fbpx
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

MILANOVIĆ U KNINU SPREMA NOVU OLUJU! Vodi opasnu igru zbog koje bi mogao ostati bez drugog mandata: ‘Razbjesnit će ljevicu!’

Autor: Iva Međugorac/7dnevno

Pripreme za 5. kolovoza i obilježavanje obljetnice Oluje u Kninu na Pantovčaku, u Uredu predsjednika Zorana Milanovića, već su naveliko počele, a Milanović ove godine baš ništa ne želi prepustiti slučaju jer je svjestan kako je to još jedna velika i važna prigoda na kojoj će biti okružen hrvatskim generalima i braniteljima koji su ga još prošle godine ondje dočekivali s oduševljenjem. Kako se ove godine Oluja obilježava bez pandemijskih mjera, tako i Milanovićev tim u kraljevskom Kninu očekuje još veličanstveniji doček i još veći spektakl za koji se sada već tradicionalno u njegovu timu priprema cijela paleta odlikovanja koja bi po običaju mogla dignuti na noge razne udruge i borce za ljudska prava, nakon čega bi trebala uslijediti i nova demonstracija Milanovićeva karaktera u vidu sukoba s raznim predstavnicima tih istih organizacija.

Kršćanski duh

Ništa s Milanovićem nije slučajno ni spontano, pa tako ni odlikovanja koja priprema za braniteljsku populaciju koju će time nastojati zadovoljiti i utišati kako bi već u rujnu mogao nastaviti proces pomilovanja udbaških osuđenika Perkovića i Mustača, za što je zahtjev dobio početkom ljeta. Kao što je poznato, predsjedniku Republike zahtjev je uputio odvjetnik Anto Nobilo koji zastupa spomenute osuđenike, a nije nevažno spomenuti ni pismo potpore koje su za Perkovića i Mustača potpisali hrvatski generali predvođeni Antom Gotovinom, tvrdeći da u kršćanskom duhu valja opraštati i okretati nove stranice. Svjestan je Milanović da mu je od trenutka kada se po medijskom prostoru počelo spominjati ovo moguće pomilovanje počeo padati rejting, a isto tako vrlo dobro zna da je to opasna igra zbog koje bi mogao ostati bez drugog mandata, no vrlo dobro zna i da na Pantovčak nije pao s neba, nego da ga je do Ureda predsjednika dogurala udbaška hobotnica kojoj se mora revanširati i koja neće imati previše obzira prema njegovim predsjedničkim ambicijama i osvajanju drugoga mandata ako ne oslobodi Perkovića i Mustača jer je uostalom zato i kandidiran na posljednjim predsjedničkim izborima.

Baš zato što sve radi promišljeno, Milanović se više od godinu i pol dana od socijaldemokrata i ljevičara transformira u suverenističkog političara o kojemu s velikom dozom poštovanja progovaraju na desnici, zaboravljajući da je u njegovoj vladi kreiran sporni “lex Perković” zbog kojeg je Hrvatska u to doba ušla u konflikt s Nijemcima. Kada je postao predsjednik, Milanović se, koristeći do maksimuma svoje ovlasti, srčano založio za to da na čelo Vrhovnog suda dovede profesoricu Zlatu Đurđević koja i jest propitivala europski uhidbeni nalog.


Jasan cilj

Kako mu taj manevar uz otpor premijera Andreja Plenkovića ipak nije pošao za rukom, tako je pod krinkom borbe za reformu pravosuđa Vrhovni sud preuzeo sudac Dobronić, koji se i danas o europskom uhidbenom nalogu konzultira sa Zlatom Đurđević, što je tek dio slagalice za oslobađanje Perkovića i Mustača, ali i za zaštitu udbaša s ovih prostora od daljnjih izručenja koja su se jedno vrijeme početkom ove godine ozbiljno razmatrala. Kada su se počela spominjati nova izručenja, Milanović je, znajući što bi se moglo dogoditi i znajući što je njemu činiti po tome pitanju, brže-bolje vratio odlikovanja Branimiru Glavašu, nastojeći na taj način, politikom balansa, sjediti na dvije stolice što mu je dosad odlično prolazilo.

