugodno i Šurjakovoj supruzi Ivani koja je zamjenica predsjednika zagrebačkog Općinskog prekršajnog suda, a spominjana je i kao potencijalna sutkinja Visokog prekršajnog suda. U vlastitoj imovinskoj kartici sutkinja Šurjak u rubrici osobna imovina navodi stan od 73 m2 koji je stekla darovanjem, pokretnine ne posjeduje, a u kartici spominje i dionice HT-a, dok se na popisu imovine partnera navodi stan od 106 m2 kupljen od ušteđevine i kredita, od pokretnina tu je Peugeot 207 vrijedan 20 tisuća kuna te gliser od 80 tisuća kuna i u konačnici većinski udio odvjetničkog ureda Šurjak i partneri, pola tvrtke Optimax i pola tvrtke OMS Upravljanje koja i jest bila ključna u procesu stjecanja pozamašne imovine na preprodaji povoljno kupljenog INA-ina plina.

Josip Šurjak prema podacima iz kartice nije imao ušteđevine, nego samo 1000 eura od zakupa te pola milijuna kuna godišnje dobiti. Nakon što je Šurjak uhićen, doznalo se da posjeduje tri stana u Zagrebu i kuću na Hvaru te novi apartman s bazenom na Murteru. Pozamašan dio te imovine nije uveden u imovinsku karticu sutkinje Šurjak koja se u javnom prostoru nije oglašavala. Oglašavaju se zato na sve strane oni koji ponešto znaju o OMS Upravljanju koje je kupljeni plin preprodavalo kupcu u inozemstvu, odnosno luksemburškom DXT Internationalu SA koji pripada grupaciji Duferco Participations Holding SA koju preko svojih tvrtki u Lihtenštajnu vodi švicarski državljanin Bruno Bolfo, trgovac čelikom koji je zvučno poslovno ime na globalnoj razini. Posljednjih nekoliko godina bavi se trgovinom energentima, a njegove tvrtke na glasu su kao vodeće na veleprodajnom tržištu električne energije i plina. Uz to što je posredovanjem OMS Upravljanja DXT International kupovao INA-in plin, DXT je bio jedan od INA-inih dobavljača plina po tržišnim uvjetima. U ovoj ionako apsurdnoj priči dodatnu dozu apsurda izaziva podatak Hrvatske energetske regulatorne agencije koja OMS Upravljanju za trgovinu plinom, bez obzira na istragu, nema namjeru ni privremeno oduzeti dozvolu za rad.

Razna imena

Na radu u Vladi ostaje i bivši član NO-a INA-e, ministar gospodarstva Davor Filipović, koji je, da priča bude do kraja zanimljiva, sjedio i u NO-u Hrvatskih šuma kada je privođen direktor Krunoslav Jakupčić koji je pao u sklopu afere Vjetroelektrane. Ne želi Filipović imati ništa s ovom aferom, a kako je sam rekao, ne planira biti ni odvjetnik svojeg prethodnika Ćorića. Ne može se, međutim, reći da se Filipović oko ove afere nije angažirao, odlučio je, naime, provjeriti koliko u INA-i ima ugovora poput ovoga pa nije nemoguće da se ova uhićenja razgranaju na znatno veći broj od trenutačnih petero osumnjičenika. Afera je ovo zbog koje će se s neugodnim pitanjima sresti i bivši članovi NO-a, odnosno Vanđelić i Luka Burilović, ali i šefica Sindikata naftnog gospodarstva Jasna Pipunić koja je u NO-u od 2020. godine.

Zbog ove afere podosta će se saznati i o funkcioniranju HOK-a i njihova predsjednika Šurjaka kojega su ranijih godina kritizirali mali odvjetnici jer je postojeća odvjetnička tarifa prema njihovim riječima nepravedno formirana po mjeri velikih i utjecajnih odvjetničkih društava iz Zagreba, među kojima su i ona koja izvlače pozamašne svote novca iz javnih poduzeća kroz njihove velike sporove koje u pravilu vode uglavnom zvučna odvjetnička imena. I dok se malim odvjetnicima otežava poslovanje, šef Šurjak povezivao se s nizom tvrtki među kojima je i Ravni kut, aktualni suvlasnik te tvrtke je Intell-C, tvrtka kojoj je osnivač Agel Phara. Sve te tvrtke osnovao je Hector Claudio Rois iz Argentine, a trenutno ih vodi Pero Gegić. Hector je u međuvremenu promijenio ime u Clauudio Rois Kovačev koji se spominje u Velikoj Britaniji zbog toga što je preko brojnih tvrtki obmanjivao umirovljenike kako bi mu povjerili mirovinu kao ulog za kupnju zemlje u Argentini, koja im je trebala davati veće prinose od štednih uloga. U britanskim medijima pisalo se kako te argentinske zemlje nema te se govorilo o brojnim umirovljenicima koji su na taj način prevareni.

