Foto: siroki brijeg.info/screenshot

KUTLE GUŠTA U JANJETINI I KRIŽA PRESUDE: Teško mu pada kada ga zovu bjeguncem koji se skriva od hrvatskog pravosuđa

Autor: Dražen Krajcar / 7DNEVNO

Svjež zrak, prekrasna priroda i dobro razgranat biznis omiljeli su se jednome od najpoznatijih hrvatskih tajkuna Miroslavu Kutli, koji u rodnoj Hercegovini posljednjih desetak godina čeka rasplet pravosudne trakavice koja mu je donijela etiketu kontroverznog te priskrbila titulu kralja privatizacije. S tom stigmom Kutle se u svojoj drugoj domovini ne mora boriti, ondje je među ljudima više nego dobro prihvaćen, na ulici mu nitko ništa ne dobacuje, u društvo se dobro uklopio, stekao je bezbroj novih poznanstava te je rado viđen gost na feštama ondašnjih tajkuna.

Viđali su Kutlu u Hercegovini i sa Zdravkom Mamićem, no u posljednje vrijeme odlučili su se distancirati jedan od drugoga iz nekih samo njima znanih razloga. Dolaze Kutli u rodni kraj često djeca, članovi obitelji, ali i prijatelji te poslovni partneri koje je ostavio za sobom bježeći u Hercegovinu glavom bez obzira, svih ovih godina rijetki su ga zaboravili, a i on je dobar domaćin pa svoje hrvatske goste počasti domaćom hranom iz vlastitog uzgoja.

Znajući za tako idiličan ugođaj, oni koji s njime ispijaju kave i guštaju u janjetini po ugostiteljskim objektima duž zapadne Hercegovine tvrde da se taj u Hrvatsku više ne misli vraćati. Ne nedostaje mu previše zagrebački život, utjehu je pronašao i u vjeri, ali unatoč tome, s ponosom dočekuje svaku novu presudu i sudsku odluku u svojim slučajevima. Odahnuo je Kutle i ovih dana stavljajući x na još jedan u nizu svojih slučajeva. Naime, u aferi “Tisak” tužiteljstvo nije uspjelo dokazati ratno profiterstvo, čime je oslobađajuća presuda postala pravomoćna u slučaju u kojem je davne 2004. godine bio osuđen na šest i pol godina zatvora.

Dani su to kojih se Kutle nerado sjeća jer je nakon objave te presude bio odveden u zatvor u Remetincu. Poslije je ta presuda ukinuta, a sada pak i drugi postupci protiv odbjegloga tajkuna ili klize u zastaru ili su obustavljeni pa Kutle dolazi na svoje. Iako od medija bježi kao vrag od tamjana, svojedobno je za svoje probleme prozivao takozvanu HDZ-ovu tehnomenadžersku struju kojoj se navodno zamjerio, u svojem posljednjem intervjuu zazivao je imena Nikice Valentića i njegova kolege Hrvoja Šarinića, no malo je tko u hrvatskom javnom prostoru pokazao empatiju prema njemu, uostalom, nijedan domaći tajkun nije pao a da nije uperio prst u nekog trećeg tko mu podmeće.

Bilo kako bilo, ostaci postupka u slučaju “Tisak” nisu uključivali samo Kutlu nego i Zdenka Francetića, Petra Anića, Krunoslava Marčinka, Ivana Majića, Milenu Šenator i Dražena Mandića. To su imena koja su se godinama razvlačila po hrvatskim sudovima, oslikavajući pritom funkcionalnost domaćeg pravosuđa. Zagrebačko tužiteljstvo optužnicu protiv Kutle i ostalih podignulo je 20. srpnja 2000. tereteći ih da su tijekom 1996. i 1997. izvlačili novac iz Tiska, od tada do danas optužnica je mijenjana rekordnih pet puta, a s početnih dvanaest optuženika svela se na njih sedam.