Uvertira u zbivanja oko Oluje bila su nedavna odlikovanja koja je uručio, riječ je o sedam počasnih činova i 23 odlikovanja hrvatskim braniteljima, tijekom čega je istaknuto kako mu je žao što počasni činovi nisu dodijeljeni prije godinu dana, čime je aludirao na nove sukobe s ministrom obrane Marijem Banožićem. Da ove dodjele doista jesu priprema za Oluju, dalo se naslutiti i iz govora koji je u ime promaknutih i odlikovanih održao počasni brigadni general Marjan Biškić, koji je rekao kako mu je zadovoljstvo i ponos što su prepoznati uoči 27. obljetnice Oluje, naglasivši kako njihov ponos neće umanjiti to što u sustavu predlaganja nisu sudjelovale sve instancije, čime je još jednom između redaka dano do znanja da generali u konfliktu između predsjednika i ministra obrane podržavaju Milanovića, što je za njega značajna prednost za daljnje korake kada je riječ o pomilovanju Plenkovića i Mustača jer u Uredu predsjednika već sada očekuju da bi nakon toga mogla nastati velika hajka, iako bi Milanoviću najviše odgovaralo da se taj proces odradi u najvećoj mogućoj diskreciji, što nije realno očekivati.

Šaka odlikovanja

Inače je za osobite zasluge u Domovinskom ratu Milanović počasni čin brigadnog generala dodijelio Zdravku Andabaku, Miljenku Balenu, Marjanu Biškiću, Josipu Černiju, Đuri Matuzoviću, Iliji Nakiću i Ivanu Obrovcu. Za iskazano junaštvo u Domovinskom ratu Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovan je Odred veze Glavnog stožera HV-a, tim istim redom odlikovan je i Miodrag Demo, što je zbog njegovih ratnih zasluga razumljivo, a u drugu ruku i iznenađujuće jer mu je odlikovanja dodijelio Milanović koji je godinama bio na ratnoj nozi s Deminim nekadašnjim političkim šefom, pokojnim zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Redom bana Jelačića za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga RH te za osobite vojne zasluge u njihovu ustroju odlikovani su Marko Perčinić i posmrtno Zdravko Kuzelj, dok su Redom hrvatskog križa za teško stradanje u Domovinskom ratu odlikovani Danijel Kadi i Zoran Keča.

U nizu dodijeljenih odlikovanja najveću pozornost privuklo je to što je Milanović počasni čin brigadnog generala dodijelio Đuri Matuzoviću, jednom od zapovjednika HVO-a, na što su reagirali iz Documente podsjećajući da mu se trenutno pred Sudom u BiH sudi za ratne zločine počinjene od druge polovice travnja 1992. do srpnja 1993. On i još devet bivših pripadnika hrvatskih snaga osuđeni su za sudjelovanje u ubojstvima, mučenjima i nečovječno postupanje prema zatvorenicima, zbog čega je Documenta odlučila javnosti uputiti prosvjedno pismo u kojem tvrde da se ovom dodjelom omalovažava rad pravosuđa susjedne zemlje te da se uznemiravaju preživjele žrtve, ali i vrijeđa međunarodno humanitarno pravo. Na te se prozivke Milanović nije ni osvrnuo, ali je zato na prozivke koje su protiv njega izrečene u dijelu medija reagirao Marko Lukić koji je također trebao primiti odlikovanje, ali se na dodjeli odlikovanja nije pojavio. I prije nego što se doznalo da se Lukić neće pojaviti na tom događaju, tvrdilo se kako se on predstavlja generalom bojnikom te da bi ga Milanović dodjelom čina brigadnog generala degradirao jer je riječ o nižem činu od generala bojnika. Inače je Lukić umirovljen početkom 90-ih u činu pukovnika, a oni koji mu zamjeraju njegov prisan odnos s Milanovićem tvrde kako se on u medijskim istupima godinama predstavljao kao general, što je navedeno i na njegovoj posjetnici premda on nema čin generala.