Kako se u ovoj priči spominju razna imena, tako se u sklopu priče spominje i bračni par Dalić, točnije Niko Dalić koji je više od deset godina član Uprave INA-e, a u javnom se prostoru spominjao što zbog pozamašnih primanja, što zbog peglanja službene kartice. Spominje se u sklopu ove priče i uloga, ali i politička sudbina premijera Plenkovića, od kojega su ruke počeli dizati mediji koji su mu ranijih godina bili naklonjeni, a u prilog mu ne ide ni to što su ga građani izviždali na otvorenju Europskog prvenstva u vaterpolu koje se odvijalo u Splitu. Ogromna afera koju mnogi nazivaju najvećom pljačkom u povijesti Hrvatske ozbiljno je zabrinula najbliže premijerove suradnike koji se pitaju može li ovo označiti početak njegova kraja, pri čemu se paralele vuku sa Sanaderom, no treba napomenuti kako u oporbenim redovima zasad nema nekoga tko bi mogao konkurirati Plenkoviću i nametnuti se kao lider koji bi mogao ugroziti njegovu trenutku poziciju, premda se Vanđelić trudi djelovati u tom smjeru. Trudi se i oporba koja se ovih dana grupirala te ne prestaje prozivati Plenkovića, zahtijevajući od njegove Vlade preuzimanje odgovornosti za ove događaje. Nije ovo prvi put da oporba udara po Plenkoviću, no ova afera mnogo je ozbiljnija od svih kriza koje su potresale aktualnu Vladu te je pitanje dokle sežu njezini kraci. Stoga se može reći kako Plenković ovih dana ne spava mirnim snom, posebice kada se zna da je osobno neuspješno pokušavao zanijekati poznanstvo s direktorom Škugorom, s kojim se i fotografirao.

Početak priče

Puno je pitanja koja se otvaraju s ovom velikom, moguće i povijesnom istragom, a jedno od njih je kako to da je ova umrežena družina novac išla oprati amaterskim skrivanjem na računu oca jednoga od članova svoje družine? Ljudi koji su provodili ovaj kriminal vrlo su dobro znali da se računi nadziru i da se informacije o ovako velikim uplatama automatizmom šalju u sustav provjere. Na tako velike uplate bez pokrića uz Poreznu upravu reagira i Ured za sprečavanje pranja novca, pa i USKOK te se nameće pitanje jesu li privedeni direktori vjerovali da su zaštićeni i ako jesu, u čiju su se zaštitu uzdali. Uz to što je ovo blamaža svih onih kojima su puna usta INA-e, ovo je blamaža i za odvjetničku struku jer nije mala stvar to što je uhićen čovjek kojega su sami birali kao svojega predsjednika.

Govori se i u INA-i o tome da ova uhićenja nisu i ne trebaju biti kraj, nego početak priče, a kada pak spominju Škugora, o njemu govore kao o osobi koja je cijelu karijeru izgradila u njihovoj kompaniji, dok je s druge strane Husić malo poznat kao poduzetnik, a daleko poznatiji kao direktor hrvatske MMA lige. Široj javnosti Husić je za oko mogao zapeti prije dvije godine, kada je zbog problema s isplatom naknade za zemljište na kojem je smješteno okretište tramvaja u Prečkom organizirao prosvjede. Boreći se za naknadu za zemljište, Husić je prema vlastitim riječima okretište tramvaja otkupio od svojih dugogodišnjih prijatelja, odnosno obitelji Maršanić koju je godinama zastupao u sporu s Gradom Zagrebom. Maršanići su od Ministarstva pravosuđa dobili rješenje da im Grad Zagreb mora vratiti to zemljište kojemu je, zahvaljujući tramvaju, vrijednost veća od uobičajene. Husićev profil, kao poslovnog partnera Josipa Šurjaka, uklapa se u profil Šurjakove ekipe koja vlada Hrvatskom odvjetničkom komorom.

Poslovna tajna

Što su u vrijeme njihovih plinskih malverzacija radili Uprava i Nadzorni odbor INA-e još je jedno od nerazriješenih pitanja, na koje konkretan odgovor ne pristiže. U Ministarstvu financija poručuju da je njihov Ured za sprečavanje pranja novca proveo analizu sumnjivih transakcija i da je zatim sve proslijedio na daljnje postupanje USKOK-u te da su zatim taj ured i Samostalni sektor za financijske istrage Porezne uprave provodili višemjesečna financijska istraživanja s PNUSKOK-okom i USKOK-om, nakon čega su u USKOK-u podnijeli kaznene prijave. Kada je sve to tako lijepo sročeno, nejasno je zašto Uprava i Nadzorni odbor INA-e koji su trebali nadgledati njezino poslovanje nisu primijetili ništa problematično u transakcijama zbog kojih je kompanija oštećena za basnoslovne iznose.

Nitko od onih čija funkcija podrazumijeva sprečavanje ovakvih situacija ne objašnjava kako je moguće da kompanija poput INA-e uz toliko menadžera i raznih stručnjaka sklapa za sebe nepovoljan ugovor s tvrtkom koja je praktički tek osnovana. I amaterima bi uz samo malo “guglanja” moglo biti jasno da u toj priči od početka situacija nije bila postavljena transparentno, uostalom, među privedenima je i Marija Ratkić, predsjednica uprave Plinare istočne Slavonije, čiji je osnivač Vukovarsko-srijemska županija, a u čijem Nadzornom odboru sjedi uhićeni direktor Škugor. Podaci iz sudskog registra otkrivaju da je uz Županiju član društva u ovoj tvrtki i Croplin koji je u vlasništvu INA-e, dok je kao osoba ovlaštena za postupanje opet naveden Škugor. O poslovanju Plinare istočne Slavonije na društvenim mrežama još je prije nekoliko mjeseci pisao županijski vijećnik Nikola Kajkić koji je od njih zahtijevao odgovore na pitanja o tome od koga i po kojoj cijeni nabavljaju plin, ali su oni odgovorili da su ti podaci poslovna tajna. Tajna zato nije da je Plenkovićevu Vladu nedavno napustio ministar Tomislav Ćorić, a šef SDP-a Peđa Grbin javno je postavio pitanje jesu li ove malverzacije s prodajom plina razlog njegova odlaska iz Banskih dvora.

Autor:Iva Međugorac/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.