Foto: Damjan Tadic / CROPIX

LUTKA POMOĆU KOJE PLENKOVIĆ ŽELI DO TREĆEG MANDATA! Mora vratiti vlasništvo nad INA-om, pokrenuti rafineriju Sisak i prestati slati našu naftu na preradu u Mađarsku

Autor: Ivana Violić/7dnevno

Iako je premijer Andrej Plenković donedavnom ministru gospodarstva i energetike Tomislavu Ćoriću dodijelio taj iznimno važan resor, nikada mu nije potpuno vjerovao. Još u njegovu prošlom mandatu premijera su upozoravali da se od Ćorića treba distancirati, no u svojim strateškim promišljanjima Plenković je došao do zaključka da je Ćorića bolje držati u blizini nego mu dopustiti da se raspojasa. Upravo zato i sada kada se Ćorića počelo spominjati u kontekstu afere Vjetroelektrane, zbog čega i jest napustio vladajuće redove, po HDZ-u kruže priče kako je ministrova iduća postaja Hrvatska narodna banka u kojoj bi najprije trebao postati viceguverner, a zatim vjerovatno i guverner. Poznato je da je u sklopu rekonstrukcije Vlade na Ćorićevu ministarsku poziciju došao nesuđeni zagrebački gradonačelnik Davor Filipović. Taj mladić, u čije se obrazovanje zaklinje premijer, uživa veliko Plenkovićevo povjerenje, bez obzira na to što ga se u medijskom prostoru nastoji prikazati kao tipa koji nije dorastao poziciji na kojoj se našao spletom političkih okolnosti.

Važan zaokret

A okolnosti su za Filipovića takve da mu Plenković silno vjeruje, kupio ga je lojalnošću i poslušnošću, što je za premijera vrlo važno. Podjednako je za premijera važan energetski sektor jer onaj tko vlada energetikom, taj vlada državom. Govorimo o resoru u kojem se obrću milijarde, ali i resoru koji je u fokus šire javnosti došao zbog rusko-ukrajinskog rata u trenutku u kojem je Vladimir Putin svijetu i Europi odlučio zavrnuti pipu zbog sankcija kojima mu prijete. Svjestan je Plenković okolnosti u kojima se nalazi i okolnosti u kojima je neiskusnom Filipoviću prepustio gospodarstvo i energetiku. No Filipović je, kako svjedoče upućeni, samo paravan, preko njega Plenković namjerava u cijelosti zagospodariti tim sektorom, gradeći preko njega vlastitu poziciju kako u Vladi, tako i unutar HDZ-a u kojem još djeluje snažna proruski orijentirana struja.

Pitanje je je li to jedan od razloga zbog kojih je glavom platio Ćorić, kojega je još prije nekoliko mjeseci Milanović nazvao mađarskim potrčkom. Jasno je kao dan da je mađarska energetika produžena ruka one ruske pa nije nemoguće da se Hrvatska s Plenkovićem na čelu odlučila na velik i važan zaokret. Tako je energetski sektor dodijelio svom mladom ministru Filipoviću koji se školovao u Americi, gdje je muku mučio sa semaforima, baš kao što danas u Lijepoj Našoj muku muči s oslovljavanjem i tituliranjem. Ništa u politici nije slučajno pa tako ni nedavna koškanja između mađarskog premijera Viktora Orbana i predstavnika Plenkovićeve vlade koja stižu baš u trenutku kada je Plenković od Filipovića zatražio da se konkretno i po ubrzanom postupku pozabavi prikupljanjem dokumentacije i svih važnih informacija koje se odnose na poslovanje INA-e i JANAF-a, nakon čega je Plenković spreman dovesti u pitanje izvoz hrvatske nafte na preradu u Mađarsku, što je proces koji se provodi preko JANAF-a.

Borba za glasove

Nije nevažno spomenuti da je taj sporni sporazum potpisao Ćorić pa bi možda i tu trebalo tražiti razloge njegova odlaska iz Vlade. Oni koji dobro poznaju Filipovića kažu da će on svoj dio posla sasvim sigurno odraditi korektno slijedeći Plenkovićeve upute, a navodno je novi ministar gospodarstva Plenkovića kupio idejom o obnovi i ponovnom otvaranju sisačke rafinerije, što bi premijeru višestruko koristilo.

U svakom slučaju ta bi odluka imala snažan politički odjek, koji bi Plenković mogao iskoristiti i u kampanji za parlamentarne izbore, osobito sada kada je donio odluku da ulazi u borbu za treći uzastopni mandat, odnosno da odustaje od svoje briselske karijere, pri čemu će oživljavanje sisačke rafinerije u potresom pogođenoj Banovini predstaviti kao borbu za zaštitu nacionalnih interesa. Uz to što će se naciji uz Filipovićevu asistenciju predstaviti kao borac za nacionalne interese, Plenković će na taj način pokušati učvrstiti i vlastitu poziciju unutar stranke. Duboko predsjednik Vlade promišlja o tome da se zabrani izvoz hrvatske nafte na preradu u susjednu Mađarsku, na što se i u energetskim krugovima gleda pozitivno jer bi naša zemlja na taj način u nadolazećim kriznim vremenima osigurala svojevrsnu energetsku stabilnost. To je igra velikih igrača, koja nije benigna, posebice kada se zna što se događa između Rusije i Ukrajine, u koju je nedavno nenajavljeno stigao hrvatski premijer. Ondje se sastao s predsjednikom Volodimirom Zelenskim, koji je također relativno izravno otkrio da su on i Plenković razgovarali o obrambenom i energetskom sektoru usmjerenom protiv Rusije.