Sporni čin

Uvjereni su i u HDZ-u kako Lukić za Milanovića prikuplja materijale o ministru Banožiću te da ih na taj način nastoji diskreditirati jer se pretvorio u vodećeg predsjednikova operativca, zlobnici u vladajućim redovima Lukićevo djelovanje uspoređuju s djelovanjem Udbe, ne odbacujući mogućnost da je i sam nekada bio dio te zloglasne organizacije, s tim da napominju kako je on s aktualnim predsjednikom bio u odličnim odnosima i prije nego što se znalo da će se Milanović kandidirati za predsjednika. Jedno vrijeme Milanović se često po Zagrebu sastajao s Lukićem na ručkovima i večerama, a u vrijeme kada je Milanović bio predsjednik Diplomatskog vijeća Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije “Dag Hammarskjold”, dekan te škole bio je Joško Klisović, što su promjene koje je inicirao upravo Marko Lukić kao menadžer škole. Sve to za HDZ-ovce je jasan signal da su veze između Milanovića i Lukića dublje i dalekosežnije nego što bi se to na prvi pogled učinilo prosječnim promatračima, a za njih je Lukić ujedno jedan od signala da nakon Oluje predsjednik Milanović doista kreće s postupkom pomilovanja Perkovića i Mustača te da to i jest razlog zbog kojeg je ušao u novi rat s Banožićem vezan uz dodjelu ovih posljednjih odlikovanja. Treba napomenuti da je Lukić kao osnivač Antiterorističke jedinice Lučko svoj izostanak opravdao bolešću, međutim, on se Milanoviću obratio i pismom u kojem ga oslovljava sa “Zorane”, uz molbu da predsjednik ništa ne potpisuje. U tom pismu Lukić objašnjava da odbija počasni čin brigadnog generala jer bi to bila degradacija te smatra da zaslužuje čin generala bojnika na način na koji je to predložio Hrvatski generalski zbor.

“Molim te, Zorane, nemoj ništa potpisivati ovo za mene jer mi se umanjuje sadašnje zvanje – čin koji konzumiram već 28 god. u mirovini. Umirovljen sam prvi ’93. godine u tom statusu najvišeg policijskog zvanja glavni inspektor hrvatske policije. S obzirom na to da sam zapovijedao policijskim snagama jačine policijske brigade 90-91 kada još nije bilo ni ZNG-a ni HV-a, prilikom mog umirovljenja napravljen je sporazum ministara obrane RH i MUP-a za izjednačavanje mojih prava sa zapovjednicima Gardijskih brigada HV-a te mi je shodno tome izdano rješenje za prava po osnovu mirovine u zvanju glavni inspektor hrvatske policije – general bojnik HV-a”, objasnio je Lukić predsjedniku Milanoviću, s tim da također treba napomenuti da je Milanović počasne činove dodijelio na prijedlog Hrvatskog generalskog zbora, a taj prijedlog na Pantovčak je upućen u mandatu bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je taj prijedlog otklonila jer nije postojala ni zakonska osnova, pa ni kriterij koji bi odredio tko predlaže osobu za dodjele počasnog čina generala. Za razliku od nje, Milanović je prihvatio prijedlog Hrvatskog generalskog zbora, čiji su predstavnici potpisali pismo potpore Perkoviću i Mustaču, pa u HDZ-u očekuju da idući korak uz potporu generala bude to isto pomilovanje, čime je premijer Plenković doveden u nezavidan položaj jer bi bilo kakvom ozbiljnijom reakcijom ušao u rat s generalima i njihovom udrugom, što HDZ-u koji se priprema za parlamentarne izbore nije u interesu premda im nije u interesu ni to da pomilovanje udbaša prođe tek tako i da se na tome barem ne pokušaju okoristiti i politički poentirati.
Autor:Iva Međugorac/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.