Ilustracija / 7dnevno / Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

MINISTAR HORVAT I KREŠO PETEK RADILI SU ZAJEDNO: Tko je ‘utjecajni Darko’ iz transkripata u aferi Janaf?

Autor: Iva Međugorac / 7dnevno

Utjecajni Darko ime je koje se spominje u transkriptima iz afere Janaf i koje je u javnosti pobudilo sumnju da je aktualni ministar graditeljstva, a donedavni ministar gospodarstva Darko Horvat surađivao s uhićenim poduzetnikom iz Ivanić Grada Krešom Petekom. Iako je veze s Petekom ministar demantirao, ono što ipak nije bilo moguće osporiti jest podatak da je Horvat četiri godine bio član Uprave u tvrtki Energy plus, za koju se namještao minimalno jedan natječaj, no ministar, kako je rekao u svojim posljednjim javnim istupima, ni o tim detaljima nema saznanja. Petek se u tajno snimljenim razgovorima s nizom poslovnih partnera hvalio da je dolazio neimenovanom ministru kako bi riješio problem jednog partnera te da su on i njegovi suradnici na HRT-u imali bliske odnose s osobama koje nazivaju direktorom i članom Nadzornog odbora. Osoba pod imenom Darko bez navođenja prezimena označena je kao ona koja ima ogroman utjecaj na provođenje različitih tipova natječaja, a baš zbog Horvatova posla u tvrtki Energy plus posumnjalo se da bi on mogao biti taj koji je dao nalog da se dodjelom posla spasi ta tvrtka. U jednom dijelu transkripata tvrdi se kako ni dokumentacija za raspisivanje natječaja ne može biti puštena u optjecaj a da Darko ne da zeleno svjetlo. “Darko ti bude tak’ dobil po pi*ki”, govori Petek u jednom dijelu tajno snimljenih razgovora, dok se u transkriptima detaljno opisuje proces objave dokumentacije za natječaj koji se nastojao namjestiti. I tu se opet spominje izvjesni Darko. “Ja sam jučer bio s dišom, kaže da mu rade pritisak, da ga je zvao i ovaj predsjednik Uprave, da se to mora riješiti i da ide od Darka jer su ovi, znači Energy Plus, u takvoj krizi da su dobili zadatak da ih spase”, piše u transkriptima o tvrtki u kojoj je Horvat bio zaposlen prije četiri godine, u kojoj je obnašao dužnost člana Uprave, nakon čega ulazi u politiku i izvršnu vlast.

Javni interes

Kad je o ulascima riječ, danas se već općepoznatim mogu smatrati podaci o političarima koji su ulazili u klub uhićenog šefa Janafa Dragana Kovačevića. Uz njegova rođaka, ministra rada Josipa Aladrovića, u ovo ilegalno zabavište u Slovenskoj ulici zalazio je ministar prometa Oleg Butković, ali i ministar gospodarstva Tomislav Ćorić koji je Kovačeviću bio nadređeni. Međutim, Ćorić je o ovoj temi odbio govoriti, tvrdeći da u svojim posjetima klubu ne vidi javni interes. Zabrinut za javni interes, za naš tjednik dušu je odlučio otvoriti načelnik jedne općine koji je također ostvarivao kontakte s protagonistima afere Janaf, koja polako pada u drugi plan u koji su je odgurali sukobi predsjednika Zorana Milanovića sa svima onima koji su se usudili pitati ga što je radio u Slovenskoj ulici u vrijeme lockdowna. Prema riječima našega sugovornika, Ćorić i Horvat, koji treći i drugi put vode resore u HDZ-ovim vladama, prilično su lukavi političari, koji svojoj spretnosti mogu zahvaliti opstanak u političkoj areni. Ovaj se pak načelnik posebno prisjeća iskustava što ih je osobno imao s ministrom Horvatom koji je jedno vrijeme bio državni službenik u Ministarstvu gospodarstva, koje je godinama poslije poveo. Na samim začecima Horvatove laskave političke karijere nitko nije mogao ni sanjati da će dogurati ovako daleko, oni koji ga godinama poznaju sjećaju ga se kao nižerangiranog rukovoditelja službe koji svoju probitačnost može zahvaliti ponajprije ambicioznosti, koja ga je zadržala i u aktualnoj Plenkovićevoj vladi na poziciji ministra graditeljstva. Plenković se za tu akviziciju odlučio u posljednjim trenucima, iako Horvat nije bio u njegovim ministarskim računicama, no netko jači očito je lobirao za njega pa je ovaj HDZ-ovac danas tu gdje jest. Kada je Karamarko vladao HDZ-om, zna se da se za njega založio kontroverzni lobist Jozo Petrović. Prilika za napredak Horvatu se otvorila kada je ušao u Upravu ludbreške tvrtke Energy plus s kojom se domogao visoke pozicije o kojoj je oduvijek sanjao.

