Foto: 7dnevno/Pixsell

LUKA MIŠETIĆ: ‘Zakonsko osporavanje rezultata izbora za Trumpa će biti teško’

Autor: Piše: Ana Bačić/7 Dnevno

Gdje u američkom Ustavu piše da mediji mogu proglasiti predsjednika dok svi glasački listići još nisu izbrojani? Ovo je samo jedan od anakronizama koji su pratili aktualne predsjedničke izbore u SAD-u. Većina analitičara i s lijevog i s desnog spektra priznaje da su se američki mediji mobilizirali u antitrampovskoj kampanji. Pod pritiscima većine televizijskih i tiskovnih medija, uz rijetke izuzetke poput TV Fox News, glasanje je na kraju postalo referendum protiv Trumpa. Bidenov izborni stožer raspolagao je milijunima dolara, a većina ih je usmjerena na plaćene oglase jer nisu održavali masovna okupljanja. U doba pandemije, ti su TV oglasi došli do birača jer su Amerikanci većinom sjedili kod kuće u lockdownu.

Svejedno, medijska objava pobjednika nema zakonsku snagu, već je riječ samo o procjeni medijskih kuća. Federalni zakoni u saveznim državama, naime, omogućuju da rezultate finaliziraju i više od mjesec dana nakon samih izbora.

Nepremostive razlike

“Žalosno je da je veliki broj dopisnih glasova i približan broj glasova za predsjednika Trumpa i njegova suparnika Bidena u mnogim američkim saveznim državama doveo do toga da je legitimnost izbora upitna. Poznato je da je predsjednik Trump osporio rezultate ponajviše zbog sumnje u listiće pristigle poštom. To je posve legitimno, a slično su postupili i demokrati za izbore 2000. godine. No trenutačne podjele u SAD-u i argumenti kojima obje strane raspolažu puno su dublje i razlike izgledaju nepremostive”, tvrdi bivši hrvatski diplomat Ljubinko Matešić.

Pobornici Donalda Trumpa smatraju da je Trump dobro vodio državu sve do pandemije, a onda je zakazao nespretnim izjavama i nekoordiniranom akcijom stožera u obrani protiv pandemije. Većina je Amerikanaca i dalje bila spremnija podržati njegovu politiku ekonomskog protekcionizma i nacionalizma nego liberalni poredak i globalizaciju.
O općem raspoloženju glasača iz srednje klase u taboru predsjednika Trumpa na ovim izborima svjedoči Milka Pavlak Žepina, američka Hrvatica iz New Yorka. “Nisam član ni demokratske ni republikanske stranke, a na prošlim izborima nisam ni podržala Trumpa jer je bio protiv nominacije republikanca Kasicha, ali sada jesam.” Ona svoj komentar upućuje Bidenovim glasačima koji su još u pobjedonosnom žaru, slave na ulicama. Milka ne skriva svoju ironiju: “Čestitke svima vama koji ste glasali za Bidena! Nadam se da ćete dobiti sve te ‘besplatne’ stvari koje su vam obećane. Želim svaku sreću malim biznisima i poljoprivrednicima. Kad cijene benzina opet podivljaju i podignu poreze da si ne budete mogli ništa priuštiti u životu, sjetit ćete se kako su vam lijepe bile protekle četiri godine Trumpove administracije. Shvatite, trava nije uvijek zelenija u susjedovu dvorištu. Pomislite na radnike koji žive od naftne industrije ili građevinarstva, pokušajte suosjećati s njima jer su oni, vjerujte, jako zabrinuti za svoju budućnost.” Iako je u zemlji trenutačno oko 70 milijuna razočaranih republikanaca, nema nereda, razbojništva i zapaljenih gradova. Nitko nije izabrao takva sredstva izražavanja nezadovoljstva zato što njihov predsjednik nije pobijedio.

Luka Mišetić, poznati hrvatski odvjetnik u Americi, komentira ishod izbora s pravnog gledišta: “Bilo kakvo zakonsko osporavanje rezultata izbora za predsjednika Trumpa bit će vrlo teško. U Americi, svaka savezna država ima svoj izborni zakon pod vlastitim državnim zakonom. Odvjetnici predsjednika Trumpa stoga bi trebali ići na sud u svakoj saveznoj državi i dokazati da je izborni zakon te države bio prekršen te da bi rezultati izbora bili drugačiji da zakoni te savezne države nisu prekršeni. Potom bi njegov odvjetnički tim trebao dokazati isto za svaku od država u kojoj se osporavaju rezultati.

Naposljetku, ako sudovi saveznih država presude protiv predsjednika Trumpa, on bi se mogao žaliti na Vrhovnom sudu.  Vrhovni sud bi jedino promijenio odluku Vrhovnoga suda savezne države ako Američki vrhovni sud zaključi da je Vrhovni sud savezne države prekršio Ustav Sjedinjenih Američkih Država.   Realno, takav je scenarij prilično nevjerojatan. Smatram da se treba pomiriti s činjenicom da je Joe Biden sljedeći američki predsjednik.”
Predizborne ankete

Velik je broj Trumpovih glasača koji se nadaju pozitivnom ishodu na sudovima i ne žele povjerovati medijskim objavama pobjednika, a rezultati izbora za Senat idu im u prilog. Izvjesno je da demokrati nemaju većinu u Kongresu i da će se teško donositi odluke s republikanskom većinom. Takve će prilike potrajati do izbora u 2021. godine, kada će 33 senatorska mjesta biti na redu za reizbor. Dubinski, neće biti većih promjena u američkoj politici.

Ono što i dalje intrigira političke komentatore, pa i obične ljude, predizborne su ankete koje su davale ogromnu prednost kandidatu Bidenu. “Čini se da su te izborne rezultate predvidjeli isti istraživači javnog mnijenja koji su prognozirali ishod parlamentarnih izbora u Hrvatskoj! Netočne predizborne ankete poljuljale su povjerenje glasača, ali i narušile ugled agencija koje provode istraživanja. U budućnosti će svi biti skeptični prema bilo kakvim anketama koje prognoziraju izborne rezultate”, naglašava Ljubinko Matešić.
Autor:Piše: Ana Bačić/7 Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.