fbpx

LJERKU OSUDILI BEZ DA JE ZNALA ZA SUĐENJE! Tužio je susjed policajac, pravila su odmah drugačija: ‘Jeste li vi ludi?’

Autor: Darko Petričić/7dnevno

Iako ovdje nije riječ o velikoj vrijednosti spora, svega 600 kuna u ovršnom postupku, objavljujemo ovaj slučaj zastrašujuće sudske prakse koja se sve češće pojavljuje kao model u hrvatskom pravosuđu. U ovom karlovačkom slučaju Ljerka Štefanec izgubila je spor na Općinskom sudu u Karlovcu – prekršajnom odjelu i ovršena je a da nijednom nije bila na sudu niti je znala da se protiv nje vodi bilo kakav sudski ili prekršajni postupak.

U šali, ogorčena Ljerka kaže da je na kraju čak i dobro prošla jer je u najgorem slučaju mogla završiti i u zatvoru. Presude u kojima se ne pojavljuje stranka na ročištima, za razliku od prekršajnih postupaka, puno su ozbiljnije u imovinskopravnim predmetima ili zemljišnoknjižnim postupcima kada čovjek lako može ostati bez nekretnine ili nasljedstva jer ne zna da je postupak u tijeku. O tome svjedoče brojni slični slučajevi u jadranskom priobalju i na otocima, kao i u unutrašnjosti zemlje. Stranka ne zna ni za kakav postupak jer joj poštar nije dostavio poziv za sud. Da se protiv nje vodio sudski postupak i da je ovršena, Ljerka je doznala tek kad ju je blokirala FINA. Kad je otišla provjeriti o čemu je riječ, otkrila je da je već sve gotovo, a presude su pravomoćne.

Nezgoda u karlovačkom slučaju Ljerke Štefanec je u tome što je na suprotnoj strani bio aktivni policajac, pa je rezultat, u kombinaciji s pristranom sutkinjom, kako sumnja Ljerka, i poštarom koji ne uručuje pozive, neminovno nepovoljan za nju. A sve je počelo relativno bezazleno – zbog klasičnog nesporazuma sa susjedom.


Nije javna površina

Problemi u susjedstvu karlovačke obitelji Štefanec, u Zagrebačkoj ulici 74 (Stara karlovačka) počeli su 2017. godine, kada se u kuću do njezine doselio novi susjed – Dario Božičević, aktivni policajac. Neposredno nakon dolaska, Božičević iznajmljuje prizemlje novokupljene kuće tvrtki Fitopromet d.o.o. koja taj prostor koristi kao prodavaonicu i skladište za sredstva koja se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji – umjetna gnojiva, herbicide, pesticide… Iako obitelj Štefanec na toj lokaciji živi više od 50 godina, nikada nisu imali problema sa susjedima, donedavno, i to zbog nove trgovine u njihovu susjedstvu. Sa starim susjedima sve je rješavano dogovorom i sporazumima, bez intervencije policije ili pokretanja postupaka na sudovima, međutim, kako kaže Ljerka, s novim susjedom dosad nisu progovorili ni jednu jedinu riječ.

Da se novi susjed zove Dario Božićević, doznali su od geodeta Nevena Škrtića, kada je u jednom postupku traženo razgraničenje. Nakon toga od novog susjeda i tvrtke u najmu slijede prijave komunalnim redarima protiv starosjedilaca, iako su oni bili ti koji bi trebali podnositi prijave. Naime, zbog velikog prometa u susjednoj trgovini često se buči zbog utovara i istovara robe iz kamiona, a nerijetko se, iz improviziranog skladišta, osjećaju neugodni mirisi umjetnih gnojiva i drugih kemijskih sredstava za zaštitu bilja. Prostor ispred kuće često je zakrčen parkiranim automobilima i kamionima kupaca ili dostave, koji im blokiraju izlaz i ostavljaju smeće nakon utovara ili istovara.

Kada bi se obitelj Štefanec požalila komunalnom redaru, nakon izlaska na teren očitovanja komunalne službe svela bi se na jednu rečenicu – da u poslovanju Fitoprometa i u odnosima na okolinu nisu pronađene nikakve nepravilnosti.

Tako je to trajalo, uz teško obostrano podnošenje, do sredine listopada 2020. godine, kada je Ljerka Štefanec, bolesna, ne osjećajući se dobro, ležala u krevetu. Probudila ju je buka i jaki udarci iz susjedne trgovine, nakon čega je izašla na svoje dvorište i viknula da prestanu galamiti i bučiti te da želi imati mir u svojem dvorištu. Zbog te izjave uslijedio je “tajni” sudski postupak i ovrha FINA-e.

Intervencija policije

Traženje “da prestanu bučiti” bilo je dovoljan povod da susjed Dario Božičević pozove policiju, koja je došla na intervenciju svojem “ugroženom” kolegi za vrlo kratko vrijeme. Policija je odmah ispitala prisutne svjedoke – prodavačice iz Fitoprometa, koje su dale relativno korektan iskaz o tome što se dogodilo, onako kako je to navela i Ljerka Štefanec, međutim, izjava policajca Božičevića bila je puno dramatičnija. Naime, on je izjavio kako je u verbalnoj reakciji susjede Ljerke koja je glasila: “Hoćete li prestati više – jeste li ludi?”, osjetio agresivnost te ga je “obuzeo strah i uznemirenost”. Možda policajac Božičević, u mogućem novom postupku protiv susjede, prijavi ovim povodom PTSP, pa sve počne iznova.