Druženje dužnosnika

“Ja sam u to vrijeme bio nezavisni načelnik jedne male općine u Zagrebačkoj županiji, kao takav bio sam pozvan u hotel Sport u Ivanić Gradu, čiji je vlasnik Krešo Petek“, prisjeća se naš sugovornik te dodaje kako su na to druženje bili pozvani svi načelnici i gradonačelnici, ne samo iz ove županije nego i šire. Ovaj načelnik na skupu se pojavio, a potom i iznenadio – bilo je to druženje na kojem je svatko svakoga znao.

“Nisam imao mnogo kontakata sa svojim kolegama, malo sam ih poznavao. Na tom skupu bilo je 60-ak dužnosnika, a organizator skupa bila je tvrtka Energy plus”, prisjeća se nadalje ovaj načelnik pa kaže kako je na tom događanju iznesena prezentacija svjetiljki za javnu rasvjetu, a vodio ju je današnji ministar Darko Horvat. Prestižni događaj nisu propustili ni predstavnici bjelovarske tvrtke Data bink koja je razvila i proizvodila elektroniku potrebnu za rad LED svjetiljke koju je proizvodila Horvatova tadašnja tvrtka.

“Nas neuke načelnike i gradonačelnike obasipali su hvalospjevima o vrhunskoj kvaliteti tih svjetiljki koje bismo mi kao općine trebali kupovati kako bismo imali energetski učinkovitu i ekološki prihvatljivu javnu rasvjetu. Horvat nam je čak govorio i kako on kao bivši državni službenik ima dobru poziciju u Banci za obnovu i razvoj te nam je govorio da će se i on uključiti ako općine budu rekonstrukciju postojeće rasvjete htjele realizirati jeftinim kreditom te banke. Za vrijeme prezentacije koja je trajala oko dva sata u dvoranu je više puta ulazio Krešo Petek kako bi provjerio je li sve u redu”, nabraja detalje naš sugovornik pa kaže kako je na pitanja zainteresiranih gostiju nakon skupa odgovarao isključivo Horvat.




“Jedan od načelnika koji je isto kao ja bio neuk poveo je sa sobom neke inženjere, projektante koji su Horvata počeli rešetati pitanjima iz struke. Nije odgovorio ni na jedno konkretno pitanje, već je o svemu govorio kao maca oko vruće kaše, uporno ponavljajući svoju priču. Jedan od inženjera tražio je od Horvata da mu objasni podatke navedene u jednom od prospekata, taj ga je inženjer doveo do ludila pa je  napokon priznao da su navedeni podaci netočni, dakle, da su lagali nama naivnima i neukim načelnicima”, kaže naš sugovornik pa nastavlja prepričavati ono što je uslijedilo nakon prezentacije.

Riblji restoran

Tada je Horvat sve goste pozvao na ručak u hotelski restoran, a već kod serviranja juhe Horvat i Krešo Petek kružili su od stola do stola, uvjeravajući goste kako će radove rekonstrukcije javne rasvjete u njihovim općinama na najbolji način provesti tvrtka Elektroncetar Petek.