Kutlu i ostatak ekipe u početku se optužnicom teretilo za štetu od 47 milijuna kuna, ali je finalno i ta šteta umanjena na 30-ak milijuna kuna, što također oslikava funkcionalnost hrvatskih institucija. Tužiteljstvo je inače optužnicu posljednji put mijenjalo krajem travnja 2016. godine, kada su pokušali premostiti zastaru u optužbama za ratno profiterstvo. Taj se manevar pokazao ispraznim i neisplativim, a u vodu su pali i ostali manevri u Kutlinu slučaju.

Optužbe za zloporabu pale su u zastaru, a one za ratno profiterstvo nisu dokazive. Sud je još prošlog ljeta odbacio teze o ratnom profiterstvu pa su Kutle i ostali nepravomoćno oslobođeni, tužiteljstvo se na to žalilo, ali im je žalba odbačena pa je oslobađajuća presuda u slučaju “Tisak” postala pravomoćna. Dok su se “naši” ovako igrali pravne države, Kutle se skrasio u susjedstvu, a oni koji ga poznaju ističu kako mu teško pada kad ga zovu bjeguncem koji se skriva od hrvatskog pravosuđa. Kutle se, kažu, nigdje ne skriva, svi dobro znaju gdje se nalazi i čime se bavi, a on legitimno koristi mehanizme koji su mu na raspolaganju istjerujući pravdu, što također nije nimalo jeftino.
Legalno i legitimno međutim dolazi u pitanje kada se podsjeti da je Kutle na Interpolovoj tjeralici od početka studenoga 2010. godine, otkako je MUP za njim izdao tjeralicu zbog izbjegavanja služenja pravomoćne zatvorske kazne u aferi “Gradski podrumi”. Kada je trebao ići na odsluženje kazne, Kutle se zbog zdravstvenih problema zatekao u mostarskoj bolnici. Govorilo se da ima kardioloških problema, na koje se doduše danas više ne žali previše. Prema MUP-ovoj tjeralici, Kutle je rođen 1957. u Mokrom pored Širokog Brijega i posjeduje i hrvatsko državljanstvo. U svojem rodnom Širokom ima kuću u kojoj živi i u kojoj ga ponekad posjećuju hercegovački poduzetnici, kojima uistinu može podijeliti i poneki savjet s obzirom na to da je na vrhuncu moći imao 60 tvrtki.

Kutle u zatvor nikada nije stigao, iako je 2010. bio osuđen na zatvorsku kaznu od dvije godine i osam mjeseci, prije toga je zbrisao u Hercegovinu. Par godina proveo je u Mostaru, a na ruku mu je išla odluka bosanskohercegovačkog suda na temelju koje je poništena presuda u Hrvatskoj jer u BiH ono za što je Kutle osuđen nije kazneno djelo. Na ruku je Kutli išlo i znanje, ali i kontakti koje je stekao u Zagrebu, pa se u Hercegovini okrenuo zanimljivom poslu – u Glamoču je pokrenuo biznis s farmom goveda i proizvodnjom ekološke hrane, ima i svoj ekopark koji je i ove godine bio dobro posjećen unatoč globalnoj pandemiji koronavirusa.

Da mu nakon teškog razdoblja neke stvari ipak polaze za rukom, potvrđuju posljednje presude, ali i broj postupaka koji odlaze u zastaru. Potkraj lipnja zagrebački Općinski kazneni sud priznao mu je 98.125 kuna troškova za obranu, što će podmiriti hrvatski porezni obveznici, koji će tako da i ne znaju Kutli platiti odvjetnike. Dok se o Kutli u hrvatskom javnom prostoru sve manje zna, dobro je poznato da nam je prijeko potrebna reforma pravosuđa koja će spriječiti ovolika rastezanja po sudovima. Plenković se sa svojim mladim Malenicom na to navodno već sprema, no spremali su se na reformu i mnogi prije njih, a nitko se nije pomaknuo s mrtve točke, osim možda Kutle i onih nalik na njega koji iz susjedne BiH uspješno grade svoj biznis, dokazujući da i medijska pompa koja uslijedi nakon kakve veće afere na sudovima gubi smisao.
Autor:Dražen Krajcar / 7DNEVNO
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.