Policajci koji su došli po pozivu na intervenciju, nakon što su ispitali svjedoke, napustili su “poprište sukoba”. Ljerku Štefanec ispitali su u policijskoj postaji nakon što joj je policajac, s brojem značke 39337, zaprijetio da će za njom raspisati tjeralicu jer se na odaziva na policijski poziv za saslušanje na koje je pozivaju već tri puta! Međutim, Ljerka nijednom nije našla nikakvu obavijest da je policija traži za saslušanje, ni u poštanskom sandučiću ni na vratima ograde.
Nakon što je Ljerka Štefanec dala i potpisala izjavu o ispitivanju osumnjičenika, mislila je da je time cijeli slučaj završen, no uvjerila se da nije tako kad joj je početkom ove godine blokiran račun! Uvidom u spis, što joj nisu dopuštali na Općinskom sudu pa je morala to pravo tražiti uz posredovanje Vrhovnog suda, Ljerka otkriva što se s njezinim predmetom događalo u ove dvije godine.

Uvidom u svoj spis Ljerka otkriva kako je iz Policijske postaje Karlovac na Općinski sud 20. studenoga 2020. godine upućen optužni prijedlog uz traženje prekršajne kazne za počiniteljicu. U optužnom prijedlogu koji je potpisao policijski načelnik Darko Željković utvrđeno je kako je okrivljenica Ljerka Štefanec narušavala javni red i mir, a svojom galamom je izazvala strah i uznemirenost kod djelatnica trgovine, a naročito kod kolege, aktivnog policajca Darija Božičevića.

Problemi s poštom

Time je, prema optužnom prijedlogu, počinjen prekršaj protiv javnog reda i mira kažnjivog prema Zakonu o prekršajima. Načelnik u svojem prijedlogu predlaže da se na nadležnom sudu provede prekršajni postupak te da se Ljerka kazni primjerenom kaznom od 400 kuna!
U rekordnom roku od tri mjeseca, sutkinja Općinskog suda u Karlovcu Ljiljana Skale donosi presudu kojom Ljerku Štefanec proglašava krivom i određuje joj kaznu od 387 kuna zbog galame.
U presudi je izbjegnuta konstatacija da se ovaj događaj zbio na privatnoj, a ne na javnoj površini, ali tu okolnost nitko nije mogao istaknuti s obzirom na to da se postupak vodio bez prisutnosti optužene.

U spisu Ljerka otkriva brojne povratnice koje su vraćene sudu uz poštansku napomenu kako je primatelj obaviješten, a nije podigao poštu, što je sutkinja Skale iskoristila kako bi vodila postupak bez optužene i kako bi donijela presudu zbog ogluhe.

Ljerka tvrdi da ni o jednom ročištu nije obaviještena niti je dobila bilo kakvu obavijest o tome. Poštar je o tome nije obavijestio niti obaviješću koju bi ostavio na ogradi ili u poštanskom sandučiću. Ljerka smatra da je to učinjeno namjerno i koordinirano između policije, suda i pošte kako bi se ekspresno kaznila, u smislu odgojnih i disciplinskih mjera, jer je sud imao i njezinu e-adresu na koju joj je mogao poslati obavijest o ročištu, ali to nije učinio. Nedostatak obavijesti i nepodizanje pošte, što je rezultiralo Ljerkinim nedolaskom na sud, sutkinja Skale iskoristila je kako bi Ljerku Štefanec dodatno optužila zbog “izbjegavanja dostave pismena”.

Igrom slučaja, Ljerka se neposredno prije ovog neugodnog slučaja sa susjedom, 8. ožujka 2019., požalila upravi karlovačke pošte kako poštari ne dostavljaju poštu i obavijesti u poštanski sandučić, posebno kada se stari poštari zamijene novim dostavljačima. Tada poštari, ne želeći silaziti s motora, poštu samo zataknu na ogradu, a ako nikog nema kod kuće da vidi njegov dolazak, tu poštu može uništiti kiša ili snijeg ili je odnijeti vjetar. U svojem dopisu tražila je da poštar uredno dostavlja poštu i druge obavijesti, međutim, ništa se nije promijenilo.

Gledajući televiziju i prateći internet, Ljerka je primijetila da njezin slučaj i problemi s poštom nisu usamljeni jer je objavljen sličan slučaj Žarka Baučića koji je zamalo ostao bez nasljedstva, nekoliko stotina kvadrata građevinskog zemljišta, u jednom zemljišnoknjižnom postupku.
Žarko Baučić je izjavio kako mu tri puta nisu dostavljali poštu, kako to tvrde na sudu u Splitu i na pošti. Nisu mu čak ni ostavili bilo kakvu obavijest. Broj predmeta dobio je uz pomoć suda u Splitu, gdje je preuzeo obavijest o tužbi.

Odbijena žalba

Kada je Ljerka doznala da je proglašena krivom i kažnjena novčanom kaznom te ovršena, podnijela je krajem travnja ove godine prijedlog za skidanje – brisanje, klauzule pravomoćnosti s prekršajnog naloga, u kojem je navela sve činjenice u svoju korist koje nije mogla iznijeti u sudskom postupku, uključujući i argument da nikada nije primila presudu prema kojoj je kažnjena.

Već u lipnju ove godine rješava se Ljerkin prigovor, odnosno odbija se njezina žalba kojom se traži brisanje klauzule pravomoćnosti s prekršajnog naloga. Potpisnik tog rješenja na žalbu je ista sutkinja koja je i osudila Ljerku Štefanec, sutkinja prekršajnog odjela Ljiljana Skale.

Zbog ovog slučaja Ljerka planira prijaviti sutkinju Skale Državnom sudbenom vijeću, iako je prema ovom policijsko-poštansko-sudskom modelu mogla proći i mnogo gore da su njezini tužitelji bili kreativniji u svojim optužbama.

Autor:Darko Petričić/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.