“Petek je govorio kako oni imaju svu potrebnu mehanizaciju, vrhunski obučene montere i veliko iskustvo te će radovi biti gotovi u kratkom roku. Horvat ga je slatkorječivo podržavao, naglašavajući kako oni rade po velikim gradovima, čak i u Zagrebu, gdje imaju jaku konkurenciju. Tako je kružio od stola do stola za vrijeme ručka”, kaže ovaj načelnik te nadodaje kako je i uhićenoga velikogoričkoga gradonačelnika Barišića također imao prilike sresti, i to na sastancima kod zagrebačkog župana Kožića. Kasnije je naš sugovornik u neformalnim razgovorima saznao da Velika Gorica starta s rekonstrukcijom svoje javne rasvjete, a sve sa svjetiljkama Horvatove bivše tvrtke u izvedbi Petekove tvrtke. Tvrdilo se da su u gradsku upravu na sastanke kod Barišića dolazili Horvat i Petek zajedno pa naš sugovornik vjeruje kako ministar graditeljstva nije sasvim iskren kada kaže da se s ovim ivanićkim poduzetnikom poznavao površno, jer je navedena trojka nerijetko svraćala na ručak u riblji restoran na izlazu iz Velike Gorice prema Buševcu. Što zna o navedenom prijmu,  upitali smo i ministra Horvata, no do okončanja ovog teksta odogovor nismo dobili.

Poderao automobil

Valja, međutim, podsjetiti da je Horvat i prije u javnosti spominjan zbog neobičnih poslovno-političkih veza. Primjerice, dok je Uprava Uljanika pregovarala s dobavljačima da im se skinu blokade s računa kako bi se izbjegao stečaj i preko računa isplatile plaće, pulski škver blokirala je zagrebačka tvrtka u kojoj formalno nije bilo zaposlenih. Mediji su tu malu zagrebačku tvrtku povezali s tvrtkom u čijoj je upravi četiri godine sjedio Horvat. Razdoblje je to u kojem je Horvat bio ministar gospodarstva pa se u javnom prostoru otvorila debata o mogućem sukobu interesa jer je baš Horvat bio taj koji je morao osiguravati proračunski novac za pomoć Uljaniku. Da se njegova bivša tvrtka naplatila od državnog proračuna, to bi nedvosmisleno bio sukob interesa. No, unatoč tome, ostaje spoznaja da je račune brodogradilišta blokirala tvrtka Ivis 94 Energija, osnovana kao jednostavno trgovačko društvo. Njezin jedini vlasnik je ludbreški Energy Plus, tvrtka koja se bavi proizvodnjom LED rasvjete i drugih uređaja obnovljive energije. Na čelu te tvrtke u kojoj je Horvat radio prije političkog angažmana sjedi Zvonko Magić, koji je ministrov politički angažman još u Karamarkovoj vladi dočekao s oduševljenjem.

“Brz je i vrijedan, poderao je jedan automobil koliko je bio na terenu”, govorio je ovaj poduzetnik prije nekoliko godina.

O svemu navedenom kontaktirali smo ministra Horvata te dobili odgovor iz ministastva graditeljstva. Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

“Kao što je u javnosti dobro poznato, te već nekoliko puta jasno istaknuto, ministar Horvat je u razdoblju od 2012. do 2016. godine radio u privatnom sektoru, kao član Uprave tvrtke Energy Plus d.o.o. iz Ludbrega. U tom je periodu, među ostalim, a u sklopu svojih poslovnih aktivnosti, sudjelovao i na prodajnim prezentacijama koje je tvrtka Energy Plus organizirala kako bi predstavila svoje proizvode. Tako su među potencijalnim klijentima većinom bili predstavnici elektroinstalaterske struke te mogući distributeri opreme koju je proizvodila tvrtka Energy Plus.

Netočno je da su se i na jednoj od spomenutih prezentacija, barem onim na kojima je prisustvovao i ministar Horvat, „obećavali krediti HBOR-a“, odnosno prodavali ili „nudili“ proizvodi/usluge bilo koje druge tvrtke, osim tvrtke Energy Plus koja je, ponavljamo, sama organizirala prodajne prezentacije svojih vlastitih proizvoda.”

Autor:Iva Međugorac / 7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.