Zaokret Plenkovićeve energetske politike koji bi mogao uslijediti s Filipovićem na čelu Ministarstva gospodarstva hrvatskom bi energetskom sektoru, osim konflikata s Rusijom u koje je Plenković duboko zakoračio, mogao donijeti mimoilaženja s Mađarima jer je jedna od ideja novog ministra pokušaj povrata vlasništva nad INA-om na temelju nedavne presude kojom je i pravomoćno potvrđeno da je bivši premijer Sanader kontrolu nad ovom nacionalnom naftnom kompanijom predao Mađarskoj, za što je bio podmićen.

Opasni Mađari

Zanimljivo je, međutim, u ovom kontekstu obratiti pozornost na napise njemačkog portala BNE Intellinews koji je nedavno objavio da mađarski premijer Orban sprema veto na odluke Europske komisije o zabrani uvoza ruske nafte, uz napomenu da predstavnici vlasti u Mađarskoj na tajnim sastancima raspravljaju o prijedlozima za smanjenje vlastite ovisnosti o ruskim izvorima energije. Na jednom od tih sastanaka, prema tezama iz ovog medija, sudjelovao je, uz Orbana i njegove ministre, i predsjednik MOL-ove uprave Hernadi. Ne treba pritom zaboraviti da je Orban, koji je u međuvremenu otkrio da ne planira podržati odluku o embargu na uvoz ruske nafte, sklon Putinu, a jednako tako i Hernadiju koji slovi kao osoba od njegova posebnog povjerenja. Oni koji prate energetiku svjedoče da je Orbanov interes u hrvatskoj energetskoj politici ogroman i da je Plenkovićeva vlada dosad to tolerirala, ali da je sada na redu veliki zaokret, što je potvrdio i Ćorićev odlazak iz Ministarstva gospodarstva. Ne misli Plenković s Filipovićem stati samo na INA-i, ovaj je mladić nedavno na zatvorenom dijelu sjednice Vlade ušao i u Skupštinu HEP-a, s tim da je Vlada početkom svibnja razriješila dosadašnjeg člana Skupštine društva Tomislava Ćorića. Tako je uz INA-u Filipović dobio još jednu vrijednu funkciju preko koje će Plenković preuzeti uzde energetskog sektora.




Da Filipović i sada kao ministar vjerno slijedi premijerove naputke, jasno je iz njegovih izjava o embargu prema Rusiji. “Kad je riječ o embargu, u tijeku su pregovori o šestom paketu sankcija prema Rusiji. Hrvatska ga podržava, a istovremeno vodimo računa o svim detaljima kako bi naš energetski sustav funkcionirao neometano kao i dosad”, rekao je Filipović te dodao da trenutno nema nikakvih poremećaja premda se nalazimo u izazovnim vremenima.

Mjerom na mjeru

“Mi ćemo kao i dosad imati sigurnu opskrbu svim energentima, dosad nije bilo problema, iako su izazovna vremena i svi se suočavaju s velikom neizvjesnošću”, naznačio je ministar gospodarstva objašnjavajući kako Hrvatska ima tri dobavna pravca za opskrbu plinom. Uz to što bi Filipović trebao biti predvodnik nove Plenkovićeve energetske politike, od njega premijer očekuje da do jeseni osmisli novi paket mjera kojima bi se izlazilo u susret građanima koji će podnijeti teret te krize u vidu poskupljenja računa. Oni koji su se s Filipovićem zasad u ministarstvu imali prilike sresti tvrde da je on sušta suprotnost svojeg prethodnika Tomislava Ćorića te kažu kako je otvoren, susretljiv i spreman na razgovore, ali i da ne gleda na svoje suradnike svisoka, nego upravo suprotno, poput spužve upija sve savjete koje dobiva. U Ministarstvo gospodarstva nesuđeni zagrebački gradonačelnik ušao je s ogromnim ambicijama, moć koju uživa na toj poziciji laska mu, ali upućeni svjedoče kako ne planira propustiti dobivenu priliku. Spreman je pokazati što zna i umije i dokazati da su sve kritike usmjerene na njegov račun uglavnom bile neutemeljene. Cilj je to u kojem bi mu uvelike trebao pomoći premijer Andrej Plenković, koji u važnom Ministarstvu gospodarstva napokon ima svojega čovjeka i osobu od povjerenja. S time su na dobitku i Filipović i Plenković, koji će preko novog ministra učvrstiti svoj status u Vladi i stranci. Dajući priliku ovom mladom čovjeku koji se izblamirao u kampanji za zagrebačke izbore, premijer Plenković popunio je kadrovsku rupu u izbušenoj Vladi, čime je uspio zaštititi samoga sebe. To ujedno i jest tajna famozne lojalnosti koju u HDZ-u spominju kada progovaraju o odnosima između mladog Davora Filipovića i premijera Andreja Plenkovića.




Autor:Ivana Violić